Γιατί το ανασφάλιστο αμάξι σου κοστίζει ακριβά

Γιατί το ανασφάλιστο αμάξι σου κοστίζει ακριβά
Κίνηση στην Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας την Μεγ. Πέμπτη 17 Απριλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

"Τσουχτερά” πρόστιμα, πιο ακριβά και από τα προγράμματα ασφάλειας

Σαφάρι έχει ξεκινήσει η τροχαία για όσους δεν έχουν περάσει KTEO ή έχουν το αυτοκίνητό τους ανασφάλιστο. Έτσι, αν η απόφαση να αφήσεις την ασφάλεια στην άκρη προκειμένου να εξοικονομήσεις λίγα χρήματα, ιδιαίτερα την εποχή που δεν σου φτάνουν ούτε για τη βενζίνη, μοιάζει ιδανική ξανά σκέψου το.

Αν πάλι σκέφτεσαι ποιες είναι οι πιθανότητες να σε σταματήσουν ή να εμπλακείς σε τροχαίο, σου απαντάμε πάρα πολλές και τελικά η απόφαση να μην ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου όχι μόνο θα σου βγει “ξινή” αλλά πολύ πιο ακριβή από το να είχες ξοδέψει ένα μικρό ποσό και λίγο χρόνο στο διαδίκτυο,για να έχεις, στο κάτω κάτω, το κεφάλι σου ήσυχο.

Τι ισχύει για τα ανασφάλιστα οχήματα

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Ανασφάλιστο θεωρείται κάθε όχημα που κυκλοφορεί χωρίς να έχει την υποχρεωτική από το Νόμο ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης έναντι Τρίτων. Υπεύθυνος για την ασφάλιση του οχήματος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχός του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και της ασφαλιστικής αγοράς, το σύνολο των ανασφάλιστων οχημάτων φθάνει το 1 εκατομμύριο, την ώρα που με ιδιαίτερα συμφέρουσες διαδικτυακές προσφορές μπορεί κάθε οδηγός να λύσει το πρόβλημά του.

Επειδή, είναι πολλοί εκείνοι που νομίζουν ότι αν “στοιβάξουν” το αυτοκίνητό τους στην άκρη ενός πεζοδρομίου και δεν το κινούν, έχουν γλυτώσει τους μπελάδες και δεν διαπράττουν καμία παρανομία, το υπουργείο Οικονομικών έχει άλλη άποψη, καθώς ακόμη και σ’ αυτή τη περίπτωση παραβιάζουν το νόμο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟN ΠΕΙΡΑΙΑ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

 

Ο νόμος προβλέπει πως ακόμη και αν το όχημα είναι ακινητοποιημένο είναι απαραίτητο να είναι ασφαλισμένο, διαφορετικά είναι παράνομο, εκτός αν ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες (διαδικασία ακινησίας).

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σκεφτείς την δίκη σου ασφάλεια, αλλά και των δικών σου ανθρώπων που επιβιβάζονται στο ΙΧ.

Σε περίπτωση ατυχήματος αν είσαι ασφαλισμένος δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα, καθώς η ασφάλειά σου θα είναι αυτή που σε ελάχιστα λεπτά θα τακτοποιήσει τις συναλλαγές με το άλλο εμπλεκόμενο οδηγό και θα φροντίσει και για τις ζημιές που πιθανός έχει υποστεί το όχημά σου.

Επομένως, το θέμα της ασφάλισης του αυτοκινήτου παύει να είναι προσωπικό, αλλά γίνεται κοινωνικό, λόγω των συνεπειών που έχει (ατυχήματα, αναπηρίες, περίθαλψη, κ.λπ.) Ο νόμος λοιπόν, τίθεται σε εφαρμογή.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια πρόκειται να στείλει το Υπουργείο Οικονομικών στους ανασφάλιστους οδηγούς

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερωθούν με συστημένη επιστολή, προκειμένου να προχωρήσουν στην ασφάλισή του και αν αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα που κοστίζουν περισσότερο από τα προγράμματα, που προσφέρουν ασφαλιστικές εταιρίες.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα, στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, αν δεν πληρωθεί από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί από την αστυνομία, η οφειλή θα μεταφέρεται στην εφορία προκειμένου να “φορτωθεί” στον ΑΦΜ του οδηγού.

Παράλληλα, αν το όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για δύο χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

Αυυτοκίνητα σε πλημμυρισμένο δρόμο στον Κορυδαλλό από την έντονη βροχόπτωση την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Όλα αυτά, τη στιγμή που η ασφάλιση δεν ήταν ποτέ πιο απλή και οικονομική, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που προσφέρουν προγράμματα για όλες τις ανάγκες και όλες τις τσέπες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας με μια σύντομη έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο θα βρείτε  την ιδανική λύση.

Πλέον, με σύντομες και απλές διαδικασίες, μπορείτε να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας, σε λιγότερο από 5 λεπτά και να εκτυπώσετε το συμβόλαιό σας απευθείας από το σπίτι ή από το γραφείο.

Παράλληλα μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τις προσφορές και να εξασφαλίσετε ακόμα πιο οικονομικά, από το internet ή τηλεφωνικά το επιθυμητό πρόγραμμα ασφάλισης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα