Ινδός ήρθε στην Ελλάδα με 200 δολάρια και σήμερα καλλιεργεί 1.000 στρέμματα
Έφτασε στη χώρα μας πριν από 30 χρόνια με σχεδόν άδειες τσέπες. Αλλά δεν άφησε ούτε το χρόνο, ούτε τις ευκαιρίες να πάνε χαμένα. Και σήμερα έχει τη δική του μικρή "αυτοκρατορία" στο χώρο των οπωροκηπευτικών.
- 06 Σεπτεμβρίου 2019 23:01
Ο Σίνγκ Γκουλτζάρ ή “Σπύρος” όπως τον γνωρίζει πλέον πολύς κόσμος, έφτασε στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια έχοντας στην τσέπη του μόλις 200 δολάρια και μια βίζα παραμονής διάρκειας 15 ημερών. Το ταξίδι από το Παντζάμπ στα Μέγαρα ήταν μακρύ και δύσκολο, όμως ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει. Και τα κατάφερες. Και σήμερα, μετά από πολλή και σκληρή δουλειά είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Ο ίδιος θυμάται, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το πρώτο κτήμα που αγόρασε ήταν 5 στρέμματα. Σήμερα, έχει φτάσει να καλλιεργεί πάνω από 1.000 στρέμματα καθώς επίσης και κάποια θερμοκήπια, δηλώνοντας ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της δουλειάς του.
Πλέον ζει μόνιμα στα Μέγαρα, αλλά τα προϊόντα του ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων. «Δίνουμε στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών, Πατρών, κάποια νησιά, λιανική, έχουμε άλλες δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δίνουμε απευθείας προϊόντα, έχουμε δύο καταστήματα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δίνουμε εκεί. Στέλνουμε και έξω εποχιακά σε βαλκανικές χώρες» δηλώνει ο ίδιος.
Στα κτήματα του σε Μέγαρα, Εύβοια και ορεινή Κορινθία, ο Σπύρος απασχολεί 60 μόνιμους υπαλλήλους, ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες, ενώ καλλιεργεί κατά βάση φυλλώδη λαχανικά και εδώ και λίγες βδομάδες ντομάτες. Με μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διχτυοκήπιο του Σπύρου στα Μέγαρα καταφέρνει να προστατέψει τις ντομάτες από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ο γεωπόνος που επιβλέπει τις καλλιέργειες του, δηλώνει μάλιστα ότι «πρώτη φορά στη χώρα και με την επίβλεψη των Ισραηλινών συνεργατών μας γίνεται αυτό το θαύμα. Και βέβαια δεν θα γινόταν αλλιώς αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος παραγωγός που είναι παράδειγμα παραγωγού».
Ο γιος του Σπύρου δηλώνει από την πλευρά του ότι θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και αφού τελειώσει το σχολείο να σπουδάσει γεωπονική. Όσο για τον ίδιο τον Σπύρο, που πλέον είναι 49 ετών, δηλώνει απόλυτα δικαιωμένος από την επιλογή του.
Στα 49 του χρόνια ο Σπύρος δηλώνει δικαιωμένος για την απόφαση του να μείνει στην Ελλάδα και σχεδιάζει μάλιστα πλέον να προωθήσει τα προϊόντα του στην αγορά της Ινδίας.