Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Τι πρέπει να κάνεις αν ακούσεις άνδρα να απειλεί γυναίκα

Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Τι πρέπει να κάνεις αν ακούσεις άνδρα να απειλεί γυναίκα
Η γυναικοκτονία έχει πάρει διαστάσεις φαινομένου και στην Ελλάδα. shutterstock

Η Πρόεδρος της ΜΚΟ “Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης”, Νίκη Ρουμπάνη λέει στο NEWS 24/7 πως στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2019 "διώκεται η απειλή κατά της ζωής", εφόσον γίνει καταγγελία. Κάτι που στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στην Ιεράπετρα δεν συνέβη. Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά της έμφυλης βίας.

Πριν λίγη ώρα ένας 54χρονος δολοφόνησε την εν διαστάσει, 48χρονη σύζυγο του στην Ιεράπετρα της Κρήτης, προφανώς θέτοντας άλλες προτεραιότητες από τα τέσσερα παιδιά που είχε αποκτήσει το ζευγάρι. Η 12η γυναικοκτονία από την αρχή του 2021 αποτελεί γεγονός στην Ελλάδα και είναι ασφαλές να πούμε ότι η έμφυλη βία είναι πια ένα φαινόμενο που για φαινόμενο, που χρήζει αντιμετώπισης. Σε αυτό το πλαίσιο το NEWS 24/7 μίλησε με την Πρόεδρο της ΜΚΟ “Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης” (υπάρχει από το 1981 για να βοηθά γυναίκες που υπόκεινται σε βία), Νίκη Ρουμπάνη για να εξηγήσει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός άνδρα, ο οποίος δυνητικά μπορεί να σκοτώσει τη σύντροφο του. Όπως μας είπε “η βία ξεκινά λεκτικά -με την ταπείνωση και τους περιορισμούς- πριν περάσει στη χειροδικία και ενδεχομένως σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις”. Σε κάθε περίπτωση, όποιος ασκεί βία -και μπορεί να φτάσει στο σημείο να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή- έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά.

“Κατ’ αρχάς, την στιγμή της έντασης δεν έχει όρια. Δεν τα ελέγχει. Αν η γυναίκα δεν του τα βάλει -λεκτικά, χωρίς να τον προσβάλει-, εκείνος τα επεκτείνει ολοένα και περισσότερο. Προσπαθεί να αντλήσει επιβεβαιώσεις από το θύμα, που δεν είχε από τη μητέρα και τον πατέρα του για τον όποιο λόγο.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι πως ενοχοποιεί το θύμα. Επειδή εκείνο ακούει συνέχεια και επί χρόνια το ‘εσύ φταις’, σε ένα βαθμό το εσωτερικεύει και προσπαθεί να μην κάνει κάτι, ώστε να ‘προκαλέσει’ τη βία. Μόνο που δεν τα καταφέρνει, καθώς ο θύτης δεν έχει αίσθηση των ορίων και άρα πάντα ψάχνει να βρει πώς θα ξεσπάσει.

Για εκείνον είναι αναγκαία η βία. Δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο θύμα. Κάποιες φορές υπάρχει η απόλαυση της αδρεναλίνης. Όσες συγγνώμες και αν λέει, μεθά από την αδρεναλίνη. Χωρίς να το συνειδητοποιεί πάντα, την απολαμβάνει. Και μετά πέφτει στην κατάθλιψη: βγαίνει, πίνει, κάνει βόλτες για να του περάσει”. Πριν επιστρέψει στα ίδια, αργά ή γρήγορα και ανεβάσει ‘επίπεδο’ στις εκρήξεις του, προκαλώντας νέα όρια.

“Διώκεται η απειλή κατά της ζωής”

Η κυρία Ρουμπάνη διευκρίνισε πως στη γραμμή βοήθειας παρέχονται πληροφορίες για τα δικαιώματα που έχουν τα θύματα και όσα θα ήταν χρήσιμο να κάνουν, ώστε να μην κλιμακωθεί η ένταση και φτάσει στη δολοφονία. “Πολλές γυναίκες δεν πιστεύουν ότι υπόκεινται σε βία, αν δεν υπάρχει χειροδικία”. Την ίδια ώρα, ο νόμος προβλέπει ποινές για την απειλή κατά της ζωής. “Είναι κάτι που διώκεται και που οι αστυνομικοί και οι εισαγγελείς αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα, κάτι που δεν ξέρουν πολλές γυναίκες”.

Όλα αυτά συμβαίνουν φυσικά, εφόσον υπάρξει καταγγελία. Κάτι που δεν υπήρξε στην περίπτωση του 54χρονου από την Ιεράπετρα, ο οποίος είχε πει στο περιβάλλον του πως θα σκότωνε την 48χρονη, αλλά ουδείς έκανε κάτι “γιατί δεν πίστευαν πως σοβαρολογεί”, όπως ενημερώνει το radiolasithi. Το άρθρο 33 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2018) αναφέρει τα εξής:

1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.

2. Επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν η πράξη τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας. Η ίδια ποινή επιβάλλεται όταν η πράξη τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης.

3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση.

“Οι καταγγελίες κάνουν καλό στο θύτη -του μαθαίνουν πως υπάρχουν όρια”

Η κυρία Ρουμπάνη επισημαίνει πως “ένα πράγμα που λέμε στα θύματα είναι πως όταν καταγγέλλουν στην αστυνομία (στο 100, για καταγραφή) τη βία, δεν κάνουν κακό στο θύτη, αλλά καλό γιατί του μαθαίνουν ότι υπάρχουν και όρια που δεν κατάφερε να βάλει στη ζωή του και μέσω της ανατροφής του -και πια τα βάζει ο νόμος. Είναι σαν να υπάρχει ένας πατέρας που λέγεται ‘κράτος, κοινωνία, σύστημα’ και του λέει ‘πού πας; Απαγορεύεται. Παρανομείς. Είναι αναγκαία αυτά τα όρια για το θύτη. Συνέδρια και μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ, έδειξαν πως τα άπειρα καταφύγια που έγιναν για τα θύματα δεν είχαν αποτέλεσμα. Μόλις μπήκε στη μέση η αστυνομία, υπήρχαν αποτελέσματα, με τις αρχές να υποχρεώνουν τους δράστες να κάνουν μαθήματα διαχείρισης θυμού και απεξάρτησης από την αδρεναλίνη. Έτσι μειώθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά. Μπήκε το αόρατο χέρι που λέγεται ‘νόμος’ και έβαλε όρια”.

Η βασική προϋπόθεση είναι οι γυναίκες να μη διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, να βρουν ένα αυτί που τους ακούει, έναν άνθρωπο που μπορεί να τους συμπαρασταθεί και που μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν τα χειρότερα, αν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη σχέση που τους καταστρέφει τη ψυχή και το σώμα -και οδηγεί σε καταθλίψεις και ασθένειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα