Η μεγάλη απόδραση

Η μεγάλη απόδραση

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι πολίτες εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα για τις μέρες του Πάσχα. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η τροχαία

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι πολίτες εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα για τις μέρες του Πάσχα. Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης η κίνηση σε εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς ΚΤΕΛ και τρένων ήταν αυξημένη, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται και για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή. 

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, λόγω έργων.

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση ήταν αυξημένη και στα δύο βασικά εθνικά δίκτυα, καθώς και στους υπόλοιπους εθνικούς δρόμους. Στις 12.30 η «ουρά» των αυτοκινήτων στα διόδια της Ελευσίνας έφτανε τα 5 χιλιόμετρα. Περίπου 1.500 μέτρα εφαρμόσθηκε στα διόδια Αφιδνών και άλλα 500 μέτρα στα διόδια Σχηματαρίου.

Προβλήματα υπήρξαν στα διόδια Ζευγολατιού Κορινθίας, όπου η «ουρά» κατά διαστήματα έφτανε και τα επτά χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα η διέλευση των αυτοκινήτων να αφήνεται ελεύθερη για μικρά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διευκολύνονται οι εκδρομείς. Το ίδιο γίνεται και στα διόδια της Ελευσίνας και στα άλλα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. 

Αυξημένη, όμως, ήταν η κίνηση και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, καθώς και στα Τέμπη, όπου όμως, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα ΚΤΕΛ η πληρότητα των υπεραστικών λεωφορείων αγγίζει το 100%. Τη Μ.Πέμπτη και τη Μ.Παρασκευή τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ θα ξεπεράσουν τα 450. Σχεδόν στο 100% και η πληρότητα των τρένων του ΟΣΕ στον κεντρικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στο δίκτυο Πελοποννήσου.

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις) μόνο για τη Μ.Παρασκευή υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 534. Από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως και τη Δευτέρα του Πάσχα θα εκτελεστούν συνολικά 3.167 πτήσεις, εκ των οποίων 72 τσάρτερ και 22 έκτακτες. 

Με πληρότητα 100% αναχωρούν και τα πλοία από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

4% περισσότεροι εκδρομείς

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, την Μεγάλη Πέμπτη εγκατέλειψαν την Αθήνα 102.000 αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς Πελοπόννησο και άλλα 76.000 προς Λαμία.

Η χθεσινή έξοδος υπολογίζεται κατά περίπου 4% αυξημένη σε σχέση με την περσινή Μεγάλη Πέμπτη, κατά την οποία από τα διόδια της Ελευσίνας είχαν περάσει 110.000 αυτοκίνητα και από τα διόδια Αφιδνών, 60.000. Η τροχαία παραμένει σε πλήρη επιφυλακή σε όλο το εθνικό δίκτυο για τη διευκόλυνση των οδηγών και τη πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Η κίνηση στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένη, αλλά ομαλή, είναι η κίνηση των οχημάτων στις εξόδους της Θεσσαλονίκης. 

Οι κάτοικοι της πόλης, άρχισαν να την εγκαταλείπουν σταδιακά τις προηγούμενες ημέρες, για τις διακοπές των ημερών του Πάσχα.

Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας έμφαση στην τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Επί ποδός η Τροχαία

Όλη η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ τροχονόμοι κάνουν συστάσεις και δίνουν συμβουλές στους οδηγούς. 

Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ της Μ.Πέμπτης απαγορευόταν η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων άνω του 1,5 τόνου στις εξόδους των αστικών κέντρων. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και τη Μ.Παρασκευή από τις έξι το πρωί ως τις 4 το απόγευμα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας.

Η κίνηση στους δρόμους θα παρακολουθείται από αέρος με τα ελικόπτερα της αστυνομίας, απ’ όπου θα δίνονται υποδείξεις στις επίγειες δυνάμεις να παρεμβαίνουν όπου παρατηρείται πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είναι εμφανής η αστυνομική δύναμη στους δρόμους όλη την εορταστική περίοδο, ενώ έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραβάσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη και άλλα, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, στα διόδια, στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων πόλεων, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς τρένων και υπεραστικών λεωφορείων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο να “σκαρφαλώνει” στους 25 βαθμούς Κελσίου. 

Για αυρίο, Μεγάλο Σάββατο, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Ανάστασης ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. 

Την Κυριακή του Πάσχα στα ανατολικά και στα νότια ο καιρός θα κυλήσει με τοπικές νεφώσεις, ενώ στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αισθητή μεταβολή.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα