Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Εκτοπισμός άνευ προηγούμενου στην Ουκρανία

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Εκτοπισμός άνευ προηγούμενου στην Ουκρανία

Ο Filippo Grandi περιέγραψε την πολύ σκληρή πραγματικότητα των Ουκρανών εκτοπισμένων μετά από επίσκεψή του στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την έναρξη των στρατιωτικών εχθροπραξιών από τη Ρωσία, o Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, απηύθυνε έκκληση σε υψηλούς τόνους για τον τερματισμό του πολέμου, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στα εκατομμύρια αμάχων που έχουν πληγεί από τη σύρραξη.

«Η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσεται ο εκτοπισμός, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό των πληγέντων, είναι άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορίας της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Grandi, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη.

Οι άμαχοι υποφέρουν, ενώ περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της Ουκρανίας είτε εκτός ως πρόσφυγες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Εκτιμάται ότι συνολικά 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη χώρα.

«Συνομίλησα με γυναίκες και παιδιά που έχουν πληγεί βαθιά από τον πόλεμο αυτόν», πρόσθεσε. «Αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από ανείπωτη βία και να αφήσουν πίσω τους τα σπίτια τους και συχνά και την οικογένειά τους, καταλήγοντας σε κατάσταση σοκ και με ψυχολογικά τραύματα. Οι ανάγκες για προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, αν και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απολύτως απαραίτητη, από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι – την ειρήνη.»

Μετά από συναντήσεις με Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Grandi πρόσθεσε: «Έχω εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από την ηγεσία και ανθρωπιστική ανταπόκριση από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης στη χώρα, καθώς και από την ανιδιοτέλεια και το κουράγιο του Ουκρανικού λαού, που φιλοξενεί εκατομμύρια εκτοπισμένων συμπατριωτών τους.»

Ο κ. Grandi επανέλαβε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας: τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και μέσα στην Ουκρανία. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παρουσία στη χώρα εδώ και 28 χρόνια και εστιάζει την ανταπόκρισή της στην παροχή προστασίας, καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης, χρηματικής βοήθειας και στήριξης σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, υπό τον γενικό συντονισμό της κυβέρνησης και σε συνεννόηση με όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Μαζί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των κοινοτήτων, ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής για εσωτερικά εκτοπισμένους που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τις αρχές, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας. Πρόκειται για ένα από τα 70 κέντρα που έχουν ήδη αξιολογηθεί και εξοπλιστεί, ενώ επιπλέον κέντρα έχουν εντοπιστεί προκειμένου να ανακατασκευαστούν για αυτόν τον σκοπό. Η Ύπατη Αρμοστεία διευρύνει την ανταπόκρισή της και βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους Ουκρανούς που έχουν ανάγκη από στέγη.

Στο κέντρο υποδοχής, ο κ. Grandi παρακολούθησε την εγγραφή πολιτών για την παροχή χρηματικού βοηθήματος, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας που ξεκίνησε με σκοπό να βοηθήσει τον ιδιαίτερα ευάλωτο εκτοπισμένο πληθυσμό – όπως τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους – να καλύψει το κόστος των βασικών του αναγκών όπως η στέγαση, το φαγητό, τα ρούχα και τα είδη προσωπικής υγιεινής. Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο υλοποιείται σε πολλές επαρχίες, έχει ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες 360.000 ανθρώπων παρέχοντας στήριξη ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων αρχικά για τρεις μήνες, δρώντας συμπληρωματικά στο υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης.

Προκειμένου όμως η ανταπόκριση να φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα, ο κ. Grandi τόνισε ότι οι ανθρωπιστικοί φορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να διανείμουν τη βοήθεια με ασφάλεια στους Ουκρανούς που την έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται.

«Το ανθρωπιστικό σύστημα στο σύνολό του κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη κατά μήκος όλης της χώρας, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των αμάχων. Αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οποία πρέπει να τηρείται με σεβασμό. Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από αυτό», υπογράμμισε.

Ο κ. Grandi απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέχει ακόμα περισσότερους πόρους για την ανθρωπιστική ανταπόκριση. «Η στήριξη και η αλληλεγγύη που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι δωρητές, οι γειτονικές χώρες και ιδιώτες από όλον τον κόσμο είναι αξιοσημείωτες», τόνισε. «Όμως οι ανάγκες εδώ στην Ουκρανία αυξάνονται συνεχώς και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών που έχουν ανάγκη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα