Γιάννης Ραγκούσης: Η Δι@ύγεια και η επόμενη Ελλάδα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης θυμάται την εποχή που η Διαύγεια ως αντίληψη και ως κοινωνικό δικαίωμα φώτισε το δρόμο προς μια διαφανή δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα.
- 22 Μαρτίου 2023 14:10
Λένε και σωστά ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις κρίνονται σε βάθος χρόνου κι όχι με βάση την επικοινωνιακή τους – πομπώδη πολλές φορές – παρουσίαση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όταν τις εισηγούνται στο Κοινοβούλιο.
Η δι@ύγεια, είναι μία σημαντική προοδευτική μεταρρύθμιση που από το 2010 που τέθηκε σε εφαρμογή, κατάφερε κάτι ξεχωριστό, πέραν του να επιβιώσει η εφαρμογή της όλα αυτά τα χρόνια. Η δι@ύγεια πέραν από ένα εργαλείο απόλυτης διαφάνειας στο κράτος, κατάφερε να γίνει κι ένα σύμβολο, ένα σύγχρονο κοινωνικό δικαίωμα στη συνείδηση των πολιτών. Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει άλλη προοδευτική μεταρρύθμιση που να συνοδεύεται από τέτοια κοινωνική υπεράσπιση, που εκδηλώνεται αυθόρμητα, κάθε φορά που κάποια κυβέρνηση δοκιμάζει να περιορίσει το εύρος της εφαρμογής της.
Το όνομά της, η δι@υγεια το οφείλει στο ότι είναι συνώνυμο της διαφάνειας και στο ότι όταν χρησιμοποιείται το @ για να τονίσει τον ψηφιακό της χαρακτήρα, τότε εμφανίζεται η «υγεία» που παραπέμπει στην επιθυμία των πολιτών για ένα υγιές κράτος, με υγιή δημόσια οικονομικά.
Μία άγνωστη πλευρά του ιδρυτικού Νόμου της δι@υγειας, σχετίζεται με το γεγονός πως είναι ίσως ο πρώτος νόμος που μολονότι δεν προβλέπει ποινές για όσους δεν τον εφαρμόζουν, εντούτοις έχει καταφέρει να εφαρμόζεται από το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το γεγονός αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε μία νομική καινοτομία πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο Νόμος 3861.
Σύμφωνα με αυτήν, προβλέφθηκε το εξής απλό στη σύλληψή του αλλά τόσο δραστικό στην υλοποίησή του: όποιος φορέας ή κρατικός λειτουργός δεν αναρτά στο διαδίκτυο την απόφασή του, τότε – απλούστατα – δεν μπορεί να την υλοποιήσει. Αυτή η νομική καινοτομία για την έννοια του υποστατού προκάλεσε πολλούς -δικαιολογημένους τότε νομικούς προβληματισμούς που απασχόλησαν μέχρι και το Συμβούλιο της Επικράτειας.
Μάλιστα, ερήμην μου, οι τότε νομικοί μου σύμβουλοι, φοβούμενοι ότι προσέκρουε με τη νομολογία του ΣΤΕ, είχαν αφαιρέσει το συγκεκριμένο άρθρο από το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε στο Κοινοβούλιο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξή μου όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανακάλυψα την απουσία της συγκεκριμένης καινοτόμου διάταξης, η οποία βεβαίως αυθωρεί επανήλθε για να διαδραματίσει τελικά τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της δι@ύγειας.
Δίδυμη με τη δι@υγεια μεταρρύθμιση, ήταν ο ιδρυτικός Νόμος 3979/11 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Ο Νόμος χάρη στον οποίο δεν χρειάστηκε από την σημερινή κυβέρνηση, ουσιαστικά ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ειναι σήμερα εφικτές όλες οι ψηφιακές εφαρμογές στο gov gr.
Μία αθέατη πλευρά που πιστεύω πως έχω υποχρέωση να φωτίσω, είναι το γεγονός ότι παρά την αναντίλεκτα καθοριστική της συμβολή της δι@υγειας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο κράτος, παρά την ουσιώδη συμβολή της στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η δι@υγεια αποσιωπήθηκε εντελώς από τα κλιμάκια του Δ.Ν.Τ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, τη γνωστή μας τρόικα.
Ενώ η δι@υγεια δεν εφαρμόζεται σε άλλο κράτος ή οργανισμό, ενώ θα μπορούσε να προβληθεί ως παράδειγμα προς μίμηση, εντούτοις σχεδόν απεκρύβη η ύπαρξη της από τα συγκεκριμένα στελέχη οργανισμών που με τις εκθέσεις τους κατά τα άλλα ξεσκόνιζαν τις λεπτομέρειες λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Η δική μου εξήγηση είναι πως προφανώς δεν ήθελαν να υποχρεωθούν να εφαρμόζουν μια αντίστοιχη νομοθεσία για τα πολλά περισσότερα δις, σε σύγκριση με την Ελλάδα, που οι οργανισμοί τους και οι ίδιοι διαχειρίζονται ερήμην των λαών.
Η δι@υγεια είναι μια κατάκτηση για τον ελληνικό λαό. Ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών που η ανάγκη για την απεμπλοκή μας από το βαθύ πελατειακό, δήθεν επιτελικό κράτος έχει καταστεί εθνική ανάγκη, η δι@υγεια ως αντίληψη και ως κοινωνικό δικαίωμα, είναι ένα φως που φωτίζει το δρόμο μας για την επόμενη Ελλάδα.
*Το NEWS 24/7 αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της διαφάνειας στην Ελλάδα με το Παρατηρητήριο της Διαύγειας! Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στη διαφάνεια μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις