Φωτιές σε Κω, Χίο, Ηράκλειο και Μονεμβασιά

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιές σε Κω, Χίο, Ηράκλειο και Μονεμβασιά
SOOC

Από το «112» εκδόθηκε μήνυμα για εκκενώσεις οικισμών σε Κω και Χίο. Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση περιοχών της Αττικής που επλήγησαν.

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αντιμάχεια της νήσου Κω. Από το «112» εκδόθηκε μήνυμα για τα Καρδάμαινα καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιοι Δέκα του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης. Για την περιοχή έχει εκδοθεί «112» για την ετοιμότητα των κατοίκων. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις αποτελούμενες από 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και δύο ελικόπτερα.

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και 4 αεροσκάφη, ενώ συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, στην περιοχή Σιδηρούντα στη Χίο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ από αέρος έχουν κινητοποιηθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτικές υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου του Στρατού. Ο κοντινότερος οικισμός που απέχει αρκετά όμως από το πύρινο μέτωπο είναι το Μετόχι, για το οποίο έχει εκδοθεί «112» για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής και προτιμήθηκε να δοθεί σχετική εντολή για παν ενδεχόμενο.

Ενεργοποίηση του Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών της Αττικής που επλήγησαν

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service (κωδικός ενεργοποίησης (EMSR733) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα