Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή
Διαβάζεται σε 5'Με την ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
- 08 Μαρτίου 2024 19:47
“Τίτλοι τέλους” μπαίνουν στην τριήμερη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος τόνισε ότι “μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την “ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα”.
Προηγήθηκαν εντάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με βασικότερη εκείνη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Δείτε live εικόνα:
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις προτάσεις του κόμματος οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, βασίζονται στο σκανδιναβικό μοντέλο, με τον πρωθυπουργό να στρέφεται εναντίον του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για “σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο”.
Σημειώνεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Μεγαλειώδης η διαδήλωση στην Αθήνα
Νωρίτερα, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές από όλη την Ελλάδα και εκπαιδευτικοί έδωσαν δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Οι πορείες σημαδεύτηκαν από επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές.
Μετά τη λήξη της μεγαλειώδους διαδήλωσης φοιτητές και φοιτήτριες παρέμειναν έξω από το κτίριο της Βουλής μέχρι τις 20:30 το βράδυ, με βασικά τους αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.
Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας υπολογίζεται ότι στη μεγάλη διαδήλωση έδωσαν το παρών πάνω από 13.000 άτομα, ενώ οι εκτιμήσεις των διοργανωτών κάνουν λόγο για πάνω από 20.000. Σημειώνεται ότι στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το ένατο κατά σειρά που πραγματοποιείται, συμμετείχαν και φοιτητές από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και την Πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Όταν το πλήθος των διαδηλωτών έφτασαν έξω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αστυνομικοί τους ψέκασαν με χημικά και ξέσπασαν επεισόδια, από τα οποία τραυματίστηκαν 9 διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς.
Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, καθώς φέρουν τραύματα στο κεφάλι από θλων όργανο και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 12 προσαγωγές εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας έχουν τραυματιστεί 6 αστυνομικοί και περίπου 4.000 φοιτητές παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στο Σύνταγμα.
Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.