Φουντώνει το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού

Φουντώνει το ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού
Ναυπηγεία Ελευσίνας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι υποψήφιοι για το πρόγραμμα των κορβετων του Π.Ν.καταθέτουν τα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους.

Φουντώνει το ενδιαφέρον για εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού με τις εταιρείες, που εμπλέκονται να παίρνουν θέσεις “μάχης”.

‘Ετσι, με βάση ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της DEFEA 2023, της έκθεσης Άμυνας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, η Fincantieri και ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies παρουσίασαν την κοινή στρατηγική τους, αν ο ιταλικός όμιλος, ως κύριος ανάδοχος, αναλάβει το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιδιώκει το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ΟΝΕΧ και η Fincantieri

Η Fincantieri περιλαμβάνει, οπως αναφέρεται, στην πρότασή της, την κορβέτα FCx30, μια υπερσύγχρονη και δοκιμασμένη στη θάλασσα κορβέτα με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς του πεδίου. Η σχεδίαση ανήκει στην κλάση Doha που δημιουργήθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό του Κατάρ.

Με εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3.200 τόνων, ολικό μήκος 107 μέτρων και μέγιστη ταχύτητα άνω των 26 κόμβων, τα σκάφη είναι ικανά να επιχειρούν σε αντίξοα και εχθρικά περιβάλλοντα, παρέχοντας υψηλές επιδόσεις σε όλες τις καιρικές συνθήκες και εξαιρετικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, όπως χαμηλή ακουστική υπογραφή και ηλεκτρική κίνηση χαμηλού θορύβου.

Τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένη υβριδική τεχνολογία πρόωσης, η οποία περιλαμβάνει σύστημα ηλεκτρικής κίνησης στις χαμηλές ταχύτητες και λειτουργία εσωτερικής καύσης στις υψηλές ταχύτητες. Η διαμόρφωση των μηχανημάτων παρέχει επίσης στα πλοία υψηλές επιδόσεις αντοχής, καθώς το 50% της ισχύος πρόωσης και το 50% της ηλεκτρικής ισχύος είναι διαθέσιμα ακόμη και με δύο γειτονικά διαμερίσματα πλημμυρισμένα.

Ο Dario Deste, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ναυτικών Σκαφών της Fincantieri δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά αφοσιωμένοι σε αυτή τη συνεργασία υψηλού προφίλ με την Onex για τη δημιουργία ενός στρατηγικού κόμβου στον ναυτικό και ναυτιλιακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Fincantieri είναι ο μόνος διεθνής όμιλος με μια δοκιμασμένη στρατηγική κατασκευής πλοίων τελευταίας τεχνολογίας, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, και κυρίως στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μεταφορά τεχνολογίας θα αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή για την Ελλάδα, τόσο από πλευράς οικονομικής απόδοσης όσο και από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας για τον εγχώριο εταίρο μας.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies κ. Πάνος Ξενοκώστας πρόσθεσε: «Μια σημαντική μέρα για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τη χώρα μας. Μέσα από την σύμπραξη του Ομίλου ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies με την Ιταλική Fincantieri, εξασφαλίζουμε την πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στις θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μέσα από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είμαστε σε θέση να παράσχουμε στο Πολεμικό Ναυτικό, και στους συμμαχικούς στόλους, άρτιες υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτέρες ανάγκες τους, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης, και σε πλήρη σύμπνοια με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική.

Το πρόγραμμα για την «Ελληνική Κορβέτα» έρχεται να εκπληρώσει ένα όραμα δεκαετιών για την πραγματική ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Δεν μένουμε σε λόγια, προχωράμε σε πράξεις, και εξασφαλίζουμε ότι οι κορβέτες του ΠΝ θα χτιστούν εδώ, στην Ελευσίνα! Εκπληρώνουμε το όραμα δεκάδων ελληνικών εταιρειών που στοιχίζονται γύρω από το πρόγραμμα της «Ελληνικής Κορβέτας» και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δημιουργούμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο βιομηχανικό οικοσύστημα που θα παραμείνει κληρονομία στη χώρα και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.»

Η συμφωνία

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρεται «η Fincantieri υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο ONEX Shipyards & Technologies για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και μιας βάσης υποστήριξης του κύκλου ζωής τους, η οποία θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Onex Naval and Maritime Elefsis Shipyards. Η συμφωνία:

  • προβλέπει τους όρους συνεργασίας για την κατασκευή 2+1 κορβετών τελευταίας τεχνολογίας και κορυφαίων προδιαγραφών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ,
  • αναμένεται να δημιουργήσει 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία,
  • αποτελεί μια συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον αμυντικό τομέα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής. Η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί μέσω της συνεργασίας ONEX-Fincantieri, η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο το ιταλικό βιομηχανικό οικοσύστημα, θα αποτελέσει σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων που θα καλύπτουν τις αμυντικές απαιτήσεις διαφόρων αγορών, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και στο σημαντικό σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η ONEX.

Η νέα γραμμή παραγωγής κορβετών & η βάση υποστήριξης του κύκλου ζωής τους θα εμπλέξει αρκετές ελληνικές εταιρείες στο έργο, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας γύρω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Τα Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Fincantieri και άλλων βιομηχανικών εταίρων, με ελληνικές εταιρείες θέτουν τις βάσεις για μακροχρόνιες επιχειρηματικές σχέσεις.»

Η Naval Group

Σο μεταξύ η υπογραφή και νέων συμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε σήμερα η Naval Group με πέντε ελληνικές εταιρείες στο περιθώριο της διεθνής έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023 που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σήμερα το μεσημέρι.

Οπως αναφέρεται, «στο περίπτερο της Naval Group λίγη ώρα αργότερα οι εταιρείες Prisma, Mevaco, Salamis και Mallionda υπέγραψαν νέα συμβόλαια εργασιών με αποτέλεσμα πλέον να ξεπερνούν τα 60 με περίπου 50 εταιρείες. Επίσης στον ίδιο χώρο η Theon υπέγραψε συμβόλαιο με τη γαλλική safran.

Οι νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα αφορούν συγκεκριμένα:

  • Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
  • THEON, εταιρεία του EFA Group: δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες μας SAFRAN
  • MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI
  • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων
  • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient.

Νέο μέλος του ΣΕΚΠΥ τα ναυπηγεία salamis

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της έκθεσης λίγο νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε η ένταξη και των ναυπηγείων salamis στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) διευρύνοντας την εκπροσώπησή του».

Τάσος Ροζολής: Αισιοδοξία και προσδοκίες

Σε δήλωσή του ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ λίγο μετά τα εγκαίνια τόνισε ότι «στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 350 εκθέτες και πάνω από 100 ελληνικές εταιρείες και ελπίζουμε το 2025 να είναι πολύ περισσότερες. Η επιτυχημένη δεύτερη DEFEA 2023 εκτός από αισιοδοξία μεγαλώνει και τις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Προσδοκούμε όπως στο πρόγραμμα των κορβετών όπου οι ξένοι διεκδικητές δίνουν πάνω από 30% συμπαραγωγή στις ελληνικές εταιρείες αυτό να γίνει και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι περιμένουμε ακόμα τουλάχιστον 5 δις. εξοπλιστικών το επόμενο διάστημα τότε μιλάμε για 1 με 1,5 δις. δουλειές στην Ελλάδα.

Συγχρόνως προσδοκούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση επιτέλους θα προχωρήσει στη συγκρότηση υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας ώστε να θεσμοθετήσει τη συνεργασία των ελληνικών αμυντικών εταιρειών με τις ξένες.

Είναι γεγονός ότι η απαίτηση για υποχρεωτική 30% συμπαραγωγή οδηγεί τις ξένες εταιρείες να συζητούν με σοβαρότητα τη συνεργασία με ελληνικές. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο λοιπόν να είμαστε ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι και από την έκθεση αλλά και από τις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν την αμυντική βιομηχανία».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα