Άνιση μάχη με τις φλόγες στην Σέριφο – Ενισχύσεις και από Αθήνα

Διαβάζεται σε 6'
Άνιση μάχη με τις φλόγες στην Σέριφο – Ενισχύσεις και από Αθήνα
FACEBOOK Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης/Γιώργος Νικολάου

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στη Σέριφο, όπου εκκενώθηκαν οικισμοί. Ενισχύσεις από Σύρο και Αθήνα. Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πάρνηθα.

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στη Σέριφο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο νότιο κομμάτι του νησιού, με τους κατοίκους πολλών οικισμών να καλούνται για εκκένωση.

Για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των δυνατών ανέμων εκδόθηκαν τρία μηνύματα «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Ράμος και Λιβάδι Σερίφου, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι προς Χώρα Σερίφου, Λιβαδάκια και Καράβι.

Από νωρίς το βράδυ είχε δοθεί εντολή για ενισχύσεις από Σύρο με 3 οχήματα και 7 πυροσβέστες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπήρχε δυσκολία για το πλοίο να δέσει, με αποτέλεσμα οι ενισχύσεις να κατέβουν στο νησί λίγα λεπτά πριν τις 23:00.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν, μέχρι εκείνη την ώρα να επιχειρούν μόνο 4 Πυροσβέστες με το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του νησιού, υδροφόρες του Δήμου και μέχρι που έπεσε και το τελευταίο φως επιχείρησαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο νησί μεταβαίνουν ενισχύσεις και από την Αθήνα, με 11 οχήματα και 22 Πυροσβέστες.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, η φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έχει περάσει και από αυλές σπιτιών. Υπάρχουν αναφορές και για κάποιες ζημιές σε ένα σπίτι και σε ένα εκκλησάκι.

Εξαιτίας της πολύ χαμηλής βλάστησης ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος για τα σπίτια, αλλά η απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών από αυτές τις περιοχές είναι αναγκαίος για να μην εγκλωβιστούν σε σημεία που μαίνεται η φωτιά και για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους καπνούς.

Οι λιγοστές επίγειες δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό μέσα στη νύχτα μαζί με τις ενισχύσεις όταν καταστεί δυνατό να συνδράμουν και το πρωί πλέον αναμένεται να πετάξουν εκ νέου εναέρια μέσα στο νησί για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας

Ολονύχτια θα είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών και στην Πάρνηθα, όπου από το απόγευμα η φωτιά στο Κατσιμίδι είναι χωρίς ενεργό μέτωπο και με διάσπαρτες μικροεστίες εντός του καμένου.

Τα πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν σε αυτά τα σημεία για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπυρώσεων μέχρι και το πρώτο φως της ημέρας όπου θα συνεχιστεί η διαβροχή από τα εναέρια μέσα, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον ο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πάντως “η μάχη μας δεν έχει τελειώσει. Έχει δρόμο μπροστά”.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν από τις 4 μ.μ. ήχησε και το 112. Το μήνυμα ζητούσε από τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στους πρόποδες της Πάρνηθας σε δασική έκταση ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI

Η φωτιά ξεκίνησε αρχικά στο άκαυτο κομμάτι κοντά στις ταβέρνες, απέχοντας ωστόσο από τον Δρυμό, ενώ κινήθηκε προς τα βασιλικά κτήματα, σε περιοχή που έχει καεί ξανά, αλλά έχει χαμηλή βλάστηση.

Αναφορικά με τα αίτια της φωτιάς, σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής διέψευσε τις φήμες ότι αυτή ξεκίνησε από δικό του πυλώνα, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη”.

Για την κατάσβεσή έσπευσαν 80 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. “Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα”, πρόσθεσε.

Φωτιά στην Παλαιόχωρα Χανίων

Φωτιά εκδηλώθηκε στην Παλαιόχωρα Χανίων σε οικοπεδικούς χώρους η οποία τέθηκε γρήγορα σε έλεγχο με την άμεση παρέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Στη φωτιά ενήργησαν οκτώ με τους αντίστοιχους πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα, ενώ πήραν εντολή για εναέριες ρίψεις και τα δύο ελικόπτερα της υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ ΜΠΕ λόγω των ισχυρών ανέμων το ένα ελικόπτερο δήλωσε αδυναμία ρίψεων οπότε και αποχώρησε.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή, όμως δεν κινδύνεψαν σπίτια και τουριστικά καταλύματα, με τους αρμόδιους να έχουν δώσει εντολή επιφυλακής στους κατοίκους και σε τουρίστες.

Αυτή την ώρα η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι πυροσβέστες ενεργούν μόνο σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

54 φωτιές το τελευταίο 24ωρο – Τρεις συλλήψεις

Από χθες το απόγευμα στις 18:00 έως σήμερα στις 18:00 εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για πρόκληση πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, ενώ σε ακόμα 4 άτομα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

Αναλυτικότερα:

Συνελήφθησαν χθες 28 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κορωπίου, τρεις ανήλικοι ημεδαποί, για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε ξύλινες κατασκευές εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον οικισμό Λαγονήσι του Δήμου Σαρωνικού, στην Αττική και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.625Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Βρυσών, σε ημεδαπό, για πυρκαγιά εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Καλύβες του Δήμου Αποκορώνου, στα Χανιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 3.000Euro, χθες 28 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κεφαλονιάς, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε άναμμα φωτιάς σε ύπαιθρο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Λάσσης του Δήμου Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.406,25Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπή, η οποία προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «παραλία Οφρυνίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.875Euro, σήμερα 29 Ιουνίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ελευθερούπολης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην θέση «διασταύρωση Παλαιοχωρίου», του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα