Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ τα Τέμπη – Μεγαλειώδεις πορείες στη μνήμη των θυμάτων
Διαβάζεται σε 9'Ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε κάθε άκρη της χώρας, έδωσε το παρών στις μεγαλειώδεις πορείες στη μνήμη των 57 θυμάτων.
- 28 Φεβρουαρίου 2024 16:00
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ψυχές. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων, συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.
Λίγο πριν τις 11 το πρωί, χιλιάδες κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση. Με πανό και συνθήματα, συγκεντρωμένοι ζήτησαν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, οι συμμετέχοντες στις μεγαλειώδεις πορείες στην Αθήνα ξεπέρασαν τις 20.000, ενώ οι Αρχές προχώρησαν και σε προσαγωγές ατόμων, στα σακίδια των οποίων εντοπίστηκαν μολότοφ και μάσκες. Συγκεκριμένα, έγιναν 6 προσαγωγές και 6 συλλήψεις.
Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία, ενώ Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. «Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει» υπογραμμίζει στο κάλεσμά της.
«Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» τόνιζε στο κάλεσμά της.
Από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές ήταν όταν διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στη Βουλή και έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 νεκρών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη.
Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν περιορισμένης έντασης επεισόδια έξω από τη Βουλή. Έγινε ρίψη μολότοφ στον προαύλιο χώρο της Βουλής, με την αστυνομία να απαντά με χημικά και τους διαδηλωτές να απομακρύνονται από το σημείο.
Πλήθος κόσμου και επεισόδια στην πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη ήταν η πορεία διαμαρτυρίας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., το “παρών” έδωσαν πάνω από 10.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία προχώρησε επίσης σε προσαγωγές.
Εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ζητούσαν να υπάρξει δικαίωση για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών.
«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», έγραφε το κεντρικό πανό της κινητοποίησης, ενώ ομάδα ατόμων ανάρτησε μεγάλο πανό στην Εγνατία, στο ύψος της Σχολής Θεάτρου, το οποίο αναγράφει «Το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί».
Με την ολοκλήρωση της πορείας ξέσπασαν περιορισμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης, όπου κι έγινε χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Μεγάλη πορεία στην Πάτρα
Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν και το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α. Επιπλέον, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».
Πλήθος κόσμου και στο Ηράκλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.
Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας.