Η “Μαρίνα” εγκέφαλος του κυκλώματος μαστροπείας – Η υπόθεση της 12χρονης, η Ηλιούπολη και η Greek Mafia

Διαβάζεται σε 6'
Οίκος ανοχής (φωτογραφία αρχείου0
Οίκος ανοχής (φωτογραφία αρχείου0 istock

H “Μαρίνα” δρούσε ανενόχλητη από τις φυλακές και καταδίκαζε σε έναν εφιάλτη φτωχές γυναίκες από Λατινική Αμερική και ανατολικές χώρες. Είχε ηγετική θέση στο κύκλωμα μαστροπείας.

Ξανά μπροστά στην 73χρονη μαστροπό με το ψευδώνυμο «Μαρίνα» βρέθηκαν οι Αρχές. Παρά την πρόσφατη σχετικά σύλληψή της για τον ίδιο λόγο το 2023, όπου χρειάστηκε να συνεργαστούν η Ασφάλεια, με την ΕΥΠ και τις διωκτικές Αρχές της Ισπανίας και των ΗΠΑ για να βάλουν τέλος στην δράση της, με το κύκλωμα trafficking που έφερνε γυναίκες από την Κολομβία και την Ρωσία, δήθεν για να εργαστούν νόμιμα και στη συνέχεια της εκπόρνευε, η ηλικιωμένη μαστροπός συνέχισε απρόσκοπτα την δράση της μέσα από τις φυλακές μέσω της κόρης της και πλέον αποφυλακίστηκε και με περιοριστικούς όρους, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η «Μαρίνα» φερόταν να εμπλέκεται και στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, καθώς ένας από τους οίκους ανοχής που διατηρούσε στην οδό Κασσάνδρας, υπήρχαν ενδείξεις πως ήταν αυτός που είχε μεταφερθεί το ανήλικο κορίτσι.

Επίσης, αναφορά στο όνομά της είχε γίνει από την καταγγέλλουσα και στην υπόθεση με τον αστυνομικό της Ηλιούπολης, ενώ ήταν και εισπράκτορας της «Greek Mafia» και συγκεκριμένα του «Ταμία» τότε της εγχώριας Μαφίας που είχε δολοφονηθεί σε μία ενέδρα θανάτου στο Χαϊδάρι το 2019.

Μάλιστα, το όνομά της εμφανίστηκε και ακόμα πιο πρόσφατα, αφού φέρεται να ήταν εισπράκτορας και της εγκληματικής οργάνωσης που αποκάλυψε πρόσφατα το Εσωτερικών Υποθέσεων με την επίορκο αστυνομικό, που παρείχε προστασία σε οίκους ανοχής για να γλιτώνουν ελέγχους από την Αστυνομία.

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης της «Μαρίνας»

Η σταχυολόγηση και συσχέτιση του συνόλου του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού, κατέδειξε την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή εγκληματική δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2024, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή, επιδιώκοντας, εντός πλαισίου δράσης της, τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων και συγκεκριμένα τη, με χρήση διαφόρων απατηλών μέσων, στρατολόγηση, προώθησή εντός της ελληνικής επικράτειας, μεταφορά και παραλαβή πλήθους αλλοδαπών γυναικών με σκοπό τον πορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους από την γενετήσια εκμετάλλευσή τους σε οίκους ανοχής στην Αθήνα.

Η 73χρονη γνωστή στις πιάτσες ως «Μαρίνα», κατείχε ηγετική θέση στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης και το γεγονός ότι ήταν έγκλειστη στις Φυλακές Κορυδαλλού δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εγκληματικής της δραστηριότητας, καθώς η εποπτεία της επιτυγχανόταν μέσω τηλεφωνικών και δια ζώσης (επισκεπτήριο) επικοινωνιών με την κόρη της, η οποία δρούσε υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της.

Τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν υπό τον έλεγχό τους και εκμεταλλεύονταν πλήθος οίκων ανοχής στην Αθήνα και τουλάχιστον αρκετούς από αυτούς που βρίσκονται στις οδούς Φυλής,  Φωκαίας, Κασσάνδρας, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ιάσωνος. Μάλιστα, προς αποφυγή στοχοποίησής τους, είχαν τοποθετήσει διάφορους αλλοδαπούς, κυρίως Βούλγαρους ως «αχυράνθρωπους» και «μπροστινούς» στη μίσθωση των ακινήτων που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής. Οι αλλοδαποί αυτοί, είτε δεν είχαν φυσική παρουσία στην Ελλάδα, είτε σε άλλες περιπτώσεις είχαν αποβιώσει πριν από την κατάρτιση των μισθωτηρίων συμβολαίων. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ελέγχου στους οίκους ανοχής από διωκτικές αρχές, θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Τα αρχηγικά μέλη διατηρούσαν απόσταση από την πραγμάτωση των επιδιωκόμενων εγκληματικών πράξεων, μέσω της εξουσιοδότησης (παροχής έναντι αμοιβής) της εν γένει λειτουργίας των οίκων ανοχής στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία δρούσαν με διαφορετική σύνθεση και εναλλάσσονταν κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και είχαν εξουσιοδοτηθεί για την εξεύρεση και στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών από την Κολομβία και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τη μεταφορά, παραλαβή και εγκατάσταση αυτών σε διαμερίσματα στην Αθήνα και με χρήση διαφόρων εξαναγκαστικών και απατηλών μέσων, με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση αυτών στους οίκους ανοχής της οργάνωσης, παραλάμβαναν χρήματα που προέρχονταν από την εκμετάλλευση των οίκων ανοχής απευθείας από τα μέλη στα οποία είχαν αναθέσει τη διαχείριση τους.

Ένας Κολομβιανός και ένας Βούλγαρος είχαν αναλάβει το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης και  ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή, μεταφορά και εγκατάσταση ευάλωτων γυναικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής σε διαμερίσματα της οργάνωσης στην Αθήνα, με τη κατακράτηση και έλεγχο-επιρροή των γυναικών με τη φυσική του παρουσία σε αυτά, προκειμένου να μην έχουν ελευθερία κινήσεων και διαφύγουν από τον έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης του Βούλγαρου είναι ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη χρήση βίας και απειλών προέβη στην αρπαγή γυναίκας από την Κολομβία και στην παράνομη κατακράτησή της σε διαμέρισμα της Αθήνας για έξι ημέρες. Εκεί, της χορήγησε εν αγνοία της άγνωστες ναρκωτικές ουσίες και προέβη σε γενετήσιες πράξεις, ενώ με τη χρήση απειλών προσπάθησε να την εξαναγκάσει να εκδίδεται για λογαριασμό του.

Ένας 55χρονος Έλληνας, μέλος του κυκλώματος, εξουσιοδοτήθηκε από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, έναντι πληρωμών προς αυτές, για τη λειτουργία οίκων ανοχής της οργάνωσης, προβαίνοντας στην γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.

Δύο Βουλγάρες ήταν επιφορτισμένες με τη στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών και την εύρυθμη λειτουργία των οίκων ανοχής της οργάνωσης. Επιπλέον, μία από αυτές διατηρούσε συνεχή επικοινωνία με τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, λαμβάνοντας οδηγίες για τη παραλαβή των χρηματικών ποσών προερχόμενων από τη λειτουργία και εκμετάλλευση των οίκων ανοχής, παραδίδοντάς τα στη συνέχεια στην κόρη της «Μαρίνας».

Ένα ακόμη μέλος είχε στρατολογηθεί και ήταν επιφορτισμένος με την τακτική επέμβαση επί των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχούσαν στους οίκους ανοχής εκμετάλλευσής τους, με σκοπό την καταγραφή μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση την μεγιστοποίηση του κέρδους τους.

Στις εικονικές μισθώσεις των οίκων ανοχής, είχε ρόλο ένας 47χρονος Έλληνας, ο οποίος τυγχάνει λογιστής και διατηρεί λογιστικό γραφείο στο Ίλιον. Ο συγκεκριμένος, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, προέβαινε, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον στη σύναψη, τροποποίηση και λύση των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης (μίσθωση – υπεκμίσθωση), γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για «αχυρανθρώπους» και πετυχαίνοντας, με τον τρόπο αυτό, την απόκρυψη του πραγματικού καθεστώτος εκμετάλλευσης των οίκων ανοχής.

Η αστυνομική επιχείρηση και ο εντοπισμός των θυμάτων trafficking

Μετά τη χαρτογράφηση της δράσης της Εγκληματικής Οργάνωσης, τη διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής εκάστου μέλους και την εξακρίβωση των επίδικων χώρων (οίκοι ανοχής, διαμερίσματα εγκατάστασης γυναικών, κατοικίες δραστών), εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο, με σκοπό αφενός τον εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών, αφετέρου την προσαγωγή  των εμπλεκομένων ατόμων.

Το χρονικό διάστημα 14-15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή Αστυνομικών του Τμήματος Επιχειρησιακών Ομάδων της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων της Δ.Α.Ο.Ε. συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία προσήχθησαν 9 μέλη της Οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκε έλεγχος σε 17 οίκους ανοχής, οι οποίοι λειτουργούσαν τη δεδομένη χρονική περίοδο, όπου προσήχθησαν και 16 άτομα, ως προσωπικό των οίκων ανοχής, οι οποίοι εν συνεχεία συνελήφθησαν.

Περαιτέρω, παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε 24 αλλοδαπές γυναίκες, εκ των οποίων 20 εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων και τέσσερις ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα