Η θεωρία του ‘όλο πάρκο’

Η θεωρία του ‘όλο πάρκο’

Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν εντρυφήσει στη θεωρία του 'όλο πάρκο' , σε ό,τι αφορά την υπόθεση της αξιοποίησης των 6500 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου , στο Ελληνικό.

Μόνον στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί – να μαλώνουν ο Όλυμπος κι Κίσαβος της πολιτικής για το ποιος είναι πιο φιλικός στις επενδύσεις: η Νέα Δημοκρατία έκανε σημαία την Eldorado Gold – και την πάτησε, αφού δεν μπόρεσε να παρακολουθήσεις τις τακτικές κινήσεις της εταιρείας. Και μετά, ήλθε το Ελληνικό…

Στο Ελληνικό, έχει αμαρτήσει ολόκληρη η ελληνική πολιτική σκηνή. Με αρχή από το 2001, όταν έπαψε να είναι το αεροδρόμιο της Αττικής, έχουν ακουστεί τα πάντα: στην αρχή, όλοι το ήθελαν πάρκο – θα ήταν δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, αλλά αυτό δεν αρκούσε στους παρκόφιλους όλων των κομματικών αποχρώσεων.

Όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η ΝΔ το ήθελε όλο πάρκο. Όταν ήλθε η ΝΔ στην κυβέρνηση, την αντιπροσωπεία του «όλο Πάρκο» την πήρε το ΠΑΣΟΚ και την δούλεψε ως και την προεκλογική περίοδο του 2009 – κι ας ήξερε ότι κάτι τέτοιο απαιτούσε το μισό προϋπολογισμό του κράτους για ποτίσματα και κλαδέματα. Μετά , πήρε την ευθύνη της διακυβέρνησης και άρχισε να ψάχνει λύση στα σοβαρά – αλλά τότε , ήλθαν τα Μνημόνια.

Η Αριστερά, κάνοντας την ανάγκη της διαφοροποίησης φιλοτιμία, είχε την γραμμή ότι το «όλο πάρκο» δεν σήμαινε «όλο πάρκο» για τα αστικά κόμματα της διαπλοκής – και περίπου αναφωνούσε το καραμανλικότροπο «όταν λέμε όλο πάρκο, εννοούμε όλο πάρκο». Και μετά, ήλθε το 2015 – και οι εκλογές που όλοι θυμούνται.

Το 2015 του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το 2009 του ΠΑΣΟΚ : η χρονιά που έπρεπε να υπογράψει Μνημόνιο , αλλά και να πει για το Ελληνικό κάτι διαφορετικό από εκείνα που έλεγε τόσα χρόνια. Στην αρχή, στηλιτεύονταν με δυναμισμό εκείνοι που πρότειναν την μερική αξιοποίηση του χώρου, αλλά μετά από τις δεύτερες εκλογές του 2015, ο κύβος ερρίφθη. Τίποτε δεν θα σταματούσε πια το «σχέδιο Ελληνικό».

Η υπόθεση διανθίστηκε με τις πρωτοβουλίες του δασάρχη και τις ανησυχίες των αρχαιολόγων – αλλά ο κ. Τσίπρας φρόντισε ως και ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει επί του θέματος. Το μόνο που απομένει, είναι να εντοιχίσουν οι αρχαιολόγοι στα νέα κτίρια τούβλα με τις δηλώσεις για το «όλο πάρκο». Τουλάχιστον , δεν θα χρειάζονται πότισμα…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι Διευθυντής του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα