Η ακύρωση των σχεδίων για τα αιολικά πάρκα και η ανατροπή για την Κρήτη
Τι κρύβεται πίσω από την απένταξη των αιολικών πάρκων και γιατί ανατρέπεται ο ενεργειακός σχεδιασμός μετά τις κινήσεις των Ισραηλινών
- 17 Φεβρουαρίου 2014 08:06
Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας και τα σχέδια για γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης αναπροσαρμόζονται. Η απόφαση της γενικής γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων να πετάξει έκτος ‘φαστ τρακ’ τις επενδύσεις μαμούθ των αιολικών πάρκων από ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζο αφήνει στον ‘αέρα’ και την υπόθεση του καλωδίου, ενώ την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί φαίνεται πως μας αφήνουν κι έκτος νυμφώνος σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου.
Η περίπτωση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων που ήθελαν να Κάνουν στην Κρήτη οι δυο εταιρείες με ταυτόχρονη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με το νησί έχει μπόλικο παρασκήνιο. Και προφανώς συνδέεται με την απόφαση των ίδιων των εταιρειών να μην εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή τους στις στρατηγικές επενδύσεις.
“Είναι βέβαιο ότι και οι εταιρείες έχουν το μερίδιο ευθύνης έπαιξε ρολο όμως ότι αλλάζουν και τα στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή” τόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ.Καλογερής που δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το σχέδιο που ναυάγησε.
“Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να μιλάμε για τόσα χιλιάδες μεγαβάτ. Δεν είχε Νόημα να καταστρέψουμε την Κρήτη” ανέφερε και δεν απέκλεισε να επανακάμψουν οι εταιρείες με ένα μικρότερο σχεδιασμό, πιο ρεαλιστικό και με…ένα καλώδιο.
“Θα μπορούσε να γίνει ένα υποβρύχιο καλώδιο, θα μπορούσε να το Κάνει και η ΔΕΗ και να κλείσει τις μονάδες στην Κρήτη, να διατηρήσει μόνο μια ως εφεδρεία. Αυτό είναι άλλο θέμα και πραγματική αξιοποίηση των ΑΠΕ” τόνισε ο κ.Καλογερής που κι εκείνος βλέπει μια γενικότερη αλλαγή σχεδίων στην περιοχή όσον αφορά τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ισραηλινοί που έχουν ανακαλύψει ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου επιθυμούν άμεσα να το “ρίξουν” στην αγορά. Οι λύσεις που προτείνονται είναι τρεις.
Μια λύση είναι η υγροποίηση του αερίου, η αποθήκευσή του στο υπό κατασκευή κυπριακό σταθμό στο Βασιλικό και η προώθησή του στις αγορές από εκεί… Η δεύτερη έχει προταθεί από την Ελλάδα και είναι η δημιουργία αγωγού προς Κρήτη και Πελοπόννησο.
Η νέα, προέκυψε μόλις τον τελευταίο καιρό και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας.
Είναι η νέα τεχνική μεταφοράς του φυσικού αερίου με την τεχνολογία της συμπίεσης.
Αυτή είναι η λύση που επέλεξαν οι Ισραηλινοί τον τελευταίο καιρό για την προώθηση του αερίου τους και ουσιαστικά αφήνει εκτός παιχνιδιού τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο.
Η συμπίεση του αερίου είναι πιο φθηνή λύση αλλά δεν ενδείκνυται για μεγάλες ποσότητες όπως αυτές που διαθέτει πλέον το Ισραήλ.
Την ίδια ώρα όμως και η υγροποίηση που προτείνει η Κύπρος με τον σταθμό στο Βασιλικό ενώ δίνει τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης είναι πολύ ακριβή ως λύση.
Ο αγωγός που προτείνει η Ελλάδα μπορεί να δίνει απευθείας σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές έχει όμως επίσης ένα κόστος κοντά στα 5 δισ. Πολύ μεγάλο δηλαδή.
Η Λευκωσία τρέχει για να πείσει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο σταθμός στο Βασιλικό, όμως έχει καθυστερήσει πολύ στην κατασκευή του και οι Ισραηλινοί ήδη χρειάστηκαν άλλη μέθοδο. Ταυτόχρονα οι Κύπριοι βλέπουν ότι χωρίς τα Ισραηλινά κοιτάσματα ο σταθμός θα είναι ασύμφορος για τους ίδιους καθώς απαιτεί κοιτάσματα μεγαλύτερα απ’ εκείνα που φαίνεται να διαθέτει μόνο η Κύπρος για τη βιωσιμότητά του ως έργο.
Η Λευκωσία πιέζει λοιπόν τους Ισραηλινούς να επιλέξουν την υγροποίηση καθώς εκτός των οικονομικών οφελημάτων θα έχουν τεράστια γεωστρατηγικά κέρδη αφού θα γίνουν σταθμός διακίνησης των κοιτασμάτων.
Στο ίδιο παιχνίδι παίζει όμως και η Αθήνα με τον αγωγό, θέλει να γίνει η Ελλάδα ο σταθμός μεταφοράς των τεράστιων κοιτασμάτων προς την Ευρώπη και να συνδέσει άρρηκτα τα συμφέροντά της με εκείνα του Ισραήλ στην ευαίσθητη περιοχή.
Τα αιολικά πάρκα
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ναυάγιο των αιολικών πάρκων αλλάζουν τα δεδομένα. Όπως έγραψε η “Π” οι δύο μεγάλες επενδύσεις 2,4 δισ. και 1,99 δισ. ευρώ αντίστοιχα με περισσότερα από 2000 Μεγαβάτ απεντάχθησαν από τα “φαστ τρακ” με απόφαση της γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων η οποία αναιρεί το… ρουσφέτι που έγινε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Π. Πικραμένου , λίγες μέρες πριν τις εκλογές .
Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:
-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού 2,46 δισ. ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου. -Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Πηγή: cretalive.gr