Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Σκουπίδια, μπάζα και κλαδιά – Η Διώνη της Πεντέλης πριν την καταστροφή

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Σκουπίδια, μπάζα και κλαδιά – Η Διώνη της Πεντέλης πριν την καταστροφή
NEWS 24/7

Η Αττική ζει ξανά τον πύρινο εφιάλτη με την κατάσταση να μοιάζει απελπιστική. Κάποια λάθη όμως, επαναλαμβάνονται. Για ευθύνες πολιτών μιλάει η δημοτική αρχή.

Πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Ντράφι, κατά την καταστροφική φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στην Πεντέλη. Η καταγραφή συνεχίζεται καθώς παράλληλα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να σώσουν ο,τι σώζεται. Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ραφήνας – Παλλήνης μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως “έστω και ένα σπίτι να κάηκε, είναι καταστροφή”. Παράλληλα, στη περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός εκ των μετώπων, υπήρξε βλάβη σε γραμμή μεσαίας τάσης, με τον ΑΔΜΗΕ να ενημερώνει πάντως πως δεν υπάρχει ζήτημα στο δίκτυο υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στην Ανθούσα.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της εν εξελίξει καταστροφής. Διότι ένα από τα θέματα που καλούμαστε πάλι να συζητήσουμε είναι η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου με τα οικόπεδα και τους δημόσιους χώρους που προκαλούν βραδυφλεγείς βόμβες. Εν προκειμένω, είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς ξεκίνησε η νέα φωτιά που κατακαίει τη Πεντέλη και απειλεί οικιστικές περιοχές, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι ακαθάριστοι χώροι δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση, αποτελώντας “τροφή” για τη φωτιά, αν όχι αιτία της.

Πρακτικά, κάθε χρόνο οι κάτοικοι καταγγέλλουν τους δήμους ότι δεν έχουν φέρει εις πέρας το έργο των αποψιλώσεων, με τις δημοτικές αρχές  να διαμαρτύρονται ότι οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους. Να σημειωθεί πως ο μη καθαρισμός ιδιωτικού οικοπέδου επισύρει διοικητικό πρόστιμο. Ουσιαστικά, εάν δεν καθαριστεί ένα ιδιωτικό οικόπεδο, ενεργοποιείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Αυτή, κατόπιν αίτησης ή καταγγελίας, προβαίνει σε αυτοψία, αποστέλλει ειδοποίηση με συστημένη επιστολή και, ο πολίτης θα πρέπει, σε διάστημα 15 ημερών να προβεί στην αποψίλωση.

Αν και πάλι δεν το πράξει, οι υπηρεσίες του Δήμου καθαρίζουν μεν τον χώρο, αλλά στον ιδιοκτήτη επιβάλλονται, σύμφωνα με τον νόμο, ποινικές (από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) και διοικητικές κυρώσεις (από τον Δήμο), δηλαδή η σχετική δαπάνη καθαρισμού, αλλά και πρόστιμο. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, εντός ορίων ιδιωτικών οικοπέδων ή εκτός, τα οποία παραμένουν σε κοινή θέα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι που όπως φαίνεται έγινε και στο Ντράφι το οποίο πληγώθηκε από πυρκαγιές το 1995, το 1998, το 2009 και πλέον, και το 2022.

 

Τα παρακάτω καρέ τραβήχτηκαν μόλις δύο εβδομάδες πριν τη μεγάλη καταστροφή στη Πεντέλη με τη νέα φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της 19ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, οι περίοικοι διαμαρτύρονται για τη κατάσταση από πέρυσι τον Απρίλιο, ωστόσο όπως αναφέρουν, οι δύο όμμοροι Δήμοι, της Πεντέλης και της Ραφήνας, πετούν ο ένας στον άλλο το “μπαλάκι” της ευθύνης για τους καθαρισμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μέσα η Διώνη.

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι αναφέρουν πως σε επίπεδο πυρασφάλειας, αυτό που αισθάνονται είναι πως βρίσκονταν σε πλήρη εγκατάλειψη από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα, τραγικά.

Αναγνώστρια του NEWS 24/7 επικοινώνησε για να αποκαλύψει και ένα επιπλέον πρόβλημα που προέκυψε. “Κάτοικοι στο Ντράφι -σίγουρα των οδών Αλκιβιάδου, Τιμολέοντος και Θεμιστοκλέους- δεν έλαβαν το δεύτερο μήνυμα για εκκένωση, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, λόγω της μειωμένης έως μη κάλυψης με σήμα κινητής στη περιοχή. Βλέπετε, την τελευταία διετία έχουν απομακρυνθεί οι κεραίες, χωρίς να αντικατασταθούν -πχ με 5G. Έτσι, κόσμος έμεινε στα σπίτια του πιστεύοντας ότι η φωτιά είναι πιο μακριά μέχρι που δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τον καπνό. Ή που έβλεπε τη φωτιά στα γειτονικά σπίτια“. 

NEWS 24/7

Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ανέφερε πως ο οικισμός είχε καθαριστεί ενώ πάνω από το “40% των οικοπέδων είχαν καθαριστεί”. “Τα υπόλοιπα 60% είχε ξεκινήσει μια διαδικασία, αλλά δεν μπορεί ένας δήμος με μια υπηρεσία που έχει να αναλάβει τις υποχρεώσεις των κατοίκων που έχουν αυτή την ευθύνη”, σχολίασε σχετικά με το νομοσχέδιο με το οποίο η δημοτική αρχή δικαιούται να κινηθεί και νομικά εναντίον των κατοίκων που δεν συμμορφώνονται.

NEWS 24/7

“Ο κάθε κάτοικος, τη νομική του ευθύνη, την υποχρέωσή του, θέλει να τη μεταφέρει στον πρώτο, στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης ή στη κυβέρνηση, για να είμαστε σωστό κράτος υπάρχει και η ατομική ευθύνη”, πρόσθεσε ο κ. Μπουρνούς.

Τόνισε ακόμη ότι τα καλώδια και ο καθαρισμός τους είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, τα οικόπεδα είναι των κατοίκων και της δημοτικής αρχής αρμοδιότητα είναι οι κοινόχρηστοι χώροι.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσ`μα είναι πως 14 ημέρες πριν, και με τη μαύρη εμπειρία που έχουμε όλοι από το Μάτι, οι παρακάτω χώροι που βλέπετε δεν θα έπρεπε να είναι σε καμία περίπτωση σε μια κατάσταση σαν αυτή. Ιδίως όταν μιλάμε για πρόληψη και ουσιαστική οργάνωση μήνες πριν φτάσουμε στο “αμήν”, βάσει άλλωστε των σχεδιασμών του περιβόητου επιτελικού Κράτους.

NEWS 24/7

NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα