Γυναικοκτονίες: Οι θύτες – λύκοι και η σημασία της αυτοάμυνας

Γυναικοκτονίες: Οι θύτες – λύκοι και η σημασία της αυτοάμυνας
Eurokinissi

Την Κυριακή (4/12) στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, 24 γυναικείες οργανώσεις λένε "όχι" στην έμφυλη βία. Η δασκάλα της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας Ά. Τσαρέα μιλά στο NEWS 24/7 για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να εξαλειφθούν οι εγκληματικές αυτές συμπεριφορές.

Γυναικοκτονία: Ένας όρος που μπήκε στη ζωή μας γιατί έπρεπε να αποσαφηνιστεί ότι κανείς δεν σκοτώνει μια γυναίκα από “αγάπη”, αλλά από μίσος, γιατί θέλει να ασκήσει εξουσία πάνω της. Πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα που γίνεται λόγω φύλου, μας απασχολεί γιατί αποτελεί την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και θα συνεχίσει να μας απασχολεί μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την αναγνώριση και εξάλειψή του.

Σύμφωνα με το femicide.gr, στην Ελλάδα το 2019 καταγράφηκαν δεκαεπτά γυναικοκτονίες, το 2020 δεκαεννιά, το 2021 τριάντα και εφέτος έως τώρα είκοσι μία – όλες αφορούσαν μόνο περιπτώσεις δολοφονίας εκ προθέσεως σε πλαίσιο ενδοσυντροφικών ή ενδοοικογενειακών σχέσεων. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και άρα η πιθανότητα να δολοφονηθεί μια γυναίκα, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως επί πανδημίας. Η έμφυλη βία είναι μια «παράλληλη και εξίσου φρικώδης πανδημία» που απειλεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες, η έμφυλη βία πρωταγωνιστεί στην ελληνική επικαιρότητα: Καθημερινά ενημερωνόμαστε για μια νέα γυναικοκτονία, έναν βιασμό παιδιού, μια σεξουαλική επίθεση κατά γυναίκας και κακοποιήσεις ανηλίκων. Στο ζοφερό αυτό πλαίσιο, η «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» συναθροίζοντας 24 γυναικείες οργανώσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αντιδρά και επιλέγει τον συμβολικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό, ως τόπο διαμαρτυρίας και απαίτησης να σταματήσει η έμφυλη βία.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 12 στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος (είσοδος από οδό Μοναστηρίου). Θα περιλαμβάνει χορό (break dance) στο πεζοδρόμιο έξω από την είσοδο του Πάρκου, επίδειξη αυτοάμυνας και γιόγκα ενδυνάμωσης, τραγούδι και απαγγελίες. Θα ακολουθήσει στις 14:00 πορεία διαμαρτυρίας έως το μετρό «Σεπόλια».

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τη δασκάλα της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας, κα. Άντα Τσαρέα που έχει αναλάβει το θεατρικό δρώμενο της εκδήλωσης, κατά το οποίο θα παρουσιαστούν και κινήσεις αυτοάμυνας και μίλησε μαζί της για την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη μια γυναίκα να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της:

Κυρία Τσαρέα, πού πιστεύετε οφείλεται η αύξηση των γυναικοκτονιών σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Θεωρώ ότι σημαντικό ρολό έπαιξε η πανδημία του Covid, δεδομένου ότι οι γυναίκες που ήδη κακοποιούνταν έπρεπε να μείνουν περισσότερες ώρες στο σπίτι, στην ουσία φυλακισμένες με τους θύτες. Η έκθεση που μας έστειλαν από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι το 55% των γυναικών στην Ευρώπη – και όχι σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής – έχει υποστεί όλες τις εκφάνσεις της βίας. Επίσης σε δημοσκοπήσεις το 45% των Ευρωπαίων εμφανίζεται να πιστεύει ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και στην οικογένεια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τελικά τα στερεότυπα σχετικά με τα φυλά καλά κρατούν έως σήμερα. Οι γυναικτονίες υπήρχαν και στο παρελθόν άλλα είχαν άλλο όνομα όπως οικογενειακή τραγωδία η εγκλήματα πάθους, στα οποία συνήθως το θύμα ήταν κατηγορούμενο…»

Τι παρεμβάσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν ώστε να αποτραπούν ή και να προληφθούν οι γυναικοκτονίες;

«Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να παρέχεται συνεχής ενημέρωση και να πραγματοποιούνται σεμινάρια σχετικά με τη πρόληψη της βίας, αρχίζοντας από τα σχολεία κιόλας, με ειδικούς επιστήμονες και γυναικείες οργανώσεις που έχουν πείρα στα θέματα των στερεότυπων των φύλων και της βίας κατά των γυναικών. Επίσης η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει περισσότερο τις δράσεις αυτές. Θεωρώ ότι χάρη στην πίεση από γυναικείες οργανώσεις έχουν γίνει όλα αυτά τα χρονιά σημαντικά βήματα. Έχουμε δρόμο ακόμη, χρειάζεται για παράδειγμα σίγουρα να αλλάξει ο νομός για τη συνεπιμέλεια.»

Συμμετέχετε στη δράση της Πρωτοβουλίας με την παρουσίαση ενός δρώμενου που βασίζεται στην αυτοάμυνα. Μιλήστε μας για αυτό: Η αυτοάμυνα μπορεί να διδαχθεί σε όλες τις γυναίκες, ασχέτως ηλικίας ή τριβής;

«Η αυτοάμυνα θα πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία, διότι σου μαθαίνει αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, σεβασμό και φυσικά άπλες τεχνικές για να απεμπλακείς από ένα βίαιο επεισόδιο. Έχοντας μακρά πείρα ως δασκάλα αυτοάμυνας και ακούγοντας εκατοντάδες περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών που έχω βοηθήσει, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι οι θύτες ξέρουν και αναγνωρίζουν τα θύματα σαν τους λύκους. Στη Γερμανία, εκπαιδεύτηκα σε μία τεχνική που λέγεται Vento, η οποία σου μαθαίνει και λεκτική αυτοάμυνα και άπλες πρακτικές τεχνικές. Σχεδόν σε κάθε πόλη υπήρχε σχολή όπου πήγαιναν μικρά κορίτσια και γυναίκες.»

Στη χώρα μας διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα αυξημένη ορατότητα στην κακοποίηση και την έμφυλη βία. Πιστεύετε ότι είναι πιο ισχυρή σήμερα η αλληλοϋποστήριξη;

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα οι πιο νέες γυναίκες τολμούν να μιλήσουν. Και μπράβο τους! Υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και σε αυτό πιστεύω έχουν συνεισφέρει και τα social media. Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη μεταξύ γυναικών πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Πρέπει όμως να δημιουργηθούν ισχυρά δίκτυα γυναικείων οργανώσεων, γιατί όπως βλέπουμε παγκοσμίως – έκτος της ψήφου – όλα τα δικαιώματά μας που θεωρούμε κεκτημένα και θεσμοθετημένα μπορούν να καταργηθούν ξανά – όπως έγινε στις ΗΠΑ με το δικαίωμα στην άμβλωση…»

istock

Ο όρος γυναικοκτονία

Βάσει του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας “γυναικοκτονία θεωρείται ό,τι περιλαμβάνει δολοφονία γυναικών από πρόθεση, επειδή είναι γυναίκες, αλλά οι ευρύτεροι ορισμοί περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε δολοφονίες γυναικών ή κοριτσιών”.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν άλλον -πιο αναλυτικό- ορισμό: “Η γυναικοκτονία περιλαμβάνει τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους. Μπορεί να λάβει τη μορφή, μεταξύ άλλων,

  1. δολοφονίας γυναικών ως αποτέλεσμα βίας από συντρόφους,
  2. βασανιστήρια και μισογυνικές δολοφονίες γυναικών,
  3. δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών στο όνομα της ‘τιμής’,
  4. στοχευμένες δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων,
  5. δολοφονίες γυναικών που σχετίζονται με την προίκα,
  6. δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους,
  7. δολοφονίες ιθαγενών και ιθαγενών γυναικών και κοριτσιών λόγω του φύλου τους,
  8. γυναικεία βρεφοκτονία και εμβρυϊκή επιλογή φύλου με βάση το φύλο,
  9. θάνατοι που σχετίζονται με ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων,
  10. κατηγορίες για μαγεία και
  11. άλλες δολοφονίες με βάση το φύλο που συνδέονται με συμμορίες, οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και τη διάδοση φορητών όπλων.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός, είναι ένα από τα προβλήματα του πώς αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα αυτά τα εκλήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα