Φωτιές στην Αλεξανδρούπολη: Ανυπολόγιστη καταστροφή για τους κτηνοτρόφους – Κάηκαν πάνω από 4.000 ζώα

Φωτιές στην Αλεξανδρούπολη: Ανυπολόγιστη καταστροφή για τους κτηνοτρόφους – Κάηκαν πάνω από 4.000 ζώα
Κοπάδι με πρόβατα, φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι που είδαν τα ζώα τους να καίγονται από τις καταστροφικές φωτιές στην Αλεξανδρούπολη, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες στην περιοχή. Από σήμερα οι αιτήσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα έχουν καεί και 50 ποιμνιοστάσια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας, που μαίνεται για δέκατη ημέρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ έχουν καεί και αποθήκες με ζωοτροφές, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση.

«Καταστραφήκαμε, ήδη μετράμε πάνω από 4.000 καμένα αιγοπρόβατα, ενώ αγνοούνται πάρα πολλά… Έχει καεί όλος ο βοσκότοπος, έχει καεί ολόκληρη η περιοχή και δεν έχουν πού να τα βοσκήσουν… Όλο αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κόστος στους κτηνοτρόφους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης, υπογραμμίζοντας πως «οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα».

Φόβοι για πλημμύρες τον χειμώνα

Μιλώντας γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν μετά την φωτιά, ο κ. Δουνάκης εξέφρασε τους φόβους του για πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα, θέμα, το οποίο θα θέσει υπόψη στην σημερινή συνάντηση, που θα έχει με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

«Το πρόβλημα δεν είναι να αποζημιώσουμε τώρα το ζωικό κεφάλαιο η να καλύψουμε ένα μήνα τις ζωοτροφές. Το πρόβλημα έρχεται από εδώ και πέρα, γιατί με αυτήν την μεγάλη πυρκαγιά, που καίγεται στον ορεινό όγκο, θα καταλήξει τον χειμώνα να έχουμε πλημμύρες, πλημμύρες, οι οποίες θα καταλήγουν στον ποταμό της Μάνθιας στον ποταμό του Λουτρού θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, από την στιγμή που δεν θα υπάρχει δάσος στα ορεινά και οι βροχές θα κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα», είπε ο κ. Δουνάκης και κατέληξε «Η πρότασή μας στην συνάντηση, που θα έχουμε σήμερα με το κυβερνητικό κλιμάκιο θα είναι, να δοθεί λύση στο κομμάτι με τα πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί σε αγροτικές καλλιέργειες σε ποιμνιοστάσια, που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στον κάμπο τον χειμώνα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Από σήμερα οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, επιχορηγούνται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια, όπως αναφέρει το e-evros.gr είναι αρμόδια να συγκροτήσει επιτροπές καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δηλαδή γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, (με την εξαίρεση ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή), που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια, αφού οριοθετηθεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, αποστέλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά των επιχειρήσεων στο αναφερόμενο Υπουργείο, το οποίο προχωράει στον έλεγχο τους και καταβάλει στους δικαιούχους την επιχορήγηση.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Δεν επιχορηγούνται κτιριακές ζημιές από την Κρατική Αρωγή.

Για κτιριακές ζημιές σε επιχειρήσεις οι πληττόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδας, Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματεία: 2310417586 κ. Τζουβάρα και κ. Τζίκας, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Η επιτροπή καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις επιχειρήσεις (εμπορικές) του Δήμου Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά, δέχεται αιτήσεις στο κτήριο που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, στην Καραολή και Δημητρίου 40, στον 1 ο όροφο στο γραφείο 3, Τηλέφωνα επικοινωνίας : 25513 50513 και 50510, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυτοψίες.

Οι επιτροπές καταγραφής ζημιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τις αγροτικές επιχειρήσεις των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου δέχονται αιτήσεις από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους κατά τόπους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, όπως επίσης στην Κοινότητα Μάκρης, στη Δημοτική Ενότητα Φερών και στη Δημοτική Ενότητα Τραϊανούπολης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα