Η αδιανόητη θερμοκρασία που είχε την Πέμπτη το αυτοκίνητό σου

Διαβάζεται σε 2'
Η αδιανόητη θερμοκρασία που είχε την Πέμπτη το αυτοκίνητό σου
H θερμική κάμερα έδειξε τεράστια διαφορά υπό τον ήλιο και υπό σκιά. ΕΡΤ

Κατά το καύσωνα των περασμένων ημερών, σταθμευμένα υπό τον ήλιο αυτοκίνητα ανέπτυξαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες και από αυτήν της ασφάλτου.

Θερμική κάμερα που επιστρατεύτηκε από την ΕΡΤ, έδειξε το επίπεδο βρασμού της Αθήνας, κατά τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών. Η εκπομπή «Συνδέσεις» κάλεσε την τοπογράφο-μηχανικό Ειρήνη Τσαλίμη, η οποία εργάζεται την εταιρεία που χειρίζεται το drone, να εξηγήσει τι προκάλεσε ο καύσωνας.

Για την οικονομία της συζήτησης, την ίδια ώρα πετούσε η κάμερα πάνω από τη λεωφόρο Βεΐκου στην Αθήνα.

«Επειδή σήμερα έχει συννεφιά και αντηλιά, το κομμάτι που είναι πιο έντονα κοντά στον ήλιο -σε σχέση με εκείνο που έχει δέντρα- είναι κόκκινο. Με γκρι είναι τα μέρη που είναι στη σκιά. Έτσι φαίνεται η διαφορά θερμοκρασίας που είναι εμφανής στην άσφαλτο, σε σχέση με τα άλλα που είναι ή γκρίζα ή μαύρα και πρόκειται για τα κομμάτια που έχουν πράσινο ή κτήρια ή τα αυτοκίνητα που περνούν.

Ένα αυτοκίνητο μπορεί να ‘πιάσει’ τους 60 και τους 70 βαθμούς, όπως και τους 80 λόγω αντανάκλασης και θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο υλικό. Σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον είναι τρομερή η διαφορά θερμοκρασίας.

Την ίδια ώρα, όταν είμαστε στη σκιά, είμαστε στους 20-25 βαθμούς. Το πράσινο κάνει πολύ μεγάλη διαφορά».

Την Πέμπτη «βλέπαμε στην άσφαλτο 70 βαθμούς, ενώ σήμερα που έχει συννεφιά, την ίδια ώρα βλέπουμε 35 έως 40. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Tέτοια φαινόμενα αυτήν την εποχή δεν είναι συνηθισμένα. Δυστυχώς, κάθε χρόνο χειροτερεύει το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα