Φωτιές στην Κεφαλονιά: Αίτημα κήρυξης χωριών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Φωτιές στην Κεφαλονιά: Αίτημα κήρυξης χωριών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε επαγρύπνηση καλεί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος, λόγω του αριθμού των πυρκαγιών στα Ιόνια Νησιά. Έως 15/9 η ολοκλήρωση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αν. Αττική

Τις ευχαριστίες του προς όλους τους πυροσβέστες, που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος, κάνοντας λόγο για “δύσκολη νύχτα” και “καλό συντονισμό όλων” προς αποφυγήν των χειρότερων.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο Ραδιόφωνο 24/7 ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών κατά τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως οι 35 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά, σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο και την Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

Η ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου:

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην Κεφαλονιά. Θερμές ευχαριστίες επίσης στην Ελληνική Αστυνομία για την ενεργό συμμετοχή της και την ολονύχτια παρουσία της στο συντονισμό της έκτακτης ανάγκης καθώς και στη Δασική Υπηρεσία για τη συνδρομή της.

Όπως πάντα πρέπει να επισημάνουμε το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι εθελοντές που μας συνδράμουν πάντα και την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.

Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα για την Κεφαλονιά και ευτυχώς με τον συντονισμό όλων και την άοκνη προσπάθεια αποφύγαμε τα χειρότερα.

Καταρχήν να ενημερώσουμε ότι όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες εργάστηκαν συντονισμένα και οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς εξελίχθηκαν ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατέθεσε αίτημα για να κηρυχθούν οι περιοχές της Λειβαθούς και του Ελειού -Πρόννων στην Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης για την επόμενη ημέρα.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε τα εξής: Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στα Ιόνια Νησιά, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, με τέτοια συχνότητα και ένταση, σε δύσβατες πολλές φορές περιοχές, μας βάζουν σε σκέψεις για τα αίτια και δημιουργούν υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

Είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της αλλά κάνουμε έκκληση σε όλους και όλες να περιφρουρούμε ως κόρη οφθαλμού το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που αντιληφθούμε τυχόν ύποπτες κινήσεις”.

Έως 15/9 η ολοκλήρωση των μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αν. Αττική

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Επίσης, σε μια βδομάδα θα έχει γίνει η οριοθέτηση των καμένων περιοχών με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλλίπου, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσης και εκπρόσωποι άλλων συναρμόδιων υπουργείων.Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΝEWS 24/7 TΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ, ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα