Human Rights Watch: Καμπάνια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζουν στην Ελλάδα
Να μεταφερθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε ασφαλείς τοποθεσίες όπου δεν θα κινδυνεύουν να μολυνθούν απο κορονοϊό ζητεί η Human Rights Watch και για τον σκοπό αυτό αρχίζει εκστρατεία.
- 14 Απριλίου 2020 09:57
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απελευθερώσει εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα”, αναφέρει η Human Rights Watch η οποία αρχίζει εκστρατεία για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση η απελευθέρωσή τους θα τους προστατέψει καλύτερα από τη μόλυνση εν μέσω της μανδημίας του κορονοϊού.
Η εκστρατεία #FreeTheKids, η οποία ξεκινά την Τρίτη 14 Απριλίου, προτρέπει τους πολίτες να πιέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε ασφαλείς και φιλόξενες εγκαταστάσεις.
“Κρατώντας παιδιά κλειδωμένα σε βρώμικα αστυνομικά κέντρα ήταν πάντα λάθος, αλλά τώρα τα εκθέτει και στον κίνδυνο μόλυνσης από το COVID-19“, δήλωσε η εκπρόσωπος της Human Rights Watch στην Ελλάδα Εύα Κοσέ. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να τερματίσει αυτήν την καταχρηστική πρακτική και να διασφαλίσει ότι αυτά τα ευάλωτα παιδιά θα λάβουν τη φροντίδα και την προστασία που χρειάζονται.”
“Οι ελληνικές αρχές περιγράφουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών ως «καθεστώς προστασίας» και ισχυρίζονται ότι είναι προσωρινό μέτρο προς το συμφέρον του παιδιού. Στην πράξη, μόνο προστατευτικό δεν είναι”, σημειώνει η οργάνωση .
Η έρευνα της Human Rights Watch έχει αποδείξει οτι τα παιδιά βρισκονται σε παρατεταμένη κράτηση σε συνθήκες εξευτελιστικές, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης με ενήλικες και της κακομεταχείρισης από την αστυνομία. “Συχνά δεν μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη ή νομική βοήθεια και λίγοι γνωρίζουν ακόμη και τους λόγους της κράτησής τους ή πόσο καιρό θα βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Η κράτηση έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών και στην ψυχική υγεία τους” αναφέρεται χαρακτριστικά.
Κατά την οργάνωση, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι αυτών των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο χώρο σε ανοιχτές, φιλικές προς τα παιδιά εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, ανάδοχη φροντίδα και διαμερίσματα στο πλαίσιο ενός προγράμματος για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών.
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να εργαστεί για να αυξήσει τη μακροχρόνια στέγη τους και να δημιουργήσει ένα λειτουργικό και ολοκληρωμένο οικογενειακό σύστημα, το οποίο θα ωφελούσε και τα παιδιά της Ελλάδας. Η ελληνική πρακτική πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ευθυγραμμίζεται με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα, αποδεικνύοντας ότι η κράτηση παιδιών για λόγους που σχετίζονται με την μετανάστευση, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους και δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον τους, καταλήγει η Human Rights Watch.