Ιερά Σύνοδος: Η λέξη λαϊκός στην εκκλησία του 21ου αιώνα
Δύο εισηγήσεις από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου και από το μητροπολίτη Ιλίου κάλυψαν τη δεύτερη ημέρα της Ιεράς Συνόδου.
- 05 Οκτωβρίου 2021 16:14
Με δύο εισηγήσεις ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η πρώτη από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό, με θέμα «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος” (ΜΕΔΙΕΜ)» και η δεύτερη από τον μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, με θέμα «Συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός».
Μετά την εισήγηση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, έλαβαν τον λόγο πολλοί αρχιερείς και εν τέλει προέβησαν στην ψήφιση του Κανονισμού με νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ανέπτυξε κυρίως την έννοια της λέξης «λαϊκός» στην Εκκλησία, με αναφορά στα μυστήρια της Εκκλησίας και την εκκλησιαστική κοινωνία και εκτεταμένα στο πώς εκφράζεται η ομοτιμία και η ομοφροσύνη στο εκκλησιαστικό γεγονός.
Το δεύτερο μέρος της εισήγησης περιελάμβανε σχόλια σε ένα κείμενο σύγχρονου λαϊκισμού. «Είναι να προκαλέσει και να εγείρει το δημόσιο αίσθημα, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά ή ελλιπή, απαξιωτικά και κατά βάση ψευδή και δυσφημιστικά στοιχεία για το πρόσωπο, τον θεσμό, τη συλλογικότητα ή την κατάσταση κατά των οποίων βάλλουν και έτσι αποτελούν ένα σύγχρονο εντατικό κοινωνικό πρόβλημα, που δεν αφορά αποκλειστικά την Εκκλησία, αλλά κάθε χώρο που εμπλέκεται ενεργά στον δημόσιο βίο και που η συντεταγμένη δομή του και οι παρεμβάσεις του ενοχλούν κύκλους ή άτομα που βασανίζονται από μια περίπλοκη ψυχοπαθολογία», τόνισε ο εισηγητής.
Εν συνεχεία, αφού επισήμανε αναλυτικά τα κοινά χαρακτηριστικά των κειμένων που ως επί το πλείστον καλούν τον λαό σε αποτείχιση από την Εκκλησία και ανυπακοή στην Ιερά Σύνοδο, ανέφερε ότι πρέπει να ληφθεί συλλογική απόφαση για το πώς θα τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτά. Και τόνισε: «Εμείς αμετακίνητοι από τις θέσεις μας έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο πρακτικών:
– ή να τους αγνοήσουμε και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα εντός κι εκτός Εκκλησίας, σκανδαλίζοντας τους πιστούς κι οδηγώντας πολλούς εξ αυτών στην απόλυτη πλάνη και σε πράξεις που ελλοχεύουν πολυεπίπεδους κινδύνους
– ή να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας των στελεχών της Εκκλησίας και του ποιμνίου μας από τις επιθέσεις των πάσης φύσεως δημαγωγών, συνωμοσιολόγων και υβριστών του έργου και της προσφοράς μας.
Με το να παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις επιθέσεις εναντίον μας, ευχόμενοι απλώς το κακό να είναι μικρό ή να σιωπούμε δίνοντας χώρο στον παραλογισμό ή ακόμα χειρότερα αυτοεγκλωβισμένοι και φοβούμενοι μια εμφανώς αναπόφευκτη σύγκρουση να προσπαθούμε να εξευμενίσουμε το τέρας που σιγά-σιγά ξεπροβάλλει μπροστά μας, δεν προστατεύουμε την ενότητα, ούτε εκτελούμε κάποια χριστιανική επιταγή, απλώς δίνουμε χώρο στους διώκτες μας να επεκταθούν, παρουσιάζοντας εσφαλμένα στην κοινωνία την εικόνα ότι ή αδιαφορούμε για την Εκκλησία και το μέλλον της ή ότι φοβισμένοι προσπαθούμε να αποφύγουμε καταστάσεις που θα καταδείκνυαν την ευαλωτότητά μας έναντι αυτών που υποσκάπτουν μεθοδικά τα θεμέλια της Εκκλησίας».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις