Γιατί η Λάρισα γέμισε με τεράστιες, ιπτάμενες κατσαρίδες

Διαβάζεται σε 4'
Κατσαρίδα (φωτο αρχείου)
Κατσαρίδα (φωτο αρχείου) iStock

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Λάρισα η απόβαση εκατοντάδων ιπτάμενων κατσαρίδων, γνωστών ως “periplaneta americana”. Τι είναι και πως να τις αντιμετωπίσετε.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα λόγω της επιδρομής ιπτάμενων κατσαρίδων στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για υπερμεγέθεις κατσαρίδες με κόκκινα φτερά, που φέρουν την επιστημονική ονομασία “Periplaneta americana” και διαφέρουν αρκετά από τις κοινές κατσαρίδες που απαντώνται στη χώρα.

Κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα αποκρουστικό και ενοχλητικό φαινόμενο ενώ αποκαλούν τα εν λόγω έντομα με διάφορες ονομασίες, όπως “κατσαρίδες κομάντο”, “κατσαρίδες Σβαρτσενέγκερ” και “νατοϊκές κατσαρίδες”.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, η μαζική απόβαση των κατσαρίδων από τόσο νωρίς οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε πολύ ήπιο χειμώνα και οι ζέστες ήρθαν στη Λάρισα πιο νωρίς. Οπότε είχαμε και πρόωρη εμφάνιση του αποκρουστικού θεάματος”.

Πρόσθεσε, δε, πως το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας έχει εμφανιστεί άλλη μία φορά στην περιοχή, σύμφωνα με τα πρακτικά της υπηρεσίας.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου η ΔΕΥΑΛ έχει εφαρμόσει σχέδιο απεντόμωσης σε φρεάτια και αποχετεύσεις, απ’ όπου και εμφανίζονται συνήθως οι κατσαρίδες, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο “θα πρέπει και οι ίδιοι οι κάτοικοι να κάνουν απεντόμωση στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους”.

 

Η “Periplaneta americana”

Η “Periplaneta americana”, γνωστή και ως αμερικανική κατσαρίδα, είναι ένα από τα πιο κοινά είδη κατσαρίδων, που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητά τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξάλειψή τους.

Οι ενήλικες κατσαρίδες έχουν μήκος περίπου 34-53 χιλιοστά -ενώ το συνηθέστερο είδος κατσαρίδας φτάνει τα 12-15 χιλιοστά- το σώμα τους είναι καφέ με έναν χαρακτηριστικό ανοικτό κίτρινο στην περιοχή του προθώρακα (ακριβώς πίσω από το κεφάλι) και έχουν πλήρως ανεπτυγμένα φτερά, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους. Τα αρσενικά μπορούν να πετάξουν, αλλά οι θηλυκές πετούν σπάνια.

Είναι παμφάγες και μπορούν να τραφούν με διάφορα οργανικά υλικά, όπως τρόφιμα, χαρτιά, ρούχα και άλλες οργανικές ουσίες. Προτιμούν τα θερμά και υγρά κλίματα και εμφανίζονται συνήθως σε υπόγεια, αποχετεύσεις, αποθήκες και άλλες υγρές περιοχές.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου ένα έτος.

Σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή, οι θηλυκές τοποθετούν τα αυγά τους σε κάψουλες (ωοθήκες) που περιέχουν περίπου 14-16 αυγά. Μια θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να παράγει έως και 20 κάψουλες στη διάρκεια της ζωής της.

Τι να κάνετε για να “ξεφορτωθείτε” τις κατσαρίδες

Η αντιμετώπιση των κατσαρίδων, συμπεριλαμβανομένων των “Periplaneta americana”, απαιτεί μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την πρόληψη, την καθαριότητα και τη χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων.

Εδώ παρουσιάζονται μερικοί βασικοί τρόποι για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους:

1. Πρόληψη

  • Κλείσιμο εισόδων: Σφραγίστε ρωγμές και χαραμάδες στα τοιχώματα, τα πατώματα και τις πόρτες. Ελέγξτε για κενά γύρω από σωλήνες και καλώδια που εισέρχονται στο σπίτι.
  • Διόρθωση διαρροών: Επιδιορθώστε όλες τις διαρροές σε σωληνώσεις, βρύσες και συστήματα υδρορροής για να μειώσετε την υγρασία που προσελκύει τις κατσαρίδες.
  • Αποθήκευση τροφίμων: Φυλάξτε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία και καθαρίζετε τακτικά τα ψίχουλα και τα υπολείμματα τροφίμων από τις επιφάνειες.

2. Καθαριότητα

  • Τακτικό Καθάρισμα: Καθαρίστε τακτικά την κουζίνα, τα μπάνια και άλλες περιοχές που συχνά προσελκύουν κατσαρίδες.
  • Απομάκρυνση σκουπιδιών: Βεβαιωθείτε ότι τα σκουπίδια απομακρύνονται τακτικά και ότι οι κάδοι απορριμμάτων έχουν καλά εφαρμοσμένα καπάκια.
  • Καθαρισμός αποχετεύσεων: Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά τις αποχετεύσεις, καθώς οι κατσαρίδες μπορούν να εισέλθουν από εκεί.

3. Χρήση Εντομοκτόνων

  • Δολώματα κατσαρίδων: Χρησιμοποιήστε ειδικά δολώματα που περιέχουν εντομοκτόνα. Τοποθετήστε τα δολώματα σε σημεία όπου παρατηρείτε δραστηριότητα κατσαρίδων.
  • Σπρέι και σκόνες: Εφαρμόστε εντομοκτόνα σπρέι και σκόνες σε ρωγμές, χαραμάδες και άλλες πιθανές κρυψώνες κατσαρίδων.
  • Παγίδες: Χρησιμοποιήστε κολλητικές παγίδες για να πιάσετε κατσαρίδες και να παρακολουθήσετε την έκταση του προβλήματος.

4. Φυσικές Μέθοδοι

  • Διοξείδιο του πυριτίου: Διασκορπίστε διοξείδιο του πυριτίου σε περιοχές που παρατηρείτε κατσαρίδες. Είναι μη τοξικό για τον άνθρωπο αλλά θανατηφόρο για τις κατσαρίδες.
  • Αιθέρια έλαια: Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο μέντας ή το έλαιο τεϊόδεντρου που απωθούν τις κατσαρίδες.

5. Επαγγελματική Καταπολέμηση

  • Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν μπορείτε να απομακρύνετε τις κατσαρίδες με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, καλέστε επαγγελματίες απεντομωτές. Χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εντομοκτόνα και τεχνικές που είναι πιο αποτελεσματικές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα