Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Αχαΐα – Μπαράζ εκκενώσεων

Διαβάζεται σε 4'
Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Αχαΐα – Μπαράζ εκκενώσεων
Φωτιά στην Ηλεία EUROKINISSI

Την πρώτη μεγάλη, ολονύκτια μάχη του καλοκαιριού θα δώσουν οι πυροσβέστες σε Ηλεία και Αχαΐα, τα δύο δυσκολότερα πύρινα μέτωπα. Διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, ένας νεκρός, δύο τραυματίες και υλικές καταστροφές.

Το «κοκτέιλ» ζέστης, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας φαίνεται πως αποδείχτηκε καταλυτικό ώστε να ξεσπάσουν δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φωτιές, κυρίως στην Πελοπόννησο.

Ο πρώτος μεγάλος συναγερμός σήμανε, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε Αρκαδία και Αργολίδα όπου διατάχθηκαν εκκενώσεις οικισμών, ενώ ακολούθησε φωτιά που ξέσπασε στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής, η οποία όμως ελέγχθηκε άμεσα.

Έκτοτε, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν -σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα- τα μέτωπα στην Πελοπόννησο διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα να γίνονται μαζικές εκκενώσεις (26 στον αριθμό) κατόπιν σχετικού μηνύματος από το 112.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που παρουσιάζεται στα περισσότερα σημεία είναι βελτιωμένη (Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας) και το μεγάλο βάρος πέφτει σε Αχαΐα και Ηλεία, όπου η φωτιά έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα δώσουν ολονύχτια μάχη.

Συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Ένας νεκρός στην Ηλεία και δύο τραυματίες

Σημειώνεται πως, στη Μυρτιά Ηλείας, ένας άνδρας -ηλικίας περίπου 55 ετών- διακομίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως έγινε γνωστό, ο 55χρονος είχε πάει να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, ο άνδρας υπέκυψε λόγω αναρρόφησης τροφής. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους να μετακινηθούν προς Πύργο.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο του Πύργου διακομίστηκε κι ένας πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Λίγη ώρα αργότερα, στη μονάδα εμφραγμάτων του νοσοκομείου του Πύργου μεταφέρθηκε -όπου νοσηλεύεται- ένας αστυνομικός, ο οποίος μετείχε στα μέτρα που είχαν ληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ λόγω της πυρκαγιάς. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να αισθανθεί δυσφορία και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι φλόγες έκαψαν σπίτια και επιχειρήσεις

Στην Αχαΐα, στον Δήμο Ερυμάνθου, οι φλόγες έκαψαν δύο σπίτια, αποθήκες, στάβλους και ΙΧ, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο Κρανίδι Αργολίδας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Γιάννη Μαντζούνη, έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις γης και αυλές σπιτιών. «Όλη η φωτιά ήταν εντός του οικισμού και υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης».

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» τόνισε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος τόνισε στο NEWS 24/7 ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το βράδυ και την αυριανή ημέρα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σάββατο, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

«Το Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για το Σάββατο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα