Η συνταγή της Σπυριδούλας κατά του ρατσισμού
Τα φαγητά που μαγειρεύτηκαν στις γιορτές γεύσης έγιναν πριν λίγες μέρες βιβλίο υπό το όνομα «The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη»!
- 12 Ιουνίου 2020 17:47
Η Σπυριδούλα Βελαώρα κατάγεται από την Αμοργιανή Βάλτου της Αιτωλοακαρνανίας. Έχει κάνει πολλές δουλειές και τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σχολική τροχονόμος. Είναι μια δουλειά που αγαπάει και την κρατάει απασχολημένη τα πρωινά. Μεγάλωσε στη γειτονιά του Κολωνού όπου και ζει σήμερα, στο πατρικό της σπίτι. Οι φίλες της, πριν λίγα δύο χρόνια τής μίλησαν για το Επίκεντρο της ActionAid στην Πέτρας 93 στον Κολωνό. Το Επίκεντρο είναι ένα κέντρο στήριξης για συνανθρώπους μας στο οποίο προσφέρονται δωρεάν ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων για ενήλικες και παιδιά.
Η Σπυριδούλα αποφάσισε να πάει για να δει τα προγράμματα για τα παιδιά. Ξεκίνησε να πηγαίνει την εννιάχρονη κόρη της, Ιωάννα στα μαθήματα αγγλικών και συνέχισε με τη βοηθητική διδασκαλία, τη ρομποτική και τη χορωδία. Μετά από λίγο επισκέφθηκε και η ίδια την κοινωνική υπηρεσία του Επίκεντρου όπως και τον λογιστή και τη δικηγόρο. Στο Επίκεντρο ήταν που έμαθε για το Bahar project, τη γιορτή γεύσης και γνωριμίας με διαφορετικές κουλτούρες που πραγματοποιούσε ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Σε αυτήν τη γιορτή μπορούσαν να πάρουν μέρος γυναίκες που ζούσαν και ζουν στην Αθήνα. Η Σπυριδούλα συμμετείχε μαγειρεύοντας την παραδοσιακή μακαρονόπιτα της ιδιαίτερης πατρίδας της. Η Αιτωλοακαρνανία φημίζεται για τις παραδοσιακές πίτες της, για τις οποίες οι νοικοκυρές, κάνουν τα περίφημα γυρίσματα, δημιουργώντας τα μοναδικά τραγανά φύλλα. Στην ίδια γιορτή αλλά και στις επόμενες που ακολούθησαν πήραν μέρος γυναίκες δραστήριες, δημιουργικές που ζουν στην Αθήνα και ασχολούνται με τα κοινά, Ελληνίδες, μετανάστριες και προσφύγισσες που μαγείρεψαν με πολλή αγάπη και έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν γεύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλο τον κόσμο.
«Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή. Εμείς δοκιμάσουμε φαγητά από άλλες χώρες που δεν ξέραμε και οι άνθρωποι που έχουν έρθει από αλλού δοκίμασαν τα δικά μας. Το χάρηκα πολύ. Η μαγειρική έγινε ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες», λέει η Σπυριδούλα, στην γειτονιά της οποίας η πολυπολιτισμικότητα είναι σήμα κατατεθέν και κάτι για το οποίο είναι χαρούμενη. Σε μια επόμενη γιορτή γεύσης θέλει να πάρει μαζί και την κόρη της στην οποία ήδη μαθαίνει πώς να φτιάχνει πίτες! «Είναι πολύ ωραίο να διοργανώνονται εκδηλώσεις σαν το Bahar, ώστε να γνωρίζουμε κι άλλους πολιτισμούς. Η κόρη μου στο σχολείο παίζει με όλα τα παιδάκια, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, και την ενθαρρύνω γι’ αυτό. Αύριο θα πάνε μαζί πανεπιστήμιο μ’ αυτά τα παιδιά, θα ζήσουν μια ζωή μαζί, πρέπει να έχουν επικοινωνία».
Τα φαγητά που μαγειρεύτηκαν στις γιορτές γεύσης έγιναν πριν λίγες μέρες βιβλίο υπό το όνομα «The Bahar project: Πολλές συνταγές, μία πόλη»! Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων σε περιορισμένα αντίτυπα και διατίθενται δωρεάν από την ActionAid και το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ΑCCMR). Σε αυτό παρουσιάζονται 12 συνταγές και μαζί με αυτές οι ιστορίες γυναικών απότο Αφγανιστάν, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες που ζουν στην Αθήνα και οι οποίες, με αφετηρία τη μαγειρική βρίσκουν κοινούς τόπους και ανταλλάσσουν συμβουλές και έθιμα από τις πατρίδες τους.
Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο δωρεάν εδώ