Η φωτιά στα Βριλήσσια έκανε τα μάρμαρα, σκόνη – Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Διαβάζεται σε 8'
Γλυπτό από το εργαστήριο γλυπτικής "Βαγγέλης Ηλίας" στην οδό Αναπαύσεως
Γλυπτό από το εργαστήριο γλυπτικής "Βαγγέλης Ηλίας" στην οδό Αναπαύσεως ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME NEWS

Το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στην οδό Αναπαύσεως, όπου δεκάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο NEWS 24/7.

Λίγες ώρες και μπόλικη επιτελική ανευθυνότητα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στον Βαρνάβα Αττικής, το μεσημέρι της Κυριακής (11/8), οι φλόγες έφτασαν στο Πεντελικό Όρος και κατέληξαν στον οικιστικό ιστό, στα “σύνορα” Βριλησσίων – Χαλανδρίου (Πάτημα).

Μία εικόνα που κανένας από τους κατοίκους της περιοχής δεν περίμενε ότι θα δει ποτέ στη ζωή του.

Από το πρωί της Δευτέρας (12/8) τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν. “Είστε καλά;”, “Έχει έρθει κοντά σας η φωτιά;”, “Χρειάζεστε βοήθεια;” ρωτούσε με αγωνία ο ένας τον άλλον.

Το απόγευμα το ενδιαφέρον των περισσότερων κατοίκων στράφηκε στο πώς εξελίσσεται το μέτωπο στην οδό Αναπαύσεως. “Αν κατέβει από εκεί τελειώσαμε”, σκέφτονταν.

Πυρκαγιά στα Βριλήσσια
Πυρκαγιά στα Βριλήσσια Aris Oikonomou / SOOC

Η Αναπαύσεως είναι το “σταυροδρόμι” μεταξύ Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Γέρακα. Δρόμος γνωστός για τα μαρμαράδικά του και το νεκροταφείο. Εδώ δόθηκε μία πραγματική μάχη με τις φλόγες, για να μην προχωρήσει η φωτιά ακόμα πιο κάτω, και μπει στον “πυκνότερο” αστικό ιστό.

Όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη πρόκειται για ένα σημείο πλήρως κατοικημένο. Οι πρώτες ζημιές επί της οδού καταγράφονται στη συμβολή με την οδό Αλφειού (Βριλήσσια) και φτάνουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά, στη συμβολή με την οδό Κλεισθένους (Γέρακας).

Οι εικόνες που έρχονταν στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας (12/8) ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες για την περιοχή. Πυκνά σύννεφα καπνού που δεν σου επέτρεπαν να δεις ούτε στα 200 μέτρα και αργότερα τεράστιες φλόγες να τυλίγουν ό,τι συναντούν στον διάβα τους.

“Μας έσωσαν οι εθελοντές”

Δεκάδες εθελοντές και υδροφόρες του Δήμου έφτασαν γρήγορα στο σημείο και με κάθε διαθέσιμο μέσο προσπάθησαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Τον ακριβή αριθμό των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν δεν τον γνωρίζουμε, μιας και οι πληροφορίες που έφταναν εκείνη την ώρα στο γραφείο Τύπου ήταν λίγο συγκεχυμένες, ωστόσο αρκετοί απ’ όσους βρέθηκαν εκεί μας είπαν ότι οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες.

“Μας έσωσαν οι εθελοντές, ευτυχώς που ήταν κι αυτοί” τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, κάνοντας λόγο για μια “παντελώς απούσα πολιτεία την κρίσιμη στιγμή”.

Εθελοντές βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς στην οδό Αναπαύσεως
Εθελοντές βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς στην οδό Αναπαύσεως Aris Oikonomou / SOOC

Η φωτιά πράγματι δεν κατέβηκε προς τα κάτω, όμως μια σύντομη βόλτα είναι αποκαλυπτική των επικίνδυνων συνθηκών που επικράτησαν για ώρες στην περιοχή.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στο σημείο, σχεδόν 24 ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, το απόγευμα της Τρίτης (13/8). Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής βρίσκονταν εκεί, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συνέβη.

Στάχτες και αποκαΐδια στην οδό Αναπαύσεως
Στάχτες και αποκαΐδια στην οδό Αναπαύσεως NEWS 24/7

Διάσπαρτες καμένες επιχειρήσεις, κτίρια ακόμα και σπίτια, κουφάρια οχημάτων και δέντρων, μικρές εστίες που “κάπνιζαν” ακόμα, αποκαΐδια, πυροσβεστικά οχήματα να πηγαινοέρχονται, δημοσιογραφικά συνεργεία επί ποδός και η μυρωδιά του καπνού που σου έκαιγε τα ρουθούνια και τον λαιμό συμπλήρωναν το σκηνικό.

Κάηκαν μέχρι και τα μάρμαρα από τη φωτιά

Η φωτιά ήρθε πολύ γρήγορα προς τα εδώ από το Πάτημα Βριλησσίων. Φύσηξε δυνατά και οι φλόγες έφτασαν σε μένα από το πίσω ακριβώς οικόπεδο“ μας είπε ο Βαγγέλης Ηλίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατηρεί εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στη συμβολή Αναπαύσεως και Ηρακλείτου, μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε από τη φωτιά.

Προτομές και αγάλματα έγιναν κομμάτια. Παρθένα κομμάτια μαρμάρου μετατράπηκαν σε κατάμαυρους όγκους, που με ένα άγγιγμα γίνονται σκόνη.

Παρθένα κομμάτια μαρμάρου έγιναν κατάμαυροι όγκοι
Παρθένα κομμάτια μαρμάρου έγιναν κατάμαυροι όγκοι NEWS 24/7

Αυτό ήταν ένα συμπαγές κομμάτι μαρμάρου:

“Αυτά τα μάρμαρα είναι για πέταμα πλέον. Με τέτοιο κάψιμο έγιναν ασβέστης”. Όπως μας εξήγησε, όταν το μάρμαρο εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες (άνω των 600°C), αλλάζει η χημική του σύσταση και μετατρέπεται σε οξείδιο του ασβεστίου, γνωστό και ως ασβέστη, ένα υλικό πολύ πιο ευάλωτο και εύκολο να θρυμματιστεί.

NEWS 24/7

Σπασμένη προτομή στο εργαστήριο του γλύπτη Βαγγέλη Ηλία στην οδό Αναπαύσεως
Σπασμένη προτομή στο εργαστήριο του γλύπτη Βαγγέλη Ηλία στην οδό Αναπαύσεως NEWS 24/7

Πρόκειται για μία μεγάλη ζημιά για τον ίδιο, καθώς η εκ νέου ανέγερση του εργαστηρίου αλλά και η προμήθεια νέων μαρμάρων είναι αρκετά κοστοβόρες ενέργειες. Ωστόσο, ο κ. Ηλίας φαίνεται άνθρωπος δυνατός και συνηθισμένος στα δύσκολα.

“Εντάξει τώρα δεν τα παρατάμε, ούτε κλαίμε. Σηκώνουμε τα μανίκια και το παλεύουμε. Μόνοι μας πάλι. Το έχουμε συνηθίσει”, κατέληξε.

Στη σκέψη όλων η νεκρή γυναίκα από τη φωτιά

Πίσω από το εργαστήριο του κ. Ηλία, καμένες εκτάσεις γης, δίπλα μία ακόμα επιχείρηση που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Αντίστοιχα κατά μήκος όλης της Αναπαύσεως διακρίνει κανείς αποκαΐδια και σημεία που ακόμα καπνίζουν.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην συμβολή των οδών Στρατονίκης και Αναπαύσεως βρίσκεται η επιχείρηση εμπορίας λουλουδιών, όπου μία μετανάστρια εργαζόμενη μητέρα έχασε τη ζωή της.

Όσοι μας μίλησαν ήταν ακόμα σοκαρισμένοι. “Είναι αδιανόητο μια γυναίκα να πεθαίνει μες την πόλη, από μια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε 40 χιλιόμετρα μακριά”, μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Η επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας
Η επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες θανάτου της γυναίκας, αλλά από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι πιθανότατα εγκλωβίστηκε στο μπάνιο της επιχείρησης όπου εργαζόταν, όταν κατέρρευσε η στέγη.

Δύο συνάδελφοί της, που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα που η φωτιά πλησίαζε, κατάφεραν να φύγουν. “Της λέγαμε ‘ελάτε, ελάτε’, και εκείνη μας είπε “θέλω να πάρω ένα τηλέφωνο”. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο” φέρεται να περιέγραψαν.

Ένας συνάδελφός της, ο οποίος ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε η 60χρονη είπε, “Έβλεπα τη φωτιά, παίρνω τηλέφωνο δεν το σηκώνει ένας συνάδελφος και παίρνω την κοπέλα. Τη ρώτησα τι γίνεται και μου είπε “Θανάση καιγόμαστε κλείσε”. Αυτό ήταν, τέρμα. Φοβήθηκε… Ίσως σου λέει μήπως δεν μπει η φωτιά μέσα και την γλιτώσω”.

Η επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας
Η επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Το σίγουρο είναι πως όλα έγιναν αστραπιαία, όπως μας περιέγραψαν άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά έφτασε από την Πεντέλη στην Αναπαύσεως.

“Η φωτιά έκαιγε στον λόφο απέναντι, στο Πάτημα Βριλησσίων και οι δυνατές ριπές του ανέμου έφεραν τις φλόγες εδώ μέσα σε τρία λεπτά. Η ατμόσφαιρα πολύ γρήγορα έγινε αποπνικτική. Αν δεν ήσουν λίγο ψυλλιασμένος, δεν ήξερες τα βασικά, όπως να βάλεις ένα βρεγμένο πανί στο πρόσωπο, δεν την έβγαζες. Ο καπνός που είχε εδώ ήταν πάρα πολύς, πνιγόμασταν” μας είπε ο κ. Χρήστος, εργαζόμενος στο νεκροταφείο της περιοχής, από το οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς τη μοιραία βιοτεχνία.

“Μόλις είδαμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει ακυρώσαμε πέντε κηδείες που είχαμε, και ξεκινήσαμε να φύγουμε. Μέχρι να πάω στο αμάξι, μέσα σε πέντε λεπτά, ξέσπασε κι άλλη εστία και έκαιγε ένα ξυλουργείο εδώ ακριβώς δίπλα. Ευτυχώς προλάβαμε και φύγαμε, αλλά η γυναίκα δεν τα κατάφερε. Αυτό είναι το δυστύχημα τώρα”, συνέχισε και πρόσθεσε,

“Σίγουρα κάτι πήγε λάθος. Η φωτιά να ταξιδεύει τόσα χιλιόμετρα και να καίει άνθρωπο δίπλα μας; Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα