Γκάλοπ News 24/7: Συμφωνείτε με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;

Γκάλοπ News 24/7: Συμφωνείτε με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ζήτημα που προκαλούσε ανέκαθεν διαφωνίες. Το News24/7 απευθύνθηκε στους πολίτες της Αθήνας. Δείτε τι μας είπαν

Ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια  προκαλεί συζητήσεις και διαφωνίες ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να δώσει άδεια στο εκπτωτικό χωριό McArthur Glen και το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα, να λειτουργούν τις 32 Κυριακές τον χρόνο που ορίζονται ως τουριστική περίοδο, καθώς με την τοποθέτηση του Απόστολου Βακάκη των Jumbo.

Γκάλοπ News 24/7

Η καθιερωμένη Κυριακάτικη αργία για την πλειοψηφία των εργαζομένων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2017 η ελληνική Βουλή, ψήφισε στο συμπληρωματικό μνημόνιο την δυνατότητα των καταστημάτων να ανοίγουν 32 Κυριακές πλην μιας τον Αύγουστο σε τμήματα της χώρας.

Αναλυτικότερα, με την συγκεκριμένη ρύθμιση επιτρέπεται το άνοιγμα καταστημάτων στις εξής περιοχές:

-Δήμος Αθηναίων,

-τμήμα του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης,

-τμήμα της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιά,

-τμήμα του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα) και

-τμήμα της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

Πάντως, παρά την μνημονιακή υποχρέωση, ο διάλογος για την κυριακάτικη αργία και το άνοιγμα των καταστημάτων δεν έχει λήξει, με συνδικαλιστικές ενώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία να αντιτάσσονται διαρκώς, ενώ και εμπορικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ισχυριζόμενοι πως δεν ευνοούνται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι μικρότεροι έμποροι.

Το News 24/7 βγήκε στο δρόμο και ρώτησε τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν, αρκετοί είναι αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων. Ανάμεσα στα επιχειρήματα είναι πως “Όσοι πελάτες θέλουν να ψωνίζουν Κυριακή, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δουλεύουν Κυριακή” αλλά και πως “Ο κόσμος έχει έξι ημέρες να ψωνίσει.Γιατί πρέπει να το κάνει την Κυριακή;”. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι του ανοίγματος των καταστημάτων, ισχυρίζονται πως υπάρχει τόνωση της αγοράς, ενώ “το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν δουλεύουν, τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα