Η ταξικότητα στη μητρότητα: Μητέρα διεκδικεί να πάρει πίσω τα παιδιά της αλλά της βάζουν εμπόδια

Διαβάζεται σε 6'
Μητέρα και δύο παιδιά
Istock

Η τεράστια προσπάθεια 22χρονης μητέρας να πάρει πίσω την επιμέλεια των δύο μικρών παιδιών της και τα ατελείωτα εμπόδια που ανακύπτουν συνεχώς.

Πολύ μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια που κάνει να αναλάβει εκ νέου την επιμέλεια των δύο μικρών παιδιών της συναντά 22χρονη μητέρα.

Οπως η ίδια καταγγέλλει, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε τις συνθήκες της ζωής της θεαματικά τους τελευταίους μήνες (βρίσκοντας εργασία και εκμισθώνοντας σπίτι μαζί με το σύντροφό της), το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής “Η Μητέρα” που έχει αναλάβει προσωρινά τη φροντίδα των παιδιών, βάζει συνεχή προσκόμματα έτσι ώστε η επικοινωνία των τέκνων με τη βιολογική μητέρα τους να έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Δ. έφερε στον κόσμο τα παιδιά της (ένα κορίτσι και ένα αγόρι) το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Με εισαγγελική διάταξη τον Οκτώβριο του 2022 (η οποία πάντως μπορεί να ανακληθεί) απομακρυνθηκαν προσωρινά τα τέκνα της καθώς εκείνη τη στιγμή δεν εργαζόταν, ήταν άστεγη και άπορη και φαινόταν ότι υφίστατο βία από τον τότε σύντροφό της, ενώ και η ίδια είχε ελλιπή πλαισίωση από κάποιο υποστηρικτικό πλαίσιο εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις κοινωνικές υπηρεσίες που την επισκέφτηκαν.

Προσωρινά μάλιστα η ίδια είχε συμφωνήσει, μέχρι να βρει δουλειά και να τα ξαναπάρει πισω. Καμία έστω υπόνοια παραμέλησης των παιδιών δεν υπήρξε, αντίθετα το ενδιαφέρον της για αυτά ήταν εμφανές. Ετσι την φροντίδα ανέλαβε προσωρινά το Κέντρο Προστασίας τον Νοέμβριο του 2022.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η νεαρή μητέρα, που έχει μεγάλο δέσιμο και αγάπη στα τέκνα της, έβαλε ως κύριο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής της έτσι ώστε να πάρει πίσω τα παιδιά της.

Τα έβλεπε αρκετά συχνά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας, περνούσε χρόνο μαζί τους και ήταν συνεπής, ενώ τον Ιούνιο του 2023, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες βρήκε εργασία (με μηνιαίο μισθό όχι ευκαταφρόνητο).

Παράλληλα, παρακολούθησε τα προγράμματα υποστήριξης θυμάτων βίας και εργασιακής συμβουλευτικής που της είχαν προτείνει οι κοινωνικές υπηρεσίες και ήταν απόλυτα συνεργάσιμη.

Επίσης, επανασυνδέθηκε με τον πατέρα του πρώτου παιδιού της και εκμίσθωσαν μαζί κατοικία στο Περιστέρι Αττικής βάζοντας έτσι τις βάσεις για την επιστροφή των παιδιών στη βιολογική τους μητέρα.

Σημειωτέον ότι ο πατέρας του πρώτου παιδιού δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρει μέρος στην ανατροφή και του δεύτερου παιδιου, παρά το γεγονός ότι ο βιολογικός του πατέρας είναι άλλο πρόσωπο, ενώ είναι επίσης συνεργάσιμος και συνεπής με τις υπηρεσίες.

Ομως, τον Νοέμβριο του 2023 η νεαρή μητέρα έμαθε, προς έκπληξή της, ενώ περίμενε να αναλάβει εκ νέου τα μικρά της, ότι και τα δύο παιδιά της δόθηκαν προσωρινά σε ανάδοχη οικογένεια η οποία μάλιστα διαμένει όχι στο νομό Αττικής αλλά σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας, αρκετά μακριά από την Αθήνα.

Εκείνο το διάστημα το Κέντρο Παιδιού ζήτησε τη διατήρηση της επιμέλειας στο ίδιο και τον Δεκέμβριο του δόθηκε πράγματι τρίμηνη παράταση. Ασαφείς στη μητερα παραμένουν οι διαθέσεις του όσον αφορά τη γονική μέριμνα, ωστόσο η στάση του δεν προοιωνίζει θετικά αποτελέσματα.

Από την τοποθέτηση σε αναδοχη οικογένεια μέχρι και σήμερα, η επαφή με της μητέρας με τα παιδιά χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες της, προβληματική και σπάνια.

Οι σχετικές συναντήσεις γίνονται μία φορά το μήνα για μια ώρα και πολλές φορές σε ώρες που δεν βολεύουν την εργαζόμενη πλέον μητέρα η οποία αναγκάζεται να παίρνει άδεια για να βλέπει τα παιδιά της. Δεν της επιτρέπεται να βγάζει φωτογραφίες τα παιδιά, δεν της επιτρέπεται να τα πηγαίνει μικρές βόλτες και γενικά να χτίζει τη σχέση της μαζί τους.

Η Δ. είδε τελευταία φορά τα παιδιά της στις 28 Δεκεμβρίου. Θα τα ξαναδεί, αν όλα πάνε καλά, στις 5 Φεβρουαρίου (!) και αυτό γιατί εκείνη την ημέρα η κόρη της έχει τα γενέθλιά της.

Κατά το Κέντρο Παιδιού η ανάδοχη οικογένεια δεν έχει το χρόνο να φέρνει περισσότερες φορές τα παιδιά στην Αθήνα γι’ αυτό και οι συναντήσεις έχουν περιοριστεί.

Την ίδια ώρα όμως η βιολογική μητέρα βιώνει μία ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση παρά το γεγονός ότι συνεχίζει απρόσκοπτα τις προσπάθειες να πάρει πίσω τα παιδιά της (εκτός των άλλων ετοίμασε με ιδιαίτερα φροντίδα και το παιδικό τους δωμάτιο στο σπίτι που έχει εκμισθώσει μαζί με το σύντροφό της στο Περιστέρι).

Το NEWS 24/7 επιχείρησε, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, να έρθει σε επαφή με το Κέντρο Παιδιού Αττικής “Η Μητέρα” που έχει αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών. Το ηλεκτρονικό μήνυμά μας όμως, που εστάλη την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, δεν απαντήθηκε.

Το εξώδικο της μητέρας και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού

Μέσω εξωδίκου, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττική (εποπτική αρχή των σχετικών δομών για την Αττική) η μητέρα, αφού περιγράφει διεξοδικά ότι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, διαμαρτύρεται στο Κέντρο Παιδιού για τη στάση του και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψει την αποξένωση από τα παιδιά της.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, απαιτεί συχνή, τουλάχιστον εβδομαδιαία, επικοινωνία όπως και ενημέρωση σχετικά με το πρόσωπο και τη διαβίωσή τους”. Αυτή άλλωστε είναι και η υποχρέωση του κέντρου πρόνοιας ποιος τη βιολογική οικογένεια.

Την ίδια ώρα, η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού με επείγον έγγραφό της προς το Κέντρο Παιδιού, ζητά επίσης την αποκατάσταση της απρόσκοπτης επικοινωνίας των παιδιών με τη βιολογική μητέρα τους και την κάθε δυνατή υποστήριξη από τις εμπλεκόμενες κοινωνικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ανάληψη της φροντίδας των παιδιών από την ίδια τη μητέρα το συντομότερο δυνατό.

Για όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ενήμερη η Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας. Εκκρεμεί μία νέα κοινωνική έρευνα, καθώς η τελευταία έγινε πριν ενάμιση χρόνο και έκτοτε καμιά υπηρεσία δεν ενδιαφέρθηκε να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μητέρα ούτε φυσικά να την βοηθήσει.

Aλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι δεν της πρότειναν εξαρχής να διαμείνει σε ξενώνα θυμάτων βίας μαζί με τα παιδιά της – για να διαπιστωθεί η αλλαγή στις κοινωνικές συνθήκες στη ζωή της μητέρας και να πιστοποιηθεί η ικανότητά της για την ανατροφή των δύο παιδιών της.

Το δικαστήριο που θα αποφασίσει την αφαίρεση ή όχι της γονικής μέριμνας από τη μητέρα (δηλαδή την οριστική διακοπή της σχέσης των παιδιών με τη βιολογική τους μητέρα ή όχι),δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί. Εάν τυχόν γίνει, ακόμα είναι μακριά.

Μέχρι τότε, η νεαρή μάνα θα μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον αυτό που δικαιούται απόλυτα. Να μεγάλωσει τα δύο μικρά παιδιά της με τις δικές της δυνάμεις και τη δική της φροντίδα.

Δεν είναι φυσικά πλούσια, τα βγάζει δύσκολα πέρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να την εμποδίσει από το να είναι καλή μητέρα για τα παιδιά της.

Το ταξικό προφίλ δεν μπορεί να υπολογίζεται ως ο μόνος αποφασιστικός παράγοντας για την ανατροφή παιδιών στην Ελλάδα του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα