Φωτιές: Σήμερα το πρώτο κύμα πληρωμών για αποζημιώσεις – Οδηγίες της ΑΑΔΕ

Φωτιές: Σήμερα το πρώτο κύμα πληρωμών για αποζημιώσεις – Οδηγίες της ΑΑΔΕ
Πυρκαγιά στα Βίλια ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σπεύδει η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα ότι οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους θα δοθούν άμεσα. Μάλιστα, ο αρμόδιος για την ανασυγκρότηση των περιοχών, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν σήμερα.

Πάνω από 550 είναι οι αιτήσεις που μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν υποβληθεί 550 στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους πυρόπληκτους. Αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος τονίζοντας ότι «η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί, άνοιξε από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, και από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις».

Μάλιστα, τόνισε ότι η πρώτη πληρωμή που ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ δρομολογείται για την Παρασκευή. «Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και τη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ στο σχετικό πεδίο arogi.gov.gr όπου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους «η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές αποτελεί προτεραιότητα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική κυβέρνηση θεσμοθέτησε το μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ώστε οι αποζημιώσεις να δίνονται στο σωστό χρόνο, με δίκαιη αποτίμηση, σύντομες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες χωρίς περιττή γραφειοκρατία.»

Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ δημιουργήθηκε μια ενιαία ψηφιακή πύλη για τη χορήγηση της οικονομικής στήριξης στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου – Αυγούστου 2021, δηλαδή για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών ακινήτων, τα νοικοκυριά για την οικοσκευή τους, και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης) σε ένα ψηφιακό σημείο, ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η στήριξη αυτή περιλαμβάνει:

· την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες

· απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

· επιδότηση στέγασης

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα, μέσα από την παρούσα διαδικασία, και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημίας που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στις περιπτώσεις που:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ή

(β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα)

τότε το ποσό που προκύπτει από την παρούσα διαδικασία και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που -σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

· Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISNET

· Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)

· Ο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

· Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις:

Για τη χορήγηση:

· Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.

· Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.

· Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

· Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2021, 2022 & 2023.

Για τη χορήγηση:

· Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία, και ενίσχυση έναντι της σχετικής επιχορήγησης έως 8.000 ευρώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιχειρηματικό ακίνητο. Η οικονομική βοήθεια για την οικοσκευή, που στο ελάχιστο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, αντικαθιστά σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, αντικαθιστά προηγούμενες πρόνοιες για αρχική ενίσχυση των πληγέντων με 600 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ύψος της πρώτης καταβολής προκύπτει αυτόματα, με βάση την αρχική αποτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δικαιούχος, την οποία αντίστοιχα πρέπει να δηλώσει στα σχετικά πεδία της αίτησης. Στη συνέχεια θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας, η οποία θα υπολογιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Πάντως οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να προβληματιστούν για τη διαδικασία καθώς η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα. Στο τμήμα της αίτησης για τη Στεγαστική Συνδρομή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απλά να συμπληρώσουν τα πεδία για την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης του ακινήτου. Παράλληλα, εφόσον δηλώνεται φθορά λόγω της φωτιάς, προκύπτει απαλλαγή του ακινήτου από τον ΕΝΦΙΑ. Το κομμάτι της αίτησης για την αποζημίωση για την οικοσκευή δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη, όμως σε περίπτωση που το σπίτι ήταν μισθωμένο ο ενοικιαστής θα ειδοποιείται άμεσα ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι ο δικαιούχος των χρημάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα