Γηροκομείο Χανίων: “Ήταν ένας προθάλαμος τάφου ηλικιωμένων”

Διαβάζεται σε 4'
girokomeio
Νοσηλευτής με τρόφιμο γηροκομείου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης για τους θανάτους ανήμπορων ηλικιωμένων.

Για ένα «προθάλαμο τάφου ηλικιωμένων» μίλησε η Μαρία Παπαδάκη, η γυναίκα που πρώτη κατήγγειλε το Γηροκομείο Χανίων για τον τρόπο που φιλοξένησε τον ηλικιωμένο πατέρα της το 2020.

Η μάρτυρας για δεύτερη ημέρα βρέθηκε ενώπιον του Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναφέροντας όσα της μετέφερε πρώην εργαζόμενος της δομής, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της. Ο άνδρας, ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας και θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, είπε σύμφωνα με την Μαρία Παπαδάκη, ότι η κατάσταση ήταν εφιαλτική. «Μου περιέγραψε μια κατάσταση κολαστηρίου. Ο χώρος ήταν προθάλαμος τάφου, μου είπε ότι βασανίζονται ηλικιωμένοι, ότι δένονται στα κρεβάτια τους και στις καρέκλες τος και πολύ συχνά αυτές σε σταθερά σημεία, προκειμένου να μην μπορούν να κινούνται στο χώρο».

Η μάρτυρας έμαθε επίσης ότι στους ηλικιωμένους χορηγούνταν πολύ ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα, ώστε είναι σε μηδενική επαφή με το περιβάλλον. Όπως είπε, «δεν τους επιτρέπεται να πάνε στην τουαλέτα λόγω έλλειψης προσωπικού και τους υποχρεώνουν να κάνουν την ανάγκη πάνω τους, ενώ υποσιτίζονται γιατί οι μερίδες ήταν πολύ μικρές. Μοιράζουν μια μπανάνα στα τρία, κάποιοι παρακαλούσαν τους επισκέπτες για φαγητό».

Τέλος, ανέφερε ότι υπήρχαν ιατρικές πράξεις που τις έκαναν βοηθοί νοσηλευτή ενώ έπρεπε να τις κάνουν γιατροί. «Το σύστημα της δομής είναι να μην γίνονται διακομιδές στο νοσοκομείο, ότι άφηναν τους ανθρώπους να πεθάνουν δεν ενημέρωναν τους συγγενείς τους, για να μην βγει προς τα έξω ο τρόπος μεταχείρισης των ηλικιωμένων»

Οι περιγραφές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία τόνισε ότι θα πρέπει να ακουστούν από τον μάρτυρα κατηγορίας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας για να του τεθούν και σχετικές ερωτήσεις. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε σχετική ένσταση που υπεβλήθη.

«Σε 10 ημέρες, 14 νεκροί»

Η Μαρία Παπαδακη θέλησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες που έλαβε. «Μου είχε προκαλέσει σοκ όταν μου είπε ότι μέσα σε δεκαήμερο τον Ιούλιο του 2020 είχαν πεθάνει γύρω στα 14 άτομα. Επειδή ο πατέρας μου είχε μπει Ιούνιο σκέφτηκα μήπως αυτό συνδεόταν με τον χαμό του πατέρα μου» κατέθεσε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως ένιωσε την ανάγκη να ερευνήσει το ζήτημα, μιλώντας και με άλλους πρώην υπαλλήλους, ορισμένοι εκ των οποίων επανέλαβαν γλαφυρά όσα είχε μάθει.

Εμφανώς συγκινημένη και με σπασμένη φωνή εξήγησε πως πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην καταγγελία. «Για μένα ήταν ένα θέμα πολύ σημαντικό γιατί αφορούσε τον πατέρα μου και όλους τους ηλικιωμένους. Έπρεπε να πάρω μια απόφαση: να το αφήσω γιατί ο άνθρωπος μου είχε φύγει ή να αποκατασταθεί η ψυχή του που ήταν και το σημαντικότερο μου μέλημα. Για μένα ήταν μονόδρομος. Δεν θα μπορούσα να ζω γνωρίζοντας ότι πεθαίνουν άνθρωποι με μαρτυρικό τρόπο κι ότι δεν έκανα τίποτα να τους σταματήσω. Γιατί είχα τις γνώσεις να το κάνω και όφειλα να το κάνω. Πήρα την απόφαση να καταγγείλω όλα αυτά προς διερεύνηση, υποβάλλοντας και ένορκες βεβαιώσει».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση υγείας του 93χρονου πατέρα της, ο οποίος ύστερα από τρεις ημέρες φιλοξενίας στη δομή χρειάστηκε να παραμείνει 17 ημέρες στο νοσοκομείο για να συνέλθει. «Ανέκτησε την επαφή με περιβάλλον, έπεσε ο πυρετός αλλά ο πατέρας μου δεν ξαναπερπάτησε. Ήταν διαρκώς στο κρεβάτι, δεν αυτοεξυπηρετούνταν» είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη μεταγωγή του με το ασθενοφόρο κατάλαβε ότι δεν είχε τις οδοντοστοιχίες του, οποίες και ποτέ δεν μπόρεσε να ανακτήσει. «Έψαξα τα πράγματα του και δεν τις βρήκα. Επικοινώνησα με τη μονάδα και με ενημέρωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτα. Επειδή ήταν κάτι που αναφερόταν από πολλούς συγγενείς ότι έχαναν τη μασέλα, προσπάθησα να καταλάβω γιατί χάνονταν. Πιστεύω ότι αυτό γινόταν γιατί ένας ασθενής με άνοια μασάει αργά, οπότε αυτό που βολεύει το φροντιστή, ειδικά δεν φτάνουν οι υπάλληλοι, είναι να τους χορηγούν πολτοποιημένη τροφή για να τελειώνουν γρήγορα. Με μια σύριγγα τελείωναν» εξήγησε.

Η δίκη συνεχίζεται με ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα