H HOPEgenesis υιοθετεί και “αναγεννά” την ελληνική επαρχία

Διαβάζεται σε 9'
Χωριό στην ελληνική ύπαιθρο (φωτογραφία αρχείου)
Χωριό στην ελληνική ύπαιθρο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με την υπογραφή της HOPEgenesis δίνει και πάλι ζωή στην ελληνική ύπαιθρο στηρίζοντας τις οικογένειες που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένειες και να “ανθίσουν” στον τόπο τους.

Στα τέλη του 2023 η Λουκία αποχαιρετούσε το έτος ξέροντας πως τα χρόνια που θα ακολουθήσουν δεν θα έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα κι αυτό γιατί μέσα στους επόμενους μήνες θα κρατούσε στην αγκαλιά της το νεογέννητο αγοράκι της.

Κάτοικος χωριού το οποίο ανήκει στον δήμο Αγράφων Ευρυτανίας, όπως και σε άλλα μέρη της ελληνικής υπαίθρου οι παιδικές φωνές ακούγονται πλέον όλο και πιο σπάνια στον τόπο της μιας και η περιφέρεια “αδειάζει”. Τα νέα ζευγάρια διστάζουν να μείνουν και να αποκτήσουν παιδιά καθώς πέρα από την προσωπική και συναισθηματική διάσταση, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται καθοριστικός. Το κόστος μιας εγκυμοσύνης –οι ιατρικές επισκέψεις, οι εξετάσεις, ο τοκετός, αλλά και η φροντίδα του παιδιού μετά τη γέννα– ή μίας προσπάθειας απόκτησης παιδιού με ιατρικά μέσα μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτο, ειδικά για οικογένειες που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, όπου οι υποδομές είναι ελλιπείς και η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας δύσκολη.

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της Λουκίας προς τη μητρότητα, ήταν η HOPEgenesis, η οργάνωση που “υιοθετεί” και “αναγεννά” απομακρυσμένες περιοχές που κινδυνεύουν να ερημώσουν. Αλλάζοντας τα δεδομένα, η HOPEgenesis αναλαμβάνει δράση και χαρίζει ελπίδα στην ελληνική περιφέρεια, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, το κόστος των εξετάσεων, των επισκέψεων της εγκυμονούσας στον γιατρό, του τοκετού αλλά και των θεραπειών υπογονιμότητας και της εξωσωματικής. Παράλληλα η HOPEgenesis επενδύει σε παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές υποδομές, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τις οικογένειες να μείνουν και να “ανθίσουν” στον τόπο τους.

«Ήμουν έγκυος όταν έμαθα για το πρόγραμμα της HOPEgenesis. Με ενημέρωσε ο δήμος Αγράφων και μου έδωσαν κάποια τηλέφωνα προκειμένου να επικοινωνήσω με την οργάνωση και να με κατατοπίσουν, όπως και έγινε. Με καθοδήγησαν σε ό,τι χρειαζόμουν προκειμένου να ενταχθώ στο πρόγραμμα και έπειτα μου κάλυψαν τα έξοδα της κλινικής και μερικές εξετάσεις στον γιατρό γιατί είχα δικό μου, εξωτερικό γιατρό», εξηγεί η Λουκία.

«Ήταν πολύ βοηθητικό καθώς τα έξοδα για μία εγκυμονούσα είναι πολλά. Μόνο τα έξοδα της κλινικής ήταν από μόνα τους ένα πολύ μεγάλο ποσό οπότε με ελάφρυναν πάρα πολύ. Στα γύρω χωριά έχω μάθει ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες που έχουν γεννήσει με τη βοήθεια του προγράμματος. Είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και αν γίνει ακόμα πιο γνωστό θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες να λάβουν την απόφαση να γεννήσουν», προσθέτει η ίδια και σημειώνει πως σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει και σε μία δεύτερη εγκυμοσύνη, μπορεί να απευθυνθεί και πάλι στη HOPEgenesis. 

Istock

Πώς η HOPEgenesis δίνει ζωή σε απομακρυσμένες περιοχές

Από το 2015 η HOPEgenesis αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα η οποία ασχολείται διεξοδικά με το δημογραφικό, ξεκινώντας από μελέτες και καταγραφή του προβλήματος και φτάνοντας τελικά μέχρι την εύρεση λύσεων.

«Η πρώτη μας δράση ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο λεγόταν “υιοθεσία ακριτικών περιοχών”. Ξεκινήσαμε με αυτές τις περιοχές γιατί κρίναμε ότι αυτές είχαν το οξύτερο πρόβλημα, δηλαδή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης σε δομές υγείας και υιοθετήσαμε κάποια νησιά. Ξεκινήσαμε με τους Φούρνους Ικαρίας, το Αγαθονήσι, την Πάτμο, το Καστελόριζο κλπ. Και χρησιμοποιούσαμε ιδιωτικές χορηγίες μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης οι οποίες χρηματοδοτούσαν τα κόστη είτε για τις εγκυμοσύνες των γυναικών είτε για τις θεραπείες υπογονιμότητας, εξωσωματικής», εξηγεί ο Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος και ιδρυτής της HOPEgenesis.

Aγαθονήσι (φωτογραφία αρχείου)
Aγαθονήσι (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η συνεργασία της HOPEgenesis με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Εδώ και πέντε χρόνια, η HOPEgenesis συμπράττει με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 85 χωριά και δημοτικές ενότητες με οξύτατο πρόβλημα γεννήσεων και μέχρι στιγμής η δράση μας έχει επιτυχία. Έχουν γεννηθεί 90 παιδιά και έχουμε αυτή τη στιγμή άλλες 11 εγκυμοσύνες σε περιοχές που είχαν μηδενικές γεννήσεις πριν το πρόγραμμα», επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.

Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός αναφέρει πως «παλεύουμε από την προηγούμενη θητεία μας να δώσουμε λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ειδικά οι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Παλεύουμε να δώσουμε λύσεις στο δημογραφικό πρόβλημα με έργα ανάπτυξης του τόπου, αλλά και με εξειδικευμένες δράσεις, όπως αυτή της καταπολέμησης της υπογεννητικότητας με δωρεάν και πλήρη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, την οποία υλοποιούμε σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis. Προσπαθούμε -με απλά λόγια- να υποστηρίξουμε οποίο ζευγάρι επιθυμεί να κάνει παιδάκια και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Θέλουμε να έχει πλήρη ενημέρωση και απόλυτη στήριξη για να το καταφέρει! Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι από αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω υψηλού προϋπολογισμού. Είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση, όμως, γιατί συνδυάζει την ιατρική, την οικονομική, την υλική συνδρομή με την ψυχολογική υποστήριξη». 

Ο Στέφανος Χανδακάς και ο Φάνης Σπανός

Ο κ. Σπανός χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα σημαντικό και απολύτως μετρήσιμο» το έργο της HOPEgenesis. «Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επανεκκίνηση της δράσης, τον Δεκέμβριο του 2022 και την υπογραφή νέας τριετούς προγραμματικής σύμβασης, καλύπτουμε οικογένειες που θέλουν να τεκνοποιήσουν σε 85 Τοπικές Κοινότητες από τις Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ η HOPEgenesis δρα με παράλληλο πρόγραμμα και στην Ευρυτανία. Συνολικά, από το 2019, μέσω του προγράμματος της “ HOPEgenesis” και στις περιοχές δράσης που συγχρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ωφελήθηκαν 140 οικογένειες, γεννήθηκαν 127 παιδιά και συνεχώς μαθαίνουμε… ευχάριστα νέα! Με αυτή τη δράση μας η Στερεά Ελλάδα αναγεννιέται», συμπληρώνει.

Πώς εντάσσεται μία γυναίκα στο πρόγραμμα

Προκειμένου μία γυναίκα να θεωρηθεί ωφελούμενη του προγράμματος της HOPEgenesis, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με την οργάνωση και έπειτα να διαπιστωθεί ότι πληροί το ένα και μοναδικό κριτήριο του προγράμματος το οποίο δεν είναι άλλο από την εντοπιότητα. 

«Έχουμε 24 ιατρικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα με τα οποία συνεργαζόμαστε και πάνω από 50 εθελοντές γιατρούς. Δεν θέτουμε οικονομικά κριτήρια παρά μόνο κριτήρια εντοπιότητας. Υποστηρίζουμε δηλαδή γυναίκες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμά μας. Με μόνο κριτήριο την εντοπιότητα, η οποία επιβεβαιώνεται μέσω των στοιχείων στο Τaxis η ενδιαφερόμενη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή email και αυτομάτως εντάσσεται στο πρόγραμμα. Χρηματοδοτούνται όλες οι εξετάσεις της, όλες οι μετακινήσεις της, όλα τα κόστη σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει ο ιδρυτής της HOPEgenesis.

Στο πλευρό των παιδιών στο ταξίδι προς την ενηλικίωση

«Το πρόγραμμα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί στα νησιά τα οποία υιοθετήσαμε υπήρξε μεγάλη ανατροπή στον αριθμό των γεννήσεων. Ήδη η περιφέρεια νοτίου Ελλάδος είναι η μόνη περιφέρεια από τις 13 στην Ελλάδα η οποία έχει θετικό πρόσημο γεννήσεων, όταν οι γεννήσεις μειώνονται κατά περίπου 10 τα εκατό το χρόνο πανελληνίως και μάλιστα σε μερικές περιοχές είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που δημιουργήθηκε μία καινούρια ανάγκη για δημιουργία παιδικών σταθμών», προσθέτει ο κ. Χανδακάς.

Κάπως έτσι, σχεδόν νομοτελειακά, προέκυψε η δεύτερη φάση του προγράμματος της HOPEgenesis η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία παιδικών σταθμών και γενικότερα υποδομών για την οικογένεια. «Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία 12 παιδικών σταθμών και έχουμε ήδη παραδώσει τους παιδικούς σταθμούς στην Πάτμο, στο Καστελόριζο, στους Λειψούς, στη Χάλκη και στα Άγραφα, ενώ το 2025 θα παραδώσουμε και σε άλλα τρία νησιά. Μέχρι το 2027 θα έχουμε δημιουργήσει συνολικά 12 παιδικούς σταθμούς», σημειώνει ο ιδρυτής της οργάνωσης.

Την επιτυχία του προγράμματος διαβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αγράφων Ευρυτανίας, Αλέξης Καρδαμπίκης ο οποίος αναφέρει πως στην περιοχή της αρμοδιότητάς του υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους με τη βοήθεια της Ηope Genesis ενώ σε χωριό της περιοχής έχει δημιουργηθεί και ένας από τους παιδικούς σταθμούς που εντάσσονταν στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.

Αναφορικά με τις υποδομές για την οικογένεια η HOPEgenesis έχει δημιουργήσει σε περιοχές που “υιοθέτησε” μαθητικούς πολυχώρους, γήπεδα αθλητικών εκδηλώσεων και παιδικές χαρές ενώ παράλληλα τρέχει και ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, η HOPEgenesis σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό των “παιδιών της” και κατά τη διάρκεια των σχολικών και φοιτητικών τους χρόνων. «Όσο τα παιδιά της HOPEgenesis μεγαλώνουν ακολουθούμε και δράσεις και δραστηριότητες που βοηθούν την οικογένεια. Δεν ασχολούμαστε δηλαδή μόνο με το δημογραφικό αλλά παράγουμε έργο για το μέλλον της οικογένειας σε αυτές τις περιοχές. Τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν με τη βοήθεια του προγράμματος είναι πλέον 10 χρονών και έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας για τα επόμενα 10 χρόνια ένα πλάνο δράσεων ώστε να τα βοηθήσουμε και στις σπουδές τους. Στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο γυμνάσιο – λύκειο να έχουν πρόσβαση μέσω ZOOM σε μαθήματα και ειδικές δεξιότητες, ξένες γλώσσες κλπ. ενώ όποια παιδιά μπουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν υποτροφίες», τονίζει ο κ. Χανδακάς.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα