Φωτιές:  Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα – Οριοθετήθηκε στην Κερατέα

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά στην Σταμάτα Αττικής
Φωτιά στην Σταμάτα Αττικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τραγική κατάληξη είχε για έναν 45χρονο η φωτιά στη Σταμάτα, ο οποίος υπέστη ανακοπή και πέθανε. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα. Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα.

Αντιμέτωπες με πολλά και επικίνδυνα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα με κυριότερα στην Κερατέα και τη Σταμάτα -όπου έχασε τη ζωή του ένας 45χρονος- και μάλιστα, μερικές ώρες μετά την καταστροφική φωτιά στη Σέριφο, βρέθηκαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το πρώτο μέτωπο που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώθηκε, ήταν αυτό στην περιοχή της Πλάκας στην Κερατέα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι και πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, οι ριπές των οποίων ξεπερνούσαν τα 9 μποφόρ.

Η φωτιά έφτασε σύντομα σε σπίτια, νοτίως του οικισμού της Πλάκας, περίπου ανάμεσα σε Παλιοκαμάριζα και Άγιο Γεώργιο Θορικού, ενώ επεκτάθηκε γρήγορα.

Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας
Πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερα καμένα σπίτια, με τις Αρχές να προχωρούν σε δεκάδες απεγκλωβισμούς και εκκενώσεις. Μάλιστα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους επτά περιοχών για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Ύστερα από αρκετές ώρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες Πυροσβεστών, εθελοντών, αλλά και κατοίκων, η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως λίγο αργότερα βγήκε εκ νέου εκτός ελέγχου, λόγω μεγάλων αναζωπυρώσεων που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγα λεπτά πριν τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής υπήρχαν κάποιες διάσπαρτες εστίες, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ανησυχία. Σύμμαχος σε αυτή την εξέλιξη ήταν η εξασθένηση των ανέμων.

Τεράστια μάχη και στη Σταμάτα Διονύσου

Κι ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν τεράστια προσπάθεια για να οριοθετήσουν το μέτωπο στην Κερατέα, ξέσπασε μεγάλη φωτιά και στη Σταμάτα Διονύσου.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα καθώς στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά σε οικισμούς.

Με διαδοχικά του μηνύματα το 112, ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Αμυγδαλέζα, Γαλήνη και Ροδόπολη. Συγκεκριμένα, το 112 ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Αμυγδαλέζα Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Πλατεία Σταμάτας, από την περιοχή Γαλήνη Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά, από την περιοχή Ροδόπολη Αττικής να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Οι φλόγες πέρασαν γρήγορα στο δάσος πάνω από τον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες ορισμένες κατοικίες που βρίσκονταν εκεί.

Η χειρότερη εξέλιξη ωστόσο, ήρθε όταν ένας 45χρονος κάτοικος της Σταμάτας υπέστη ανακοπή καρδιάς και έχασε τη ζωή του. Παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όπου κατέληξε.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στην περιοχή δεν υπήρχε τόσο έντονος καπνός για να προκαλέσει ανακοπή στον 45χρονο. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, αυτό θα ξεκαθαρίσει από την νεκροτομή.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, λίγα λεπτά πριν τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ωστόσο παραμένουν στο σημείο, προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Μέτωπα σε Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία και Άνδρο

Υπεράριθμα ήταν τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο Δίστομο Βοιωτίας ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση το απόγευμα της Κυριακής (30/6). Αν και οι ισχυροί άνεμοι “βοήθησαν” για την εξάπλωση του μετώπου, δεν κινδύνευσε κάποιος οικισμός.

Φωτιά ξέσπασε και στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, με την πυρκαγιά να καίει δασική έκταση και τους κατοίκους να λαμβάνουν σύντομα μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνσή τους προς Σταμνά.

Ανησυχία προκάλεσε και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Ριτσώνα. Οι πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή, καθώς καίγονταν διάφορα υλικά που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης απέναντι από το εργοστάσιο Παπουτσάνης.

Φωτιά στη Ριτσώνα TWITTER @Trambakoulas2

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Τέλος, φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο, η οποία ωστόσο τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί.

Φωτιές: Πού θα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, αύριο (1/7) οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι καλύτερες, γεγονός που θα επηρεάσει και τις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κρήτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της περιοχής, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα