ΗΠΑ: Από τον κορονοϊό στο σκοτάδι της θλίψης
Από την κρίση της πανδημίας στην κρίση της κοινωνίας και από την ατομική ευθύνη στην ατομική ψυχική διαχείριση. Η μελέτη που προκαλεί τρόμο για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και την ψυχική υγεία των Αμερικανών.
- 08 Μαΐου 2020 16:33
Όσοι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούν θύματα από τον κορονοϊό, αποτελώντας την πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως, μία άλλη επιστημονική οπτική έρχεται να σκεπάσει το εθνικό πένθος με προβληματισμό και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της επιδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Bloomberg και έγινε από το Well Being Trust σε συνεργασία με ερευνητές από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών, η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ ενδεχομένως να επιφυλάσσει μία βαθιά μετατραυματική πληγή σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας που θα συνεχίζει να μαστίζεται από τις ψυχικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η απομόνωση, η απόγνωση, το άγχος, η οικονομική στενότητα ή αβεβαιότητα, η θλίψη που προκλήθηκε από τη διαχείριση του κορονοϊού και θα συνεχίζει να ταλανίζει μία ομάδα ανθρώπων σε εποχές “κανονικότητας” θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των αυτοκτονιών στη χώρα που ήδη θρηνεί για την απώλεια 76.000 και πλέον ανθρώπων λόγω του ιού.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα, το φαινόμενο αναμένεται να έχει ευρεία έκταση και διάρκεια εντός της δεκαετίας του 2020, προκαλώντας μέχρι και 75.000 “θανάτους απόγνωσης”, λόγω της μετά κορονοϊού κρίσης. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας ανησυχούν ότι η οικονομική αβεβαιότητα και η κοινωνική απομόνωση θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το φαινόμενο, ωθώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους στη χρήση ή κατάχρηση ουσιών και εντείνοντας το αίσθημα της απόγνωσης και αυξάνοντας τα περιστατικά κατάθλιψης.
Η προ δεκαετίας -και πλέον- οικονομική ύφεση ξεπεράστηκε και η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε, άφησε όμως ανοιχτές τις πληγές, αυξάνοντας την κατάχρηση ουσιών και τον αριθμό των αυτοκτονιών και αντιστρόφως μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών. Το 2018, μάλιστα, οι αυτοκτονίες έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό από το 1941. Το παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό στις σημερινές προβλέψεις για την επόμενη μέρα της κρίσης, την ώρα που 33 εκατομμύρια Αμερικανοί υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Η οικονομική αβεβαιότητα διαδέχεται μία μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης η οποία “μπορεί να προστάτευσε τον κόσμο από τη μετάδοση του ιού, ταυτόχρονα όμως θέτει τους ανθρώπους σε επίσης πολύ μεγάλους κινδύνους: Αυτοκτονίες, καταχρήσεις και ασθένειες λόγω του αλκοόλ”, παραδέχτηκε ο Τζέφρι Ρέινολντς που συμμετείχε στην έρευνα.
Με τις έρευνες να σχετίζουν το άγχος με το ζοφερό οικονομικό τοπίο και την επιδείνωση της απομόνωσης με το lockdown, οι προειδοποιητικές φωνές ψυχολόγων και ψυχιάτρων πληθαίνουν, τονίζοντας ένα πρόβλημα στο οποίο, ούτως ή άλλως, υπερθεμάτισε και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο για αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της κατάχρησης αλκοόλ και των σοβαρών ψυχικών παθήσεων.