Γιάννος Παπαντωνίου: Ενοχή για ξέπλυμα προτείνει ο εισαγγελέας

Διαβάζεται σε 6'
O Γιάννος Παπαντωνίου
O Γιάννος Παπαντωνίου O Γιάννος Παπαντωνίου

Καταδίκη για τον Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγο του, Σταυρούλα Κουράκου και το στενό φίλο του ζευγαριού, Ανδρέα Μπάρδη πρότεινε ο εισαγγελέας. Η αναφορά στη θεία από το εξωτερικό και τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος

Την καταδίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας. Κουρακου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ’επάγγελμα και κατ’εξακολούθηση πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αλεξανδρος Σπηλιώτης, για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, το 2003. Ο ίδιος εισηγήθηκε και την ενοχή του στενού φίλου, Ανδρέα Μπάρδη για την ίδια πράξη.

Κατά την πολύωρη αγόρευση του, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσε τόσο το νομικό σκέλος όσο και τα πραγματικά περιστατικά, ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.» και προχώρησε μέσω συγκατηγορούμενων του, Σταυρούλας Κουρακου και Ανδρ. Μπάρδη, και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο, στη νομιμοποίηση των ποσών αυτών.

«Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία» υποστήριξε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι «είναι αφελές να προσδοκούμε ότι θα φανεί από τις τράπεζες, αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια του μετρητού χρήματος. Αλίμονο αν είχαμε ταύτιση των ποσών μέσω της τραπέζης, οι αναλήψεις, μετακινήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε αιτία, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα από την κίνηση των λογαριασμών».

Κατά την εισαγγελική εισήγηση, το ξέπλυμα στάθηκε δυνατό λόγω της συνδρομής του Ανδρ. Μπάρδη, ο οποίος συνέδραμε στη μεταφορά χρημάτων των Κουρακου και Παπαντωνίου στην Ελβετία. «Ο κύριος Μπάρδης γνώριζε τα πάντα, υπήρχε προσωπική και οικογενειακή φιλιά με το ζεύγος Παπαντωνίου, όπως είπε ο ίδιος. Ήξερε πολύ καλά τί έκανε» ανέφερε ο κ. Σπηλιώτης.

Σε άλλο σημείο περιέγραψε τον τρόπο της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα: «Λάμβανε μετρητά από τους Παπαντωνίου – Κουρακου, τα κατέθετε σε ελληνικό του λογαριασμό και στη συνέχεια έκανε τη μεταφορά σε ελβετικό του λογαριασμό, από όπου γινόταν η διακίνηση τους. Το συνολικό ποσό που παρέδωσε ο Παπαντωνίου στο Μπάρδη ήταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά έπρεπε να αποκτήσουν μια νομιμοφάνεια, για αυτό έγινε επένδυση σε ένα ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτο επίπεδο παρέδωσε τα αναφερόμενα ποσά στον κύριο Μπάρδη που τα μετέφερε διαδοχικά μέσω τράπεζας στην τράπεζα ubs και στη συνέχεια το ποσό αυτό επενδύθηκε σε ένα ομόλογο, που είχε το ρόλο του ξεπλύματος. Με τη ρευστοποίηση του ομολόγου θα αιτιολογούσε το χρήμα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε στα πλαίσια της κανονιστικής συμμόρφωσης της ελβετικής τράπεζας που ζήτησε πληροφορίες από τον κ.Μπάρδης για τα χρηματικά ποσά που κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα: «Το όλο αφήγημα βγήκε στην επιφάνεια λόγω των ενεργειών της τράπεζας της Ελβετίας που είδε τις ύποπτες συναλλαγές και τις αδικαιολόγητες κινήσεις. Η ασφαλιστική δικλείδα της ελβετικής τράπεζας λειτούργησε, γιατί ο Μπάρδης είπε πως πραγματικός δικαιούχος είναι η Κουρακου. Τότε η τράπεζα έκανε εκκαθάριση του λογαριασμού: το ποσό των 660.000 ήταν του κυρίου Μπάρδη που προέκυψε από την εργασία του, τα υπόλοιπα λεφτά ήταν υπό έρευνα και αμφισβήτηση και καταλήξαμε εδώ που είμαστε σήμερα».

Η θεία με τη «σακούλα»

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς του Γιαννου Παπαντωνίου κατά την απολογία του, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως τα ποσά προέρχονταν από προσωπικές αποταμιεύσεις, καθώς και από την περιουσία του από την εργασία του και την προηγούμενη σύζυγο του και μια θεία του από το εξωτερικό. «Η θεία ζούσε στο εξωτερικό και ερχόταν στην Ελλάδα, με άριστες σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Ο τρόπος για να τον βοηθάει ήταν να του φέρνει κάθε τόσο μετρητά; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία από το Μόναχο και έφερνε τη σακούλα με τα πακέτα; Έτσι γίνονται αυτές οι καταστάσεις; Δεν είναι λογικό να του ανοίξει λογαριασμό;Μόνο εγώ το σκέφτηκα; Η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο», επεσήμανε ο Αλεξ. Σπηλιώτης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, «δεν μπορεί να υποστηριχθεί με δόση ειλικρίνειας ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά περίπου 2,5 εκατ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων και μετά σκέφτηκε -το 2002-2003- μετά την υπογραφή της σύμβασης, να τα πάει στην Ελβετία γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε έναν τρίτο, του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στην εισαγγελική αρχή που δεν είναι τρίτος, δημιουργείται η πεποίθηση ότι είναι πρόσχημα. Αλλά και έτσι να ήταν δεν χρειαζόταν να μπει ο Μπάρδης στη μέση, αν τα χρήματα ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί επέλεξε αυτή τη διαδικασία».

Ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε πως οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης δεν είναι ικανοί να δικαιολογήσουν τα χρηματικά αυτά ποσά, υποστηρίζοντας πως «δεν γίνεται έτσι η διαδικασία. «Μετρητά χρήματα μεταφέρονταν στο υπουργείο, όχι στο γραφείο του υπουργού, και μέσω αυτού ο υπουργός τα έδωσε στον κύριο Μπάρδη» είπε χαρακτηριστικά.

Η ζημία του Δημοσίου

Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός και ως προς την αιτία της δωροδοκίας η οποία -όπως είπε- ήταν η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών η οποία ήταν επί ζημία του ελληνικού δημοσίου. «Υπήρχε η εναλλακτική, αλλά το δημόσιο ζημιώθηκε με 381 εκατομμύρια Η δουλειά μπορούσε να γίνει η δουλειά τζάμπα, από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού στις εγκαταστάσεις του» εξήγησε ο εισαγγελέας και επισπεύσει ότι «όφειλε ο κατηγορούμενος όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον».

Η απάντηση του Γιάννου Παπαντωνίου

Με δήλωση του Μιχάλη Δημητρακοπούλου, πληρεξούσιου δικηγόρου του Γιάννου Παπαντωνίου αναφέρεται πως ” ο κ. Εισαγγελεας με την πρόταση του θεώρησε ότι το σύνολο της δαπάνης των 381 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών συνιστά βέβαιη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κατηγορούμενος υπουργός όφειλε να ακυρώσει την απόφαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου του ΚΥΣΕΑ για εκσυχρονισμό των 6 φρεγατών και να στείλει τις 6 φρεγάτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου το Πολεμικό Ναυτικό ΤΖΑΜΠΑ θα έφτιαχνε τις φρεγάτες. Οι 6 φρεγάτες, που εκσυγχρονίστηκαν με απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, μετά από θετικές εισηγήσεις δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μία καινούργια φρεγάτα αναμένεται το 2026!”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα