Φωτιές: Αποδεκατισμένη η δασική υπηρεσία της χώρας – Δασολόγος καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις

Φωτιές: Αποδεκατισμένη η δασική υπηρεσία της χώρας – Δασολόγος καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις
Φωτιά στην Πάρνηθα Menelaos Myrillas / SOOC

Υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία, με αρμοδιότητες "ξένες" από το επιστημονικό της πεδίο και δάση που αφήνονται στην τύχη τους, γιατί δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, συνθέτουν την κατάσταση της δασοπροστασίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον δασολόγο Γιώργο Καρέτσο.

“Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πάρνηθα θα ξανά καεί και θα ξανακαεί”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δασολόγος Γιώργος Καρέτσος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών και τον κομβικό ρόλο της δασικής υπηρεσίας, την ώρα που οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

“Η δασική υπηρεσία έχει εκτοπιστεί από τον φυσικό της χώρο”

“Στην ουσία, η δασική υπηρεσία έχει εκτοπιστεί από τον φυσικό της χώρο. Αρμοδιότητες δικές της έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που δεν είναι στελεχωμένο με το αναλόγο επιστημονικό προσωπικό.

Έτσι βλέπουμε συντηρήσεις δρόμων, διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, να μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που δεν έχει τον επιστημονικό ρόλο για το πως θα πρέπει να χαραχτούν είτε να καθαριστούν δρόμοι είτε να αραιωθεί το δάσος είτε να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες” ανέφερε αρχικά ο κ. Καρέτσος στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

“Καίγονται τα δάση που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον”

“Τα δάση αυτά που καίγονται περισσότερο συχνά, δηλαδή της χαμηλής υψομετρικά ζώνης, από τα 500 μέτρα και κάτω, συνήθως δεν διαχειρίζονται γιατί δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, είναι δηλαδή εκτός διαχείρισης.

Όχι ότι δεν διαχειρίζονταν στο παρελθόν, ακόμα, ας πούμε, και η ρητινοσυλλογή είναι μια μορφή διαχείρισης, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί παράλληλα και διάφορες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνταν μέσα σε αυτές τις δασικές περιοχές, όπως είναι η νομαδική βοσκή”, δήλωσε.

Φωτιά στην Πάρνηθα INTIME NEWS/ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Καρέστος, “η δασική υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό και δεν μπορεί να ασκήσει τον διαχειριστικό της ρόλο”.

Σχετικά με τα άμεσα ζητούμενα ενός νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προστασία των δασών ο δασολόγος τόνισε καταρχάς την ανάγκη στελέχωσης της δασικής υπηρεσίας, γιατί, όπως δήλωσε, “τώρα [σ.σ. η δασική υπηρεσία] ασχολείται με αλλότρια πράγματα, όπως η σύνταξη δασικών χαρτών και τις πράξεις χαρακτηρισμού, που αν αυτό δεν τελειώσει δεν πρόκειται έστω και αυτό το ελάχιστο προσωπικό να ασχοληθεί με άλλες δασικές υποθέσεις”.

Χαρακτηριστική της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών στην χώρα μας, είναι η περίπτωση του Δασαρχείου της Πάρνηθας, το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Καρέτσος, “έχει 1 δασολόγο, 1 τεχνολόγο και 7 δασοφύλακες που έχει να διαχειριστεί μία έκταση γύρω στα 450.000 στρέμματα”. “Αντίστοιχα και το Δασαρχείο Καπανδριτίου έχει 1 δασολόγο και ελάχιστο διοικητικό προσωπικό“.

Ανάγκη για εργασία των πυροσβεστών στα δάση και τον χειμώνα

Τέλος, σχετικά με την πρόληψη των καταστροφικών πυρκαγιών ο κ. Καρέτσος τόνισε την ανάγκη περισσότερης συμμετοχής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δασικές επιχειρήσεις και τον χειμώνα.

Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ανέφερε συγκεκριμένα,

“Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απασχολείται στην καταστολή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν ασχολείται καθόλου με δασικές εργασίες.

Κανονικά με έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας θα έπρεπε όλοι οι δασοπυροσβέστες να ασχολούνται σε δασικές εργασίες που έχουν σχέση με τον καθαρισμό των δασών, με αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμούς, αραιώσεις, ώστε να γνωρίζουν τον χώρο τους και να είναι πιο αποτελεσματικοί τουλάχιστον στην πρώτη προσβολή, που είναι και η πιο σημαντική”.

Πάρνηθα: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους

Κάτοικοι της Πάρνηθας που έχασαν την περιουσία τους από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στην περιοχή μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ. Οι περισσότεροι έμειναν μέχρι και την τελευταία στιγμή στα σπίτια τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα σώσουν. Δυστυχώς, η φωτιά κατέκαψε τα πάντα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ από ένα σπίτι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι, στο οποίο το μόνο που έχει μείνει όρθιο είναι το τζάκι και μερικές καψαλισμένες καρέκλες. Όπως αναφέρεται σε ολόκληρη τον οικισμό κάηκαν δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση από τους μηχανικούς του υπουργείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα σπίτια κόκκινα, κίτρινα ή πράσινα ανάλογα το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί ενώ κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζει να καταγράφει τις ζημιές.

Σοκαριστικά στοιχεία για την έκταση καμένης γης στη χώρα

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, συνολικά, από τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τη χώρα, περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα γης έγιναν στάχτη.

Το μέγεθος της καταστροφής μαρτυρούν και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως αναφέρει το meteo, “πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου”.

Αναλυτικά:

  • Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στη χώρα είχαν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
  • Η έκταση που είχε καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  • Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).
  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) είχαν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
  • Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Και συμπληρώνει: “Τα παραπάνω στοιχεία τονίζουν την ανάγκη για άμεσο και ολικό επανασχεδιασμό της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η νέα στρατηγική θα πρέπει να αναγνωρίζει τη διεπιστημονικότητα του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών και να βασίζεται σε σύγχρονη επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας υπηρεσίες και εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα”.

Πάρνηθα: Στάχτη ακόμα 64.330 στρέμματα δάσους

Την ίδια ώρα, αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα που συνεχίζει να καίει και την Παρασκευή 25/8.

Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα.

μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες, με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021, ενώ με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007.

Όπως αναφέρεται, τμήμα των δύο τελευταίων (πυρκαγιές 2023 και 2007) αλληλεπικαλύπτεται. Τα σημεία που κάηκαν εκτενώς δύο φορές μέσα σε 16 χρόνια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους. Πρόκειται για περιοχές με δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα