iPhone: Tο τηλέφωνο της νέας εποχής;

iPhone: Tο τηλέφωνο της νέας εποχής;

Εντυπωσιακός σχεδιασμός, πρωτοποριακές δυνατότητες πλοήγησης για κινητό τηλέφωνο αλλά το ερώτημα παραμένει: Μπορεί το iPhone να λειτουργήσει αποτελ...

Εντυπωσιακός σχεδιασμός, πρωτοποριακές δυνατότητες πλοήγησης για κινητό τηλέφωνο αλλά το ερώτημα παραμένει: Μπορεί το iPhone να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο internet και multimedia;O θόρυβος πριν την κυκλοφορία του iPhone ήταν το λιγότερο υπερβολικός. Οι δημοσιεύσεις ατελείωτες, τα gigabyte των βίντεο στο YouTube αμέτρητα και το καταναλωτικό κοινό ανυπόμονο να πιάσει στα χέρια του το τηλέφωνο της νέας εποχής.



Η στιγμή τελικά ήρθε τέλη Ιουνίου 2007 και πέντε μήνες μετά την αναγγελία του από τον ίδιο το Steve Jobs. Το υπερτηλέφωνο της Apple κυκλοφόρησε στην Αμερική έχοντας να υπερασπιστεί όλη τη δημοσιότητα που είχε χτιστεί γύρω του. Είναι όντως τόσο καινοτόμο, τόσο εύχρηστο και λειτουργικό όσο υποστήριζαν οι κατασκευαστές του; Μπορεί όντως να μεταφέρει τις multimedia εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε μια συσκευή κινητού τηλεφώνου; Και, πάνω από όλα, είναι προτιμότερο από ένα smartphone σε Windows Mobile;



Το MEN 24 απαντάει σε όλα αυτά ερωτήματα παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.




Τα πλεονεκτήματα



Το iPhone είναι ένα έργο τέχνης και υψηλής μηχανικής. Είναι μινιμαλιστικό στο σχεδιασμό, έχει έμφαση στη λεπτομέρεια και στα τελειώματα της κάσας ενώ είναι και απόλυτα «ζυγισμένο». Το τελευταίο σε συνδυασμό με τον αισθητήρα προσανατολισμού διευκολύνει τους χειρισμούς σε οποιαδήποτε λαβή.



Η οθόνη του iPhone προσφέρει μια μοναδική οπτική εμπειρία. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό του μεγέθους (3,5 ίντσες), της ανάλυσης (480 x 320) και των οπτικών ιδιοτήτων (φωτεινότητα-αντίθεση) με αποτέλεσμα να θυμίζει transflective LCD αφού λειτουργεί σχεδόν άριστα και σε έντονο φως.



Η λειτουργία του ως κινητό τηλέφωνο είναι εντυπωσιακή. Οτιδήποτε χρειαστεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια κλήση (π.χ. αποθήκευση σε επαφή) γίνεται με εξαιρετική ευκολία. Η πλοήγηση στο ημερολόγιο, τις επαφές, τις εργασίες και τα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι εξίσου εύκολες με μόνη ένσταση την έλλειψη τη δυνατότητας χρήσης πληκτρολογίου στην αναζήτηση επαφών.



Η αυτονομία της συσκευής είναι πολύ μεγαλύτερη από αντίστοιχες συσκευές PDA ή τηλεφωνίας. Μπορεί να αναπαράγει βίντεο (με ανοικτό WiFi και κλειστό Bluetooth) μέχρι και για 9 ώρες ενώ αναπαράγοντας μουσικά αρχεία μπορεί να ξεπεράσει και τις 25! Η αυτονομία σε ομιλία φτάνει επίσης τις 9 ώρες αρκετά μεγαλύτερη δηλαδή από ένα μέσο κινητό τηλέφωνο.



Ο Safari Browser είναι απλά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί σε pocket πρόγραμμα περιήγησης στο ίντερνετ. Η απόδοση των χρωμάτων και των γραφικών είναι έτη φωτός μπροστά από Internet Explorer και Opera ενώ διατηρείται και η «δομή» της σελίδας χωρίς τα διάφορα πλαίσια να μπαίνουν το ένα κάτω από το άλλο. Αυτό κάνει την πλοήγηση σχεδόν όσο ευέλικτη όσο και σε PC.




Τα μειονεκτήματα



Είναι δεδομένο πλέον ότι η Apple αθέτησε την υπόσχεση της για απόσυρση του stylus και των πληκτρολογίων. Ακόμα και έτσι το εικονικό πληκτρολόγιο του iPhone δεν είναι ό,τι καλύτερο σε smartphone/pda. Οι αριθμητικοί χαρακτήρες εμφανίζονται ξεχωριστά από το qwerty πληκτρολόγιο παρά το μέγεθος της οθόνης και η πληκτρολόγηση είναι το ίδιο «επιρρεπής» στο λάθος με π.χ. το Fullscreen Keyboard της Sbp. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην περίφημη παραγωγικότητα (productivity) την οποία εξυπηρετούν καλύτερα τα τηλέφωνα με συρταρωτό φυσικό πληκτρολόγιο. Τέλος το πληκτρολόγιο δεν εμφανίζεται σε όλες τις εφαρμογές και η απουσία του είναι πιο αισθητή στην ανεύρεση επαφών.



Η αυτονομία του iPhone μπορεί να είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από το συναγωνισμό -σ. κανείς δεν ξέρει ακόμα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά για να γίνουν συγκρίσεις- αλλά η Apple έχει κάνει μια περίεργη επιλογή. Η μπαταρία αντικαθίσταται μόνο σε εξουσιοδοτημένο σέρβις. Τι γίνεται όταν χαλάσει; 60 περίπου ευρώ επιπλέον -μια μπαταρία 1300 mAh κοστίζει 35- και τρεις μέρες τουλάχιστον χωρίς τηλέφωνο.



Το iPhone υπολείπεται σημαντικά των smartphones που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Ασία κυρίως στο θέμα του GPS και εφαρμογών γραφείου. GPS δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε καν με Bluetooth σύνδεση και αυτό φαίνεται πως είναι μια στρατηγική επιλογή της Apple. Τι να τα κάνεις όμως τα Google Maps (υπάρχουν και για Windows Mobile) όταν δεν έχεις στίγμα. Σε ότι αφορά το δεύτερο, προς το παρόν κυκλοφορεί στη αγορά το gOffice με «παιδικές» ικανότητες στη επεξεργασία κειμένων και υπολογιστικών φύλλων.



Η κάμερα τέλος του iPhone είναι το λιγότερο στοιχειώδης. Χωρίς flash, autofocus και πάνω από όλα δυνατότητα λήψης βίντεο το μόνο που μπορείς να πάρεις είναι μέτριας ποιότητας φωτογραφιών και, δεδομένων των δυνατοτήτων του λογισμικού, να της μοιραστείς εύκολα με φίλους. Αλλά αυτό το κάνουν και μέτρια κινητά τηλέφωνα πολύ περισσότερο δε τα smartphones.



Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς το GPS που πλέον είναι ό,τι και το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο, το iPhone είναι, ή καλύτερα πρόκειται να εξελιχθεί σε μια καταπληκτική συσκευή. Τα υπόλοιπα είναι θέμα software. Με τις δυνατότητες της οθόνης η εισαγωγή χαρακτήρων μπορεί όντως να δουλέψει με εικονικό πληκτρολόγιο μιας και αυτό είναι η βασική ένσταση. Άλλη ένσταση που αφορά τις flash δυνατότητες της περιήγησης στο ίντερνετ (με το iphone βλέπεις τις περισσότερες σελίδες αρκετά καλά) μάλλον θα επιλυθεί με updates.



Αν υποθέσουμε μάλιστα ότι η Apple θα πάρει το μύνημα των καταναλωτών περί κάμερας και μπαταρίας δεν αποκλείεται σε έξι μήνες με ένα χρόνο όντως να έχουμε το τηλέφωνο της νέας εποχής.




Το iPhone στο μικροσκόπιο













Πηγή: Gizmondo, iPhone, EnGadget, Business 2.0

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα