Γιατί δεν έλυσε η Θάτσερ το πρόβλημα: Ένας Άγγλος ειδικός στο NEWS 24/7
Διαβάζεται σε 2'Πώς άλλαξε το μοντέλο αστυνόμευσης των γηπέδων στην Αγγλία μετά την τραγωδία στο Χίλσμπορο.
- 11 Δεκεμβρίου 2023 12:39
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αυτό συμβαίνει για τρίτη φορά σε διάστημα 20 μηνών, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη. Η πρώτη σκέψη πολλών -και μέσα στην κυβέρνηση – είναι η επιβολή του “Νόμου Θάτσερ”.
Πρόκειται για τη γνωστή, απλοϊκή προσέγγιση, ότι ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με απόφαση της τότε Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε λύσει το πρόβλημα.
Ο Τζεφ Πίρσον, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πρώην σύμβουλος της UEFA σε θέματα χουλιγκανισμού, μίλησε στο NEWS 24/7 για τον παραπάνω μύθο περί Θάτσερ, για τα μέτρα που επέβαλαν οι ίδιες οι ομάδες και η αστυνομία κι επίσης για τον τοξικό εναγκαλισμό της πολιτικής με το ποδόσφαιρο.
Μεταξύ άλλων τονίζει πως η αντιδραστική επίδειξη δύναμης από την αστυνομία δεν είναι η καλύτερη πρακτική για τη μείωση του κινδύνου των ποδοσφαιρικών ταραχών.
Ο καθηγητής τονίζει πως η Αγγλία αντιμετώπισε τον χουλιγκανισμό με πολύ συγκεκριμένα βήματα, αποδομώντας και εκείνος τον μύθο ότι η Θάτσερ έλυσε το πρόβλημα με την απόσυρση των ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.
“Περάσαμε από την αντιδραστική επίδειξη δύναμη της Αστυνομίας στην πιο νοήμονα προσέγγιση, η οποία βασίστηκε στην προσπάθεια εντοπισμού όσων προκαλούν προβλήματα και τη διασφάλιση ότι οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζονταν όπως οι πελάτες σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση αναψυχής”.
Επισημαίνει πως ταυτόχρονα υπήρχαν αλλαγές στη νομοθεσία, κάτι που σήμαινε πως όποιος είχε καταδικαστεί για επεισόδια δεν θα μπορούσε να ξαναδεί αγώνα της ομάδας που υποστηρίζει. Παράλληλα βελτιώθηκαν τα γήπεδα, βελτιώθηκαν τα κέντρα ελέγχου της αστυνομίας, καθώς και τα συστήματα των καμερών. Οι αλλαγές αυτές έγιναν στα τέλη των 80s και στην αρχή των 90s.
Ο καθηγητής αναφέρει πως ένα βασικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι η στενή σύνδεση του ποδοσφαίρου με την πολιτική, κάτι που εντοπίζεται και σε άλλα κράτη όπως η Σερβία. “Χρειάζεται πολιτική βούληση”, αναφέρει χαρακτηριστικά, για να κοπούν αυτοί οι δεσμοί.
Δείτε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ του Lab για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού