Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Κόντρα ΕΛ.ΑΣ – δικαστικών αρχών
Διαβάζεται σε 2'Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη.
- 16 Μαΐου 2024 15:57
Σε αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και των δικαστικών αρχών εξελίσσεται η γυναικοκτονία στο Μενίδι, ως προς το σκέλος της υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας που παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο.
Όπως έγινε γνωστό, η 40χρονη γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ κατευθυνόταν στην εργασία της, είχε καταγγείλει την 7η Μαΐου στις αρχές, βίαιο επεισόδιο μεταξύ της ίδιας και του πρώην συντρόφου της. Η δικογραφία που σχηματίστηκε παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου, προκειμένου να εκδικαστεί την επόμενη ημέρα (8/5), ενώ ο 50χρονος κατηγορούμενος παρέμεινε κρατούμενος.
Την 8η Μαΐου η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται με τον κατηγορούμενο να κάθεται στο εδώλιο για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε κρείσσονες για την 17η Μαΐου, καθώς απουσίαζαν βασικοί μάρτυρες, δηλαδή η 40χρονη και η κόρη της.
Εισαγγελικές πηγές, πάντως, αντικρούουν τον ισχυρισμό ότι το δικαστήριο δεν εφάρμοσε τον νέο ποινικό κώδικα (Ν.5090/2024), που έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί φέρεται να υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο έπρεπε να ορίσει δικάσιμο εντός τριημέρου και να διατάξει την περαιτέρω κράτηση του δράστη έως τη δίκη του.
Ωστόσο, δικαστικές αρχές επισημαίνουν ότι, αν και πράγματι υπήρχε η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) να δοθεί τριήμερη αναβολή, αυτό δεν θα είχε νόημα να συμβεί καθώς από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και σήμερα η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη, πράγμα που – κατά τις ίδιες πηγές – καταδεικνύει ότι ακόμα και μια τριήμερη αναβολή (κατά την οποία ο κατηγορούμενος θα κρατείτο) δεν θα επέφερε κανένα αποτέλεσμα.
Έτσι, το Αυτόφωρο Τριμελές έλαβε την απόφαση της αναβολής για την 17η Μαΐου, ενώ ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης προσέγγισης και της απαγόρευσης επικοινωνίας.