Η σχέση θέρμανσης- αιθαλομίχλης και πώς θα την αποφύγουμε

Η σχέση θέρμανσης- αιθαλομίχλης και πώς θα την αποφύγουμε
Ομίχλη πάνω από την Αθήνα Eurokinissi

Τι να κάνετε σε περίπτωση εκδήλωσης αιθαλομίχλης, ποιοι οι επιβαρυντικοί παράγοντες, πώς να περιορίσουμε το φαινόμενο.

Η ομίχλη που κάλυψε την Κυριακή το λεκανοπέδιο έφερε στη μνήμη προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία οι αστικές περιοχές της χώρας, “πνίγονταν” από την αιθαλομίχλη, απόρροια της καύσης ξύλων αλλά και υλικών που δεν προορίζονται για θέρμανση.

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή ομίχλη οφειλόταν στην υγρασία και τον νότιο άνεμο, όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για θέρμανση και με την φετινή τιμή του πετρελαίου, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε παραδοσιακότερες και φθηνότερες μορφές θέρμανσης.

H στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή “ενός παλιού γνώριμου”, του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.

Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Τζάκια και ατμοσφαιρική ρύπανση

Η καύση στερεών καυσίμων σε τζάκια και σόμπες, παράγει πληθώρα χημικών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η συσσώρευση των ρύπων αυτών, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες, έχει ως αποτέλεμα τον εγκλωβισμό των αέριων χημικών ρύπων στα χαμηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, η συγκέντρωση των οποίων αυξάνεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες σε συνδυασμό με την καύση στερεών καυσίμων, δρουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία. Η επικινδυνότητά τους αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα από το μέγεθός τους, γιατί επιτρέπει την ευκολότερη εισπνοή και είσοδό τους στους πνεύμονες, προκαλώντας αλλοιώσεις στα αναπνευστικά βρογχιόλια και τις κυψελίδες.

Πώς να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Αυτά περιλαμβάνουν την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου αντί για στερεά καύσιμα, την επιλογή σόμπας και τζακιού με προδιαγραφές πολύ καλής καύσης, ώστε να περιορίζονται οι εκπομπές τοξικών ρύπων, η συχνή και σωστή συντήρηση της σόμπας, το καθάρισμα της καμινάδας και η μείωση της χρήσης των μέσων αυτών σε ημέρες με υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων.

Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αιθαλομίχλης στην υγεία

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που πιθανόν να εμφανίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου από την έκθεσή τους στους αέριους ρύπους είναι η δύσπονια, δυσφορία στο στήθος, ερεθισμός του φάρυγγα, ερεθισμός ρινός και οφθαλμών, αδυναμία και έντονη κόπωση.

Προκειμένου να αποφευχθούν αυτά, άτομα με γνωστό ιστορικό αναπνευστικού ή καρδιολογικού νοσήματος, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και γυναίκες είτε έγκυες είτε σε κατάσταση λοχείας, θα πρέπει να περιορίσουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς, πολυσύχναστους χώρους. Ασθενείς με χρόνια προβλήματα που ενδεχομένως θα εμφανίσουν επιδέινωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ενώ ο αερισμός του εσωτερικού χώρου συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα