Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στο δάσος και τους οικισμούς της Πάρνηθας δίνουν οι πυροσβέστες, που κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τον εθνικό δρυμό. Πολλαπλά μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη, αλλά και στη Βοιωτία, όπου πραγματοποιούνται εκκενώσεις οικισμών.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν απόψε, Τετάρτη (23/08), οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της χώρας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους η Αττική, ο Έβρος, η Ροδόπη και η Βοιωτία.

Προηγήθηκε μία από τις χειρότερες και δυσκολότερες μέρες όσον αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, καθώς οι φωτιές ήταν ταυτόχρονες και οι εστίες “ξεπηδούσαν” η μία μετά την άλλη, με τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Φωτιά στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι Nephele Nomikou/ SOOC

Το μέτωπο της Πάρνηθας στην Αττική βρίσκεται πλέον σε ύφεση, με τις δυνάμεις, όμως, να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις και για να σβήσουν κάθε εστία φωτιάς που έχει παραμείνει, ενώ, ευτυχώς, ο εθνικός δρυμός που απειλήθηκε νωρίτερα, σώθηκε. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι στους οικισμούς του Μενιδίου και της Φυλής μετράνε ήδη τις πληγές τους, αφού το πέρασμα της φωτιάς προκάλεσε πολλές καταστροφές.

Αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στο Ρέμα Γιαννούλας, ωστόσο καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς.

Η αποψινή μάχη δίνεται και στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, καθώς τα δύο μέτωπα ενώθηκαν, με τους κατοίκους των οικισμών που απειλούνται να λαμβάνουν μηνύματα από το 112 για να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Βοιωτία, όπου πραγματοποιούνται, επίσης, εκκενώσεις περιοχών, μετά από αναζωπύρωση της φωτιάς.

Πάρνηθα: Σε ύφεση η φωτιά, ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Φωτιά στον Δήμο Αχαρνών ANGELOS TZORTZINIS/AFP


Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Φωτιά στην Πάρνηθα ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η Εύη Μαργαρώνη, εθελόντρια ομάδας διάσωσης ζώων, φροντίζει μία σοβαρά τραυματισμένη κατσίκα, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή στους πρόποδες της Πάρνηθας ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτιά στην Πάρνηθα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Συγκεκριμένα, διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σημειώθηκε στην συμβολή της Λ. Πάρνηθος και Φιλίας των Λαών.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • από τη Λ. Πάρνηθος και Μποσκίζα
  • από την συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης

Οι εκτάσεις που κάλυψε ο καπνός

Η έκταση που κάλυπτε ο καπνός στις 22 Αυγούστου 2023


Η έκταση που κάλυπτε ο καπνός στις 23 Αυγούστου 2023


Η έκταση που κάλυπτε ο καπνός στις 25 Αυγούστου 2007


Μεγάλες καταστροφές σε Πάρνηθα και Μενίδι – Κάηκαν σπίτια σε Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Αγία Παρασκευή Αχαρνών

Νωρίτερα την Τετάρτη (23/08) η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τραγική, με τους κατοίκους των οικισμών στο Μενίιδι να βιώνουν εφιαλτικές στιγμές.

Φωτιά στο Μενίδι Giannis Boziaris / SOOC

Όπως προδίδουν οι εικόνες που μετέφερε ο δημοσιογράφος Μάνος Ναβροζίδης για το NEWS 24/7, η κατάσταση στο σημείο ήταν ανεξέλεγκτη.

Προηγουμένως στάλησαν απανωτά μηνύματα από το 112 μέσα σε μόλις λίγα λεπτά για εκκένωση τριών περιοχών: Αγίας Παρασκευής, Καποτά και Λεφάντω, ενώ σπίτια παραδίδονταν στις φλόγες της φωτιάς, που ολοένα και φούντωνε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που δεν λένε να κοπάσουν.

Επίσης, στην προληπτική εκκένωση του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) Αμυγδαλέζας προχώρησε η Αστυνομία. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα βρίσκονταν περίπου 700 άτομα που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Μαλακάσα και στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Έπειτα, η φωτιά ανέβηκε το βουνό με μεγάλη ταχύτητα, καίγοντας τα δέντρα στον δρόμο που ανεβαίνει στην Πάρνηθα.

Φωτιά στην Πάρνηθα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Φωτιά στην Πάρνηθα ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Βίντεο: Καρέ – καρέ πώς εξαπλώθηκε η φωτιά στην Πάρνηθα μέσα σε 30 λεπτά

Αποκαλυπτικό βίντεο από κάμερα δείχνει το πόσο γρήγορα ανέβηκε η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία έχει φτάσει ως τον Εθνικό Δρυμό.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Δύσκολη η κατάσταση σε Έβρο και Ροδόπη – Πολλαπλά μέτωπα

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη. Η πυρκαγιά ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης.

Η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης, ειδικότερα έξω από τον οικισμό της Συκορράχης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαπών και προς το Αρσάκειο, όπου ήδη νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από την ρεματιά.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο Ροδόπης και Μεστή Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας .Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν νωρίτερα να μετακινηθούν και οι κάτοικοι των περιοχών Κοιλιά, Μέλια, Κασσιτερών και Κιζάρι.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην τοπική κοινότητα Χαμηλού Μαρώνειας, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέτωπο έχει σπάσει σε δυο τμήματα. Το ένα επέστρεψε από την Αύρα στον Ν. Έβρου, ενώ το άλλο μέτωπο κατευθύνεται στις Σάππες και προς το Αρσάκειο, όπου δόθηκε και εντολή οι κάτοικοι να είναι σε εγρήγορση.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν η φωτιά να μην περάσει στην Εγνατία οδό και να μην φτάσει στην Μεστή, στα Πετρωτά και στην Μαρώνεια. Στην Τ.Κ Χαμηλού έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις με υδροφόρες προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά.

Αναζωπύρωση στη Βοιωτία – Εκκενώσεις οικισμών

Δύσκολη παραμένει η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις των πύρινων μετώπων, μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών εστάλησαν στους κατοίκους δύο περιοχών.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα του 112 στάλθηκε και στους κατοίκους των περιοχών Περιστεράς και Αγίου Νικολάου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι στο Στείρι.

Νωρίτερα, η φωτιά έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας. Το μοναστήρι είχε εκκενωθεί ενώ η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Επίσης, στα Βάγια Βοιωτίας προηγήθηκε ο απεγκλωβισμός δύο κτηνοτρόφων, πατέρα και γιου, που βρίσκονταν στην κτηνοτροφική τους μονάδα προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους, μετά από αναζωπύρωση της φωτιάς.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και έσωσαν τους δύο κτηνοτρόφους στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

«Τώρα έχω κάπως ηρεμήσει. Τρόμαξα πολύ, είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει. Δε μπορούσα να αφήσω τον πατέρα μου. Του είπα “πάμε να φύγουμε και ό,τι γίνει”, μέσα στον πανικό μας», δήλωσε ο 16χρονος.

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (24/08)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Πέμπτη 24 Αυγούστου, για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται την Πέμπτη για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Δείτε τον χάρτη:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα