Υποκλοπές: Παραμένει το πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Intellexa

Διαβάζεται σε 2'
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών EUROKINISSI

Για τυπικούς λόγους, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του προστίμου σε βάρος της Intellexa για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παραμένει «ενεργό» το πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στην Intellexa A.E, την εταιρία που ενεπλάκη στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους αίτηση ακύρωσης, που αφορούσε σε σιωπηρή απόρριψη αιτήσεως θεραπείας του προστίμου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η εταιρία πάντως, έχει δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε -πάλι τυπικούς λόγους- και δεύτερη αίτηση της εταιρίας, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η 490/2023 πράξη της Αρχής. Με αυτήν είχε απορριφθεί αίτημα της εταιρίας να της χορηγηθούν αντίγραφα του φακέλου που είχε σχηματίσει η Αρχή για τη σχέση της Intellexa με την επεξεργασία τηλεφωνικών δεδομένων.

Το ΣτΕ απέρριψε και τις δύο αιτήσεις της Intellexa, βασιζόμενο σε έλλειψη πληρεξουσιότητα της δικηγόρου της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρασταθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Σύμφωνα πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε πως το έγγραφο πληρεξουσιότητας, που προσκομίσθηκε και στάλθηκε από τη Λεμεσό, «δεν μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν ως νομιμοποιητικό έγγραφο, διότι δεν έχει περιβληθεί τον συμβολαιογραφικό τύπο, όπως απαιτείται» από το Προεδρικό Διάταγμα 18/1989,που αφορά δικονομικά θέματα του ΣτΕ.

Το πρόστιμο

Ως προς το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Intellexa από την ανεξάρτητη αρχή αφορά σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της εταιρίας να απαντήσει σε ερωτήματα της Αρχής, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να παρέχει πληροφορίες που διέθετε.

Κατά την Αρχή, υπήρξε παραβίαση της υποχρέωσης του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία δεδομένων να συνεργάζονται με την Αρχή, με αποτέλεσμα την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ.

Η Intellexa υπέβαλε στην Αρχή αίτηση «θεραπείας» ώστε να βελτιωθεί η απόφαση περί του χρηματικού προστίμου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους αρμόδιους, πράγμα που θεωρείται κατά το νόμου, σιωπηρή απορριπτική απάντηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα