‘Ηλιε-ήλιε αρχηγέ

‘Ηλιε-ήλιε αρχηγέ

Βροχή έπεσε πριν από το ξεκίνημα της, αλλά ο ήλιος που βγήκε, ευνόησε την (ειρηνική) πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, για το Πολυτεχνείο

Με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 34η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης το Νοέμβριο του ΄73. 

Η δυνατή βροχή που έπεσε λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο έδειξε να αποθαρρύνει αρκετούς από εκείνους που είχαν αποφασίσει να πορευθούν με τους φοιτητές. Ωστόσο, σταμάτησε γρήγορα και ο ήλιος ευνόησε τη συμμετοχή, με αποτέλεσμα η φετινή διοργάνωση να θεωρηθεί από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων.

Με την ισχυρή αλλά διακριτική παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας, ο κύριος πυρήνας των συγκεντρωμένων ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα από το Ίδρυμα της Πατησίων και κινήθηκε προς τη Σταδίου. Μία ώρα μετά, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενισχύθηκε από πολιτικές νεολαίες, που είχαν συγκεντρωθεί από τις 2.30 μετά το μεσημέρι και μέσω της Β. Σοφίας κατευθύνθηκε προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου η ουρά της κατέληξε στις 6.30 το απόγευμα.
Οι φοιτητικές παρατάξεις συνέχισαν την πορεία τους προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο.

Εντυπωσιακή σε όγκο και πανό η πορεία ξεκίνησε στις 4 από το Σύνταγμα με επικεφαλής την ΕΦΕΕ που κρατούσε την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. 

Ακολούθησαν οι πολιτικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου, τα μπλόκα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και τα μπλόκα των κοινωνικών κινημάτων και φορέων (ΓΕΝΟΒΑ , ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ κ.α). Ακολουθούσε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 64-74, ο Ελληνοκουβανικός σύνδεσμος και οι οργανώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τις δυνάμεις του Συνασπισμού ακολουθούσε η νεολαία ΠΑΣΟΚ και η πορεία ολοκληρώθηκε με τη διέλευση των δυνάμεων του ΚΚΕ κατά κλάδο , χώρο και συνδικάτο.Στη φετινή πορεία συμμετείχαν και ένστολοι στρατευμένοι.

Δημοσχάκης: Ειρηνική πορεία

Ανοικτοί είναι όλοι οι δρόμοι της Αθήνας εκτός από την Οδό Πατησίων και τους κάθετους και παράλληλους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί προληπτικά μέχρι το πρωί.

    Ο κ. Δημοσχάκης πριν από λίγο σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα ήταν απόλυτα ειρηνική . Συγκεκριμένα είπε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές και δεν έγιναν προσαγωγές και πολύ περισσότερο συλλήψεις. Ο κ. Δημοσχάκης απέδωσε το καλό αποτέλεσμα στη συνεργασία των διοργανωτών με την αστυνομία και την ψυχραιμία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τα μόνα παρατράγουδα σημειώθηκαν στο τέλος της πορείας όταν απειλήθηκε συμπλοκή μεταξύ πολιτικών παρατάξεων στην πλατεία Μαβίλη, ενώ κάποιοι πέταξαν μια μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Κερασούντος η οποία ανεφλέγη αλλά δεν υπήρξε αντίδραση και το επεισόδιο έληξε εκεί. Επίσης πέταξαν τρεις μολότοφ που δεν ανεφλέγησαν στο κόμβο Αμπελοκήπων και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ απέναντι από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου και πάλι δεν υπήρξε αντίδραση και η ένταση που δημιουργήθηκε προς στιγμήν έληξε αμέσως.

 Σε ότι αφορά τις πορείες στις υπόλοιπες πόλεις, όπως είπε ο κ. Δημοσχάκης ήταν ομαλές ενώ στη Θεσσαλονίκη που ήταν σε εξέλιξη μέχρι πριν λίγη ώρα είχαν γίνει μέχρι στιγμής τρεις προσαγωγές και μία σύλληψη νεαρού ο οποίος επιτέθηκε με καδρόνι εναντίον της αστυνομικής δύναμης μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα