Γιάννος Παπαντωνίου: Δικαίωση των πολιτικών μου αγώνων η αθώωση

Διαβάζεται σε 4'
Γιάννος Παπαντωνίου
Απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στην δίκη του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου Eurokinissi

Δήλωση στην οποία κάνει λόγο για δίκαιη απόφαση και δικαίωση εξέδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

“Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα”, αναφέρει σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου για την αθωωτική υπέρ του απόφαση ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο κ. Παπαντωνίου κάνει λόγο για μία “απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένειά μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη“.

Μετά από ένα διάστημα οκτώ μηνών, που διήρκεσε και η ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέληξε στην αθώωση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος λόγω αμφιβολιών ως προς το αν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το ως άνω αδίκημα.

Αντίστοιχη ήταν η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, και για τον φίλο τους, Ανδρέα Μπάρδη, οι οποίοι επίσης απαλλάχθηκαν από το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η εισαγγελική πρόταση για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκε ότι έλαβε “δώρο” που φέρεται να έλαβε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την “Thales Nederland B.V.”, καθώς και ότι μέσω συγκατηγορούμενων του, -της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου και φίλου του ζευγαριού, Ανδρέα Μπάρδη, και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο- επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα ποσά αυτά, διακινώντας τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε εισηγηθεί την ενοχή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, της συζύγου του και του στενού φίλου τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Γιάννος Παπαντωνίου με την ιδιότητα του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε με ποσό που ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για των εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Όπως είχε υποστηρίξει ο εισαγγελέας της έδρας “ο κατηγορούμενος όφειλε όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον”.

Η δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου του Γιαννου Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακοπούλου

Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι ΔΙΚΑΙΗ για τους εξής λόγους: Επί 8 μήνες το Εφετείο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτών των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήταν: 

  1. Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε «φυγαδεύσει» για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας
  2. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και από το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δις, τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθούν νέες φρεγάτες από την ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ,που εκσυγχρόνισε τις παλιές φρεγάτες
  3. Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολύτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Ως προς την φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία είχε την ίδια αποδεικτική ρηχότητα ,όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δε βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δε βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομεί την δωροδοκία. Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 έκανε αναλήψεις μετρητών, οι οποίες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτό εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην Υπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα