Φωτιές, οδοφράγματα και χημικά στην πορεία για τον Νίκο Ρωμανό

Φωτιές, οδοφράγματα και χημικά στην πορεία για τον Νίκο Ρωμανό

Πάνω από 6.000 άτομα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για το Νίκο Ρωμανό. Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Ένταση και προσαγωγές σε πορείες σε όλη τη χώρα. Σε κινητικότητα η κυβέρνηση (Pics)

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο της Αθήνας περίπου 8.000 άτομα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Μοναστηράκι, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κοτζιά – όπου ήδη βρισκόταν μία άλλη ομάδα διαδηλωτών – κατόπιν στο Σύνταγμα, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Σύροι πρόσφυγες, και ακολούθως στα Προπύλαια.

‘Ενταση στα Εξάρχεια

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, όπου επικράτησε ένταση.

Άγνωστοι αναποδογύρισαν ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε πρόσοψη υποκαταστήματος τράπεζας. Ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα ΙΧ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Στην οδό Στουρνάρη έχει πυρποληθεί ένα μικρό αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οδόφραγμα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, πολλοί εκ των οποίων μπήκαν στο Πολυτεχνείο, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν ρίψεις μολότοφ.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συνέλευση στο Πολυτεχνείο, ενώ κλούβες και ΜΑΤ παραμένουν έξω από το ΕΜΠ.

,

ΑΘΗΝΑ-ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΡΩΜΑΝΟ.(EUROKINISSI-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) Ευρωκίνηση

ΑΘΗΝΑ-ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΡΩΜΑΝΟ.(EUROKINISSI-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Πορείες αλληλεγγύης και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, και στη Μυτιλήνη.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 10 προσαγωγές στη Μυτιλήνη.

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση

Σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας του για το θέμα του Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζουν εάν χρειαστεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση που θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει το σχετικό αίτημα του Ν. Ρωμανού.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού σπάει τη σιωπή του

Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της υγείας και την εξέλιξη του αγώνα των απεργών πείνας έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο “Εμπρός” οι γονείς των καταδικασθέντων, μαζί με γιατρούς, δικηγόρους και αλληλέγγυους.

Όλοι τους τόνισαν πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και πώς για ό,τι συμβεί στην υγεία του Νίκου Ρωμανού και των φίλων του, υπεύθυνο θα είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο ίδιος ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

“Ο Νίκος κινδυνεύει να πεθάνει για τις ιδέες του, για αυτά που πιστεύει. Πρέπει να πάρει απάντηση της ίδιας ποιότητας με το αίτημα του για πρόσβαση στην παιδεία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μικροπολιτική με τα σώματα των άλλων”, είπε ο πατέρας του Ρωμανού.

Η μητέρα του Γιάννη Μιχαηλίδη ανέφερε πως δεν έχουν δοθεί άδειες σε 6 πολιτικούς κρατουμένους για να φοιτήσουν σε ΙΕΚ μέσα στη σχολή.

“Η κυβέρνηση λειτουργεί τιμωρητικά. Δεν μπορείς να αφήνεις εκτός σωφρονισμού την εκπαίδευση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα και κανείς δεν δικαιούται να την αποστερήσει από εκείνον που ζητά να τη δεχτεί”, συμπλήρωσε.

“Κάνω έκκληση σαν πατέρας να αφήσουν τους πολιτικούς κρατούμενους να φοιτήσουν. Προσπαθούν να εξαφανίσουν τα παιδιά μας” συμπλήρωσε ο πατέρας του Γ. Μιχαηλίδη.

“Έχει χάσει το 15% του σωματικού του βάρους”

“Η απεργία πείνας δεν είναι αυτοθυσία και θυματοποίηση, είναι κραυγή αξιοπρέπειας. Ο ΠΟΥ την ορίζει σαν μια εθελοντική ολική νηστεία από τροφή. Αποτελεί μια ενέργεια ενήλικου ατόμου, που διαρκεί άνω των 48 ωρών και αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας. Ο Νίκος Ρωμανός έχει ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην υγεία του και έχει πλήρη συνείδηση και διαύγεια. Είναι ένας πολιτικός κρατούμενος για τις πράξεις του και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αναζητήσει την θυματοποίηση ούτε την κατηγοριοποίηση του πράγμα στο οποίο προέβησαν πολλά Μέσα. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι πολύ καλή αλλά δεν θα προβώ σε δηλώσεις για το πότε οι επιπτώσεις θα φανούν στο σώμα του”, είπε η η γιατρός του Νίκου Ρωμανού, Λίνα Βεργοπούλου, σημειώνοντας πως ο Νίκος Ρωμανός έχει χάσει πάνω από 15% του ατομικού του βάρους.

“Στις απεργίες πείνας ο χρόνος θανάτου εξαρτάται από την δύναμη του οργανισμού”, δήλωσε.

“Οι γιατροί δε θα γίνουμε μηχανισμός καταστολής των απεργών πείνας” δήλωσε η η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου διευκρινίζοντας πως δεν θα προβούν σε υποχρεωτική σίτιση, πράγμα που αποτελεί βασανιστήριο.

Επίσης, έκανε λόγο για αλόγιστη αστυνομοκρατία στο Γεννηματάς όπου και νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός, ενώ υπογράμμισε πως αστυνομικοί τρομοκρατούν τον κόσμο και τους αλληλέγγυους.

,

,

Πηγή Εξωτερικής Φωτό: Μάκης Συνοδινός

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα