Η στιγμή που υδροστρόβιλος “χτυπά” τη Φολέγανδρο – Δείτε βίντεο
Διαβάζεται σε 2'Το πέρασμα υδροστρόβιλου από το νησί της Φολεγάνδρου, εν μέσω κακοκαιρίας, κατέγραψε βίντεο.
- 14 Ιανουαρίου 2025 19:14
Παραμένουν έντονα τα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την κακοκαιρία να συνεχίζεται και τον παγετό να διατηρείται έως και την Παρασκευή (17/10), κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα που κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι από τις περιοχές που η κακοκαιρία δείχνει τα δόντια της τις τελευταίες ώρες, καθώς σημειώνονται ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι, ενώ δεν λείπουν τα εντυπωσιακά και σπάνια φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στη Φολέγανδρο, όπου την εμφάνισή του έκανε ένας υδροσίφωνας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το cyclades24, το φαινόμενο καταγράφηκε το μεσημέρι της Τρίτης (14/01) στη θαλάσσια περιοχή Ανω Μερά Φολεγάνδρου.
Οι υδροσίφωνες (waterspouts) είναι κατακόρυφες δίνες που σχηματίζονται κάτω από καταιγιδοφόρα νέφη και αλληλεπιδρούν με την υδάτινη επιφάνεια, συνήθως θαλασσινή.
Ενώ μοιάζουν με τους ανεμοστρόβιλους (tornadoes), δεν έχουν πάντα τον ίδιο μηχανισμό δημιουργίας.
Στη Μεσόγειο, τέτοιου είδους φαινόμενα δεν είναι άγνωστα, αν και παρατηρούνται συχνότερα σε τροπικές περιοχές ή σε περιοχές με μεγάλη θερμική αντίθεση.
Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το cyclades24:
Δύο βασικές κατηγορίες υδροσιφώνων:
- Καταιγιδογενείς υδροσίφωνες: Δημιουργούνται από έντονες καταιγίδες και είναι πιο σπάνιοι, με μηχανισμούς όμοιους με αυτούς των ανεμοστρόβιλων.
- Μη καταιγιδογενείς υδροσίφωνες: Είναι πιο συχνοί, σχηματίζονται συνήθως σε ήρεμες καιρικές συνθήκες και έχουν λιγότερη ένταση.
Πώς σχηματίζονται;
Η δημιουργία ενός υδροσίφωνα εξαρτάται από διάφορες ατμοσφαιρικές και θερμοδυναμικές συνθήκες:
- Η ύπαρξη θερμού και υγρού αέρα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
- Ψυχρότερος αέρας στις ανώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες.
- Στροβιλισμός και ανοδικές κινήσεις του αέρα, που σχηματίζουν τον χαρακτηριστικό στροβιλισμό.
Αν και οι υδροσίφωνες μπορεί να φτάσουν ταχύτητες ανέμου παρόμοιες με αυτές των ανεμοστρόβιλων, οι περισσότεροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι και διαλύονται γρήγορα.