Ημερίδα: Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε συνθήκες εγκλεισμού

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου NEWS 24/7

Μία ιδιαίτερα χρήσιμη ημερίδα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 6 Ιουνίου.

Με αφορμή την έκθεση της Συνηγόρου του παιδιού η οποία συντάχθηκε μετά από τη γραπτή αναφορά που κατέθεσε ομάδα Συντονιστών/στριων Εκπαίδευσης Προσφύγων, διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο “Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων σε συνθήκες εγκλεισμού” ώστε να αναδειχθούν σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο καθώς και την κοινωνική ένταξη αυτών και των οικογενειών τους, στην εποχή της ασφαλειοποίησης του προσφυγικού.

Η ημερίδα διεξάγεται στις 6 Ιουνίου (από τις 17:00 μέχρι τις 21:00) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ώρα προσέλευσης: 17:00μ.μ.
17:30μμ Καλωσόρισμα
Πέπη Παπαδημητρίου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Ε.Δ.Π.Φ.Α Ριτσώνας :Πρωτοβουλία Συντονιστών/στριων Εκπαίδευσης Προσφύγων.
Χαιρετισμός Μοχάμαντ Ελ Σαίντ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας.
17:45μμ Εισαγωγή
Θεώνη Κουφονικολάκου, Συνήγορος του Παιδιού: “Δεδομένα από τις τελευταίες εκθέσεις του Συνηγόρου του παιδιού για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές”.
18:10 μμ Ερωτήσεις.

18:20μμ. Πρώτο πάνελ:

Μεγαλώνοντας πίσω από συρματοπλέγματα: η ασφαλειοποίηση ως πολιτική προστασίας Συντονισμός συζήτησης: Σόνια Βλάχου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Ε.Δ.Π.Φ.Α Φιλιππιάδας Σπύρος Βλαντ Οικονόμου, υπεύθυνος συνηγορίας & επικοινωνίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και Γ.Γ. Δικτύου Τέχνης και Δράσης: “Από τον Αϊλάν στην “εργαλειοποίηση”: ασφάλεια για ποιον;”.
Γιώργος Τσιμουρής, ομότιμος καθηγητής Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: “Τα ευρωπαϊκά σύνορα και η (αν)ασφαλειοποίηση της μετανάστευσης: η περίπτωση της Ελλάδας”.
19:00μμ Ερωτήσεις

19:10μμ. Δεύτερο πάνελ

Ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων
Συντονισμός συζήτησης: Ηλίας Μαυροματίδης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Πειραιά
Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ : ” Παρατηρήσεις σχετικά με συνιστώσες χρήσιμες στην οργάνωση της εκπαίδευσης ανήλικων με προσφυγική εμπειρία “.
Γιάννης Γιαντσίδης εργαζόμενος στον χώρο της εκπαίδευσης σε ΜΚΟ: “Από τη Δημόσια στη μη-Κυβερνητική Εκπαίδευση”
Διονύσης Παύλου, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων, Κ.Ε.Δ. Λέσβου: “Παρουσίαση της εργασίας της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Λέσβου για τις εργασιακές ταυτότητες σε Μ.Κ.Ο.προσφυγικού στη Λέσβο” .
20:00μμ Ερωτήσεις

20:10μμ Τρίτο πάνελ

Ένταξη και εκπαίδευση προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Αδιέξοδα και προτάσεις. Συντονισμός συζήτησης: Ελένη Καραγιάννη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Ε.Δ.Π.Φ.Α.Σχιστού.
Γιουνούς Μοχαμαντί: Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων: “Οι κοινότητες της Ελλάδας”.
Γεωργία Μέμα: Δικηγόρος, μέλος Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής “Ορίζοντες”: “Η Εκπαίδευση ως το βασικό πεδίο της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων-μεταναστών”.
Jülide Işık: Διερμηνέας, Εκπαιδευτικός στο κέντρο της Τουρκικής κοινότητας “Πηγή-ΚΟΙΝΣΕΠ”:
“Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και Ελληνομάθεια”.
Αντιλιάν Κοτζάι, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής, “Ορίζοντες”: “Η παιδεία ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας και συμπερίληψης για τους μετανάστες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα