Γιάννης Μπεχράκης: Δέκα συγκλονιστικά καρέ του θρυλικού φωτορεπόρτερ

Γιάννης Μπεχράκης: Δέκα συγκλονιστικά καρέ του θρυλικού φωτορεπόρτερ
Ο Γιάννης Μπεχράκης στη Νορμανδία Reuters

Κάθε φωτογραφία και ένα δυνατό συναίσθημα, κάθε κλικ και μια κατάθεση ψυχής. Η φωτογραφία και η δημοσιογραφία είναι πραγματικά φτωχότερη.

Είναι πραγματικά απίστευτη η θλίψη από τον θάνατο του πολυβραβευμένου Γιάννη Μπεχράκη. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτορεπόρτερ, όχι μόνο επειδή πήρε Πούλιτζερ με τη διάσημη φωτογραφία του με τους πρόσφυγες, αλλά γιατί τραβούσε φωτογραφίες με τα μάτια της ψυχής του. Κάθε φωτογραφία και ένα δυνατό συναίσθημα, κάθε κλικ και μια κατάθεση ψυχής. Η φωτογραφία και η δημοσιογραφία είναι πραγματικά φτωχότερη.

Στην διάρκεια της καριέρας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς επίσης και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ των τελευταίων ετών και βραβεύτηκε πολλάκις για τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναδείχθηκε καλύτερος φωτογράφος του 2015 για τη Guardian και το 2016 κέρδισε Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο στα 58 του χρόνια. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή στα social media το βράδυ του Σαββάτου ο ξάδερφός του, σκορπίζοντας τη θλίψη στον δημοσιογραφικό, και όχι μόνο, κόσμο, αφού η δουλειά του είχε οικουμενικό χαρακτήρα. Ο προσωπικός του λογαριασμός στο Facebook έχει κατακλυστεί από δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης συναδέλφων, φίλων και οικείων προσώπων του προς στην οικογένειά του.

Τα καλύτερα καρέ του

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες του. Πρόσφυγας κρατά στην αγκαλιά του την κορούλα του στη βροχή. Βραβεύτηκε με Πούλιτζερ Reuters

Μετανάστες και πρόσφυγες ικετεύουν τους αστυνομικούς να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια καταιγίδας, κοντά στην Ειδομένη Reuters

Κούρδοι πρόσφυγες αγωνίζονται να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί κατά τη διάρκεια της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. Reuters

Πεινασμένο παιδί στη Σομαλία πίνει νερό σε καταυλισμό προσφύγων Reuters

Ο Γιάννης Μπεχράκης τράβηξε φωτογραφία τον εαυτό του λίγο μετά την επίθεση στην Σιέρρα Λεόνε Reuters

Αστυνομικοί των ΜΑΤ ανάμεσα στις φλόγες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα Reuters

Ο κατακόκκινος ήλιος πάνω από το Αιγαίο, καθώς μια υπερπλήρης βάρκα με πρόσφυγες διασχίζει τη θάλασσα Reuters

Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια τελετής AP Photo/Yannis Behrakis/pool

Η σιλουέτα του Κώστα Σημίτη, καθώς πανηγυρίζει στις εκλογές του 2000. ASSOCIATED PRESS

Ο πάπας Βενέδικτος XVI στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ AP

Η ιστορία πίσω από την διάσημη φωτογραφία του

Ο Γιάννης Μπεχράκης περιγράφει την στιγμή που παραλίγο να τον σκοτώσουν στην Σιέρα Λεόνε το 2000

Με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού έγινε γνωστό ότι ο πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος Γιάννης Μπεχράκης πέθανε στην Αθήνα, έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) απηύθυνε «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του, απεβίωσε χτες στην Αθήνα μετά από πάλη με τον καρκίνο. Ήταν 58 ετών.

Νοιώθοντας συντριβή για τον αδόκητο θάνατό του, τα μέλη της ΕΑΞΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο οποίο εργάστηκε και διακρίθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης. Το να πει κανείς ότι απλώς τα κάλυψε με τον φακό του, θα ήταν πολύ φτωχό. Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα – από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη.

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.

Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

Πέρα από την πολυσχιδή και δημιουργική δουλειά του, ο Γιάννης ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της ΕΑΞΤ. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

“Είμαι εκεί για να καταγράφω τις καλύτερες και τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας”, είπε κάποτε. Ας μείνουν αυτά τα λόγια ως παρακαταθήκη του.

Tο ΔΣ της ΕΑΞΤ»

Δείτε ΕΔΩ μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα