Γιατί τρέχει ποτάμια νερού το σωληνάκι του κλιματιστικού

Γιατί τρέχει ποτάμια νερού το σωληνάκι του κλιματιστικού
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που βγάζει νερά το κλιματιστικό μας. Δεν είναι όλοι καλοί. iStock

Μιλήσαμε με συντηρητή κλιματιστικών για να μας λύσει την κύρια απορία που προέκυψε με τη χρήση των air condition τις ημέρες του Κλέωνα.

Πρώτα θα υμνήσουμε -για μία ακόμη φορά- τον άνθρωπο που έδωσε στην ανθρωπότητα το κλιματιστικό κι έτσι καταφέραμε να αντέξουμε τον Κλέωνα και μετά θα περάσουμε στην απορία που επικράτησε, τις ημέρες που εναποθέσαμε την επιβίωση μας σε αυτό το μηχάνημα.

Γιατί τρέχει πολύ νερό από το σωληνάκι/λάστιχο της εξωτερικής μονάδας.

Επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Τρίγκα, επαγγελματία συντηρητή air condition και μας είπε όσα ακολουθούν.

“Το νερό που βγαίνει από το λάστιχο της εξωτερικής μονάδας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εξαρτάται από την υγρασία που έχει ο χώρος στον οποίον έχουμε το μηχάνημα και ο τόπους όπου ζούμε.

Κρατήστε πως το νερό αυτό εξαρτάται από την υγρασία που έχει ο αέρας και ο οποίος αφαιρείται, όταν περνάει από το στοιχείο του εσωτερικού μηχανήματος. Εκεί φιλτράρεται, αφυγραίνεται και βγαίνει από τις περσίδες, στο χώρο μας, χωρίς υγρασία.

Τα κλιματιστικά παράγουν συμπύκνωση, καθώς απομακρύνουν την υγρασία από τον αέρα. Αυτό το συμπύκνωμα θα πρέπει να αποστραγγιστεί, μέσω μιας ειδικής γραμμής αποστράγγισης. Εάν αυτή βουλώσει ή φράξει, οδηγεί σε διαρροή νερού από τη μονάδα”.

Έχει σημασία αν υπάρχει κατεβασμένη τέντα -ή άλλο σκέπαστρο- πάνω από το μηχάνημα;

“Ενδεχομένως σε αυτήν τη συνθήκη, να προκύπτει λίγη περισσότερη υγρασία. Αυτό που κάνει το κλιματιστικό είναι ανακυκλοφορία του αέρα που έχουμε στο χώρο μας. Τον ‘παίρνει’ ζεστό και τον ‘βγάζει’ κρύο.

Κάποια στιγμή, όταν το μηχάνημα ‘πιάνει’ τη θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει ως ζητούμενο, σταματά να ‘βγαίνει’ και νερό”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαρροή μπορεί να ευθύνεται σε ακατάλληλη εγκατάσταση του μηχανήματος”.

Τι συμβαίνει όταν στάζει το εσωτερικό μηχάνημα;

“Μπορεί να έχει βουλώσει η αποχέτευση που υπάρχει έξω. Κάποιοι χρησιμοποιούν μπουκάλια ή μπιτονάκια στο τέλος του λάστιχου, όταν αυτό δεν φτάνει στο σιφόνι.

Όταν γεμίσει το μπιτόνι ή το μπουκάλι, επειδή το κλιματιστικό ‘βγάζει’ νερό με φυσική ροή, γεμίζει η αποχέτευση του κλιματιστικού νερού και το βγάζει μέσα στο χώρο.

Μια άλλη περίπτωση εσωτερικής διαρροής αφορά την κακή συντήρηση. Τα λερωμένα φίλτρα και ο λερωμένος ανεμιστήρας περιορίζουν τη ροή του αέρα και προκαλούν το πάγωμα του πηνίου του εξατμιστή. Κοινώς, τα φίλτρα και ο ανεμιστήρας πιάνουν πάγο και το στοιχείο ‘φτύνει’ νερό”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα