Hilton: Η νέα ιδιοκτησία και η ιστορία ενός εμβληματικού ξενοδοχείου
1957 - 2021: Ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία Hilton του κόσμου, αυτό της Αθήνας, γράφει τη δική του ιστορία.
- 22 Δεκεμβρίου 2021 06:42
Αθήνα, Απρίλιος 1963: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Τόσο εντυπωσιασμένος ένιωσε ο ίδιος ο ιδρυτής της πανίσχυρης ακόμα και τότε ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, που ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να παρευρεθεί στην τελετή των εγκαινίων του δικού μας Hilton.
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι, το τοπόσημο εδώ και χρόνια της ελληνικής πρωτεύουσας, θα έχει το όνομα του. Conrad Hilton Athens. Μαζί του και άλλα δύο – τα πολυτελέστερα σήματα της εταιρείας – που θα «σκεπάσουν» πολυτελείς κατοικίες: Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences. Οι νέοι του ιδιοκτήτες κατάφεραν να χαράξουν πλέον το μέλλον, την τύχη που άξιζε, σχεδόν 60 χρόνια μετά, σε αυτό τον παγκόσμιο οίκο φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας.
Αν τα κτήρια μιλούσαν… Πόσα άραγε θα μαρτυρούσαν τα δωμάτια, οι σουίτες, οι αίθουσες, τα εστιατόρια, τα μπαρ, η πισίνα και οι βεράντες του Hilton. Θα κόμπαζαν για τις χολιγουντιανές αφίξεις τους, θα υπερηφανευόντουσαν για τα πάνλαμπρα φιλανθρωπικά γκαλά τους, θα φώναζαν για τις μεγάλες συμφωνίες που κλείσθηκαν, θα σκοτείνιαζαν για τις υποθέσεις που έγιναν αρνητικά πρωτοσέλιδα, θα κοκκίνιζαν για τους παράνομους έρωτες…και πόσα άλλα.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή
Το όραμα της κατασκευής του Hilton Athens ανήκει στον Ιγκόρ Πεζά, τον θετό γιο και ανηψιό του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, ο οποίος όντας μέγας κοσμοπολίτης, ήθελε να βάλει την Αθήνα στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό χάρτη. Οι επαφές με τους Χίλτον, ήταν δικές του και δεν άργησε να πείσει τον πανίσχυρο τότε θετό του πατέρα, που λένε ότι δεν του χαλούσε ποτέ χατίρι, να ξεκινήσουν τις επαφές με την κυβέρνηση. Ήταν αρχές του 1957 και ο νεαρός Πεζάς, είχε ήδη εντοπίσει το εξαιρετικό οικόπεδο στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Άνηκε στην Εφορεία Υλικού Πολέμου και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το παραχώρησε εύκολα και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στον Απ. Πεζά. Αμέσως συστάθηκε μια σπουδαία αρχιτεκτονική ομάδα που αποτελούνταν από τους Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρος Στάϊκο, με υπεύθυνο τον Αντώνη Γεωργιάδη και ξεκίνησαν τα σχέδια. Ήταν μεγαλεπήβολα και πρωτόγνωρα για την Αθήνα, με πολλά δημοσιεύματα αλλά και επώνυμους Αθηναίους να κάνουν λόγο για σκανδαλώδη οικοδομή, που θα αλλοιώσει τον αστικό ιστό της πόλης, που με το ύψος που θα φτάσει θα «προσβάλει» την Ακρόπολη. Με τις ευλογίες όμως της κυβέρνησης και όπως έδειξε η ιστορία, ευτυχώς δεν εισακούσθηκαν.
Λίγο καιρό μετά, η ξαφνική πτώχευση του εφοπλιστή Πεζά, τον ανάγκασε να πουλήσει τις μετοχές του στον καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη. Πολυπράγμων και επιθετικός επιχειρηματίας, ο Ανδρεάδης δεν θα έχανε μια τέτοια ευκαιρία να μπει στον τουρισμό. Άλλωστε το Hilton ήταν γνωστό ότι θα ήταν η πρώτη διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων που θα πατούσε στην Ελλάδα. Η συνεργασία με τον Κονραντ Χίλτον συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις από τα αρχικά σχέδια, για να γεννηθεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας, ναι μεν με την μοντέρνα αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ’60, δε με έντονα ελληνικά στοιχεία και κυρίαρχο το λευκό πεντελικό μάρμαρο και το έργο τέχνης – μνημείου του Γιάννη Μόραλη, που κοσμεί την είσοδο του.
Ο Στρατής Ανδρεάδης παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο του κτηρίου, ιδρύει στην τράπεζα του, την Ιονική, μια θυγατρική εταιρεία, την Ιονική ξενοδοχειακή για να διαχειρίζεται όλα τα θέματα. Η κατασκευή του, που έφτασε τα 50 μέτρα, ολοκληρώθηκε το 1963 και κόστισε μαζί με την αξία του οικοπέδου, 15 εκατ. δολάρια.
Στα θρυλικά εγκαίνια Hilton Αθηνών στις 20 Απριλίου του 1963, που διήρκησαν 3 ημέρες, παρέλασε όλος ο πολιτικός, επιχειρηματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, ενώ λαμπεροί ήταν και οι καλεσμένοι από το Χόλυγουντ και πολλές χώρες του κόσμου. Μαζί και ο εμπευστής του Ιγκόρ Πεζάς με τον Κόνραντ Χίλτον, τον Απόστολο Πεζά και φυσικά τον νέο του ιδιοκτήτη Στρατή Ανδρεάδη. Τα εγκαίνια θεωρήθηκαν το κοσμικό γεγονός της δεκαετίας και το περιοδικό «Εικόνες» αφιερώνει οκτώ σελίδες γραμμένες από τον Φρέντυ Γερμανό.
Όλοι ήθελαν να έρθουν στο Hilton των Αθηνών, αφού η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο. Οι φωτογραφίες αδιάψευστοι μάρτυρες. Ο Φρανκ Σινάτρα που κρατά από το χέρι τον μικρό γιο του τότε γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου Jean Pierre Piquet τον Ιούλιο του 1971, ο αστέρας Jean-Paul Belmondo με τη Nicole Calfan το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η τραγουδίστρια Ella Fitzerald το 1979 και πόσοι άλλοι.
Η δεύτερη μεγάλη ανατροπή όμως στην ιδιοκτησία του Hilton τον Αθηνών έρχεται τον Δεκέμβριο του 1975. Η κυβέρνηση Καραμανλή κρατικοποιεί τον Όμιλο Ανδρεάδη. Ολόκληρη η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Στρατή Ανδρεάδη -πλην της ναυτιλίας- «κυριεύθηκε εξ εφόδου εν μια νυκτί από την κυβέρνηση». Ο Ανδρεάδης κηρύχθηκε έκπτωτος από τη διοίκηση της Εμπορικής και της Ιονικής-Λαϊκής και το ξενοδοχείο ανήκει πλέον στην τράπεζα. Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν τότε. Μετά τον θάνατο του Ανδρεάδη, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το ελληνικό δημόσιο στην καταβολή μεγάλης χρηματικής αποζημίωσης στους κληρονόμους του.
Ιονική και Alpha
Το Hilton Αθηνών ανήκει πλέον στην κρατική τράπεζα Ιονική. Το 1987 η εταιρεία επεκτείνει της δραστηριότητες της στη Ρόδο με την η ανέγερση ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, στην θέση Ιξιά του Δήμου Ιαλυσού. Ένα χρόνο μετά οι μετοχές της Ιονικής Ξενοδοχειακής εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1999 η Ιονική τράπεζα και άρα η εταιρεία που ανήκει το Hilton Athens, εξαγοράζονται από την Alpha Bank, τον τρίτο ιδιοκτήτη του, με την Hilton όμως να παραμένει στο τιμόνι της διαχείρισης του. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, φέρνουν πυρετό ανακαινήσεων και η Alpha Bank αποφασίζει να ανακαινίσει και να επεκτείνει το Hilton. Οι εργασίες ξεκινούν τέλος του 2001 και ξοδεύονται σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, σε επεκτάσεις, νέες συνεδριακές αίθουσες, δωμάτια, κλπ.
Στις αρχές του 2003 ξεκινά η τμηματική επαναλειτουργία του, αφού είχε κλείσει κάποια διαστήματα. Το 2004 είναι μια χρονιά ορόσημο για το Hilton καθώς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων λειτούργησε ως το επίσημο ξενοδοχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
To Φεβρουάριο του 2016, η Alpha Bank αποφασίζει να πουλήσει το Hilton, για να το αποκτήσει λίγους μήνες αργότερα και έναντι 142 εκατ. ευρώ στην εταιρεία “Home Holdings” που ανήκει στον τουριστικό επιχειρηματία Αχιλέα Κωνσταντακόπουλο (Costa Navarino) και στην τουρκική Dogus. To 2017 η Ιονική Ξενοδοχειακή διαγράφει τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο Αθηνών και αρχές του 2019 η εταιρεία περνά στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου μετά την αποχώρηση της Dogus.
Σήμερα
Η αποχώρηση της Dogus, από το επιχειρηματικό σχήμα του Hilton έφερε πολλές αλλαγές. Αρκετά ήταν τα σενάρια που ήθελαν γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες – εκτός της Hilton – να αναλαμβάνουν τη διαχείριση του. Λίγες ημέρες πριν λήξει το συμβόλαιο στο τέλος αυτού του έτους, ήρθε η πιο λαμπερή ανακοίνωση. Η Hilton θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, όμως… όλα αλλάζουν!
Το εμβληματικό κτίριο της Αθήνας, πρόκειται να μετασχηματιστεί σε έναν καινοτόμο και πολυδιάστατο προορισμό που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία, κατοικίες και πολλαπλές εμπειρίες. Σε μια στρατηγική συνεργασία της Hilton με την Ιονική Ξενοδοχειακή τα πιο πολυτελή brands της Hilton, Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences θα αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα και θα λειτουργήσουν εντός του νέου προορισμού. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όπου και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες θα δαπανηθούν άνω των 130 εκατ. ευρώ από την Ιονική Ξενοδοχειακή. Θα περιλαμβάνει –πέρα από την ξενοδοχειακή χρήση – ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους, ενώ θα διατίθενται ακόμα και για μόνιμη διαμονή. Το νέο ξενοδοχείο Conrad, το οποίο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του το 2024, θα περιλαμβάνει περίπου 280 δωμάτια και σουίτες, καθώς και περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences. To έργο αυτό αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στο ταχέως αναπτυσσόμενο πολυτελές χαρτοφυλάκιο της Hilton σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που εκτείνεται σήμερα σε τοποθεσίες όπως το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, το Άμστερνταμ και η Ρώμη. Έχοντας παρουσία σε πέντε ηπείρους με 40 ξενοδοχεία, το Conrad Hotels & Resorts απευθύνεται στους πολίτες του κόσμου, συνδυάζοντας την καινοτομία, με το σύγχρονο design και την τέχνη.
Και η ιστορία συνεχίζεται…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις