Ηλέκτρα Αποστόλου: Εκδήλωση αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο της

Διαβάζεται σε 4'
Η Ηλέκτρα Αποστόλου

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Κατά την ομιλία, θα γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν στην αιματηρή καταστολή του εαμικού αντιστασιακού κινήματος.

Στο πλαίσιο των εορτασμών του Δήμου Αθηναίων για την επέτειο των 80 ετών από την Απελευθέρωση της Αθήνας, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη (23/10) στις 7 το απόγευμα για τη συνεργασία των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας με τους κατακτητές την περίοδο της Κατοχής.

Η ομιλία θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου 110, λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια της οδού Ελπίδος στην πλατεία Βικτωρίας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε χώρους κράτησης, βασανισμού και θανάτωσης αντιστασιακών, στη μεγάλη τους πλειονότητα μελών του ΕΑΜ, από άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Στην ομιλία θα γίνει λόγος για τις «μεταρρυθμίσεις» μέσα από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δωσίλογων του Ιωάννη Ράλλη και οι Γερμανοί κατακτητές, δημιούργησαν μια εγκληματική οργάνωση στην καρδιά του κράτους. Θα γίνει αναφορά στα σκληρά βασανιστήρια που γινόντουσαν στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος. Θα γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν στην αιματηρή καταστολή του εαμικού αντιστασιακού κινήματος και πόσο ηρωικό ήταν να ανήκει κάποια ή κάποιος στο ελληνικό αντιστασιακό κίνημα στα χρόνια της Κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθούν σπάνιες φωτογραφίες της Κατοχής και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ειδική μνεία θα γίνει και στην Ηλέκτρα Αποστόλου, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΑΜ-ΚΚΕ που δολοφονήθηκε από την Ειδική Ασφάλεια και ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας υποστράτηγος Χωροφυλακής Αλέξανδρος Λάμπου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ποια ήταν η Ηλέκτρα Αποστόλου

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912. Η οικογένειά της κατοικούσε στο Ηράκλειο Αττικής. Το 1926, σε ηλικία μόλις 14 ετών, εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), ενώ λίγα χρόνια μετά, το 1933, ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Νεολαία». Σύντομα, οι ικανότητές της την έφεραν στα ανώτερα κλιμάκια του ΚΚΕ.

Το 1939, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, άνδρες της Ασφάλειας τη συνέλαβαν. Παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος, η Ηλέκτρα παρέμεινε στις φυλακές Αβέρωφ όπου και γέννησε την κόρη της Αγνή. Λίγο αργότερα, όταν εξορίστηκε στην Ανάφη, η Ηλέκτρα πήρε μαζί της την Αγνή καθώς ο σύζυγός της Γιάννης Σιδερίδης, ήταν επίσης πολιτικός κρατούμενος της δικτατορίας Μεταξά στις φυλακές της Κέρκυρας.

Τον Απρίλιο του 1941, με εντολή της κυβέρνησης του Εμμανουήλ Τσουδερού, η οποία είχε αναχωρήσει λίγες ημέρες νωρίτερα για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών εισβολέων, οι περίπου 2.000 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι του ελληνικού κράτους, παραδόθηκαν από την Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή στις γερμανικές αρχές. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η Ηλέκτρα.

Το 1942 η Ηλέκτρα κατάφερε να αποδράσει από τα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Αθηνών της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα. Αμέσως ανέλαβε κεντρικό ρόλο στο ΕΑΜ. Ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη και διανομή του παράνομου Τύπου στην Αθήνα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, της νεολαιίστικης οργάνωσης του ΕΑΜ και επικεφαλής της γυναικείας αντιστασιακής οργάνωσης «Λεύτερη Νέα».

Η αντιστασιακή δράση έθεσε την Ηλέκτρα εκ νέου στο στόχαστρο της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής. Το πρωί της 25ης Ιουλίου 1944, η Ηλέκτρα έφυγε από το σπίτι όπου κρυβόταν, ξεκινώντας τα πολυάριθμα καθημερινά της ραντεβού. Περπατώντας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, διασταυρώθηκε μ’ έναν χωροφύλακα που την αναγνώρισε. Μετά από σύντομη καταδίωξη ο χωροφύλακας τη συνέλαβε και την οδήγησε στα κρατητήρια της Ειδικής Ασφάλειας στο επιταγμένο ξενοδοχείο «Κρυστάλ» της οδού Ελπίδος στη σημερινή πλατεία Βικτωρίας. Εκεί υπέστη απάνθρωπα βασανιστήρια. Οι άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν πρόκειται να μαρτυρήσει τους συντρόφους της, τη βασάνισαν μέχρι θανάτου. Η Ηλέκτρα Αποστόλου υπέκυψε στα τραύματά της στις 27 Ιουλίου 1944 δύο ημέρες μετά τη σύλληψή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα