Φωτιές: Επιφυλακή για ενίσχυση ανέμων σε Εύβοια και Πελοπόννησο – 650.000 στρέμματα έχουν καεί

Φωτιές: Επιφυλακή για ενίσχυση ανέμων σε Εύβοια και Πελοπόννησο – 650.000 στρέμματα έχουν καεί
Πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζοπυρώσεις ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Την επανάληψη των συνθηκών της χθεσινής ημέρας αναμένει η Πυροσβεστική - Στην Φωκίδα είναι πιο ασφαλής η εικόνα γιατί χθες έβρεξε και έτσι η ανέβηκε και η υγρασία στην περιοχή

Σε ύφεση είναι όλες οι φωτιές από νωρίς το πρωί σε Εύβοια και Πελοπόννησο, ωστόσο η Πυροσβεστική αναμένει μία επανάληψη των συνθηκών της χθεσινής ημέρας, όπου η ενίσχυση των ανέμων από τις 11 το πρωί και μετά έδωσε έως το μεσημέρι μεγάλες αναζωπυρώσεις που έως τη νύχτα σχημάτισαν μεγάλα και επικίνδυνα μέτωπα περιμετρικά των χωριών της Ιστιαίας και από τους Καματριάδες έως τα Βασιλικά.

Από το απόγευμα και μετά χθες υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Απο τη φωτιά στη Β. Εύβοια Eurokinissi

Επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων τριών ελικοπτέρων από Σερβία, δύο ελικοπτέρων από Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο ελικοπτέρων της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Φωτιά στην Εύβοια INTIME NEWS

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη εικόνα και στην Πελοπόννησο

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία επίσης από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε ύφεση όμως δεν υπάρχει εφησυχασμός, αφού αργότερα και λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται και σε αυτά τα μέτωπα να προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις. Χθες άλλωστε ήταν απανωτές οι αναζωπυρώσεις σε Αρχαία Ολυμπία, Νεμούτα, Γορτυνία, Ίσαρη, Μάνη σε Ιερά Μονή Τσίγκου και Καρέα και έτσι και σήμερα αναμένεται μία επανάληψη της χθεσινής κατάστασης.

Στην Φωκίδα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη καθώς χθες έβρεξε και έτσι ανέβηκαν και τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή.

Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε ύφεση και στην Πάρνηθα – Ετοιμότητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για τυχόν αναζωπυρώσεις επικρατεί και στην Πάρνηθα. Στην περιοχή, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 42 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 65 πυροσβέστες και 5 οχήματα και από το Κουβέιτ 40 πυροσβέστες και 6 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίας δύο ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 50 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα